Connect with us

Politika

KONAČNO! RS i Srbija da formiraju pravni tim za zaštitu srpske imovine u FBiH

Srbija i Republika Srpska trebalo bi hitno da formiraju pravni tim kako bi bilo obustavljeno nasilno oduzimanje srpske imovine i Srbima vraćena bespravno oduzeta imovina na prostoru Federacije BiH (FBiH), izjavio je predsjednik Udruženja Srba iz opština bosanske Krajine u FBiH sa sjedištem u Beogradu Dragan Divjak.
Divjak je rekao Srni da je ovaj zaključak usvojen na jučerašnjem sastanku u Beogradu predstavnika ovog udruženja sa Odborom za dijasporu u Skupštini Srbije, te predstavnicima Udruženja izbjeglih Srba iz FBiH sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Divjak je dodao da je najviše srpske imovine oduzeto u opštinama Sanski Most i Bosanska Krupa.

On je kao primjer naveo da je lokalna vlast u Sanskom Mostu privredniku iz Tešnja dala na korištenje više od 4.000 hektara srpske zemlje u narednih 99 godina.

Divjak je ukazao i na problem devastiranja pravoslavnih grobalja na području FBiH, posebno na području Sanskog Mosta u Gornjem Lipniku gdje je prošle godine zapaljeno groblje i uništena kuća porodice Delić.

“Raspolažemo informacijom da je devastirano pravoslavno groblje i na području opštine Ključ. Ima slučajeva u FBiH da je srušen partizanski spomenik i devastirano groblje i na toj lokaciji sagrađena džamija”, kaže Divjak.

On je rekao da su jučerašnjem sastanku u Beogradu prisustvovali predstavnici Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Udruženja izbjeglih lica srpske nacionalnosti iz FBiH sa sjedištem u Republici Srpskoj, te predstavnici opštine Bosansko Grahovo i Odbora za pomoć Srbima u FBiH.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno