Connect with us

Politika

DVOSTRUKI STANDARDI: Zašto Šmit IZJAVU O LOJALNOSTI ne traži od bošnjačkih političara

Nastavak evropskog puta BiH mora biti povezan s izjavom Milorada Dodika o lojalnosti državi BiH, poručio je Kristijan Šmit.

ijemac, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, u navedenoj izjavi za njemačke medije nije pomenuo nijednog drugog političara iz BiH koji bi trebalo da potpiše izjavu o lojalnosti, iako su svojim postupcima i političkim potezima, prema ocjeni analitičara, brojni političari iz Sarajeva daleko više “pozvani” da potpisuju takve izjave.

Podsjećamo, u izjavi za njemački Tagescajtung Šmit je, između ostalog, naveo da “ako u martu budu otvoreni pregovori s Evropskom unijom o integraciji BiH, onda oni moraju biti povezani s izjavom Milorada Dodika o lojalnosti državi BiH”.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Dodik to ne prihvati, Šmit je odgovorio da “ako EU postavi uslove, oni onda moraju biti i ispunjeni”.

“Dežurno smetalo”

Očekivano, predloženi uslov izazvao je oštre reakcije iz Republike Srpske, a prozvani lider SNSD i aktuelni predsjednik Srpske, Milorad Dodik, poručio je da sve što je Šmit radio i govorio predstavlja “teško kompromitovanje države Njemačke i njenih vrijednosti”.

milorad dodik predsjednik rs

– Mi smo se za 30 godina naslušali budalaština i od legalnih visokih predstavnika, sad evo i od onih koji se lažno predstavljaju. Ne vjerujem da Njemačka može i kraće da trpi urušavanje svog ugleda zbog činjenice da jedan Nijemac ne zna šta bi sa sobom – rekao je Dodik.

Komentarišući Šmitovu ideju o neophodnosti da se Dodik zakune na lojalnost BiH, kao preduslov napretka BiH ka EU, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović to je nazvala “prvorazrednom gluposti”.

– Šmit se u BiH ponaša kao dežurno smetalo i osoba koja otvoreno opstruiše dogovore demokratski izabranih predstavnika naroda. Njegov cilj nije uređena, već politička nestabilna BiH, u kojoj će moći da lovi u mutnom i tako pravda svoje nelegalno prisustvo i basnoslovnu platu o kojoj bi u Njemačkoj mogao samo da sanja – rekla je Cvijanovićeva, dodajući da Šmit sada izmišlja izjave o lojalnosti i slične besmislice”, koje, prema njenim riječima, nemaju nikakvu ulogu osim da dižu političku temperaturu i dodatno komplikuju odnose u BiH.

Cvijanovićeva je istakla i da Šmit “nije portparol ni predstavnik institucija EU, niti ima bilo kakvu ulogu u procesu evropskih integracija”.

– Najveći doprinos evropskom putu, te stabilnosti i napretku, Šmit će dati onog trenutka kad spakuje kofere i zauvijek ode iz BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Politički analitičar i profesor geopolitike, Srđan Perišić, za Srpskainfo tvrdi da su mnogi bošnjački politički lideri, što u prošlosti što danas, neuporedivo više radili i rade protiv BiH nego što je to ikada radio Dodik. Od zahtjeva za ukidanjem Republike Srpske, koja je, kako ističe, dejtonska i ustavna kategorija, zatim samovoljnog i nezakonitog donošenja odluka bez saglasnosti Srpske u međunarodnim institucijama, pa sve do otvorenog zveckanja oružjem i prijetnji novim ratom.

Osnovna stvar je u tome da Milorad Dodik nije lojalan SAD i zapadnoj geopolitici. Zbog toga traje hajka na njega i to što mu se sudi pred Sudom BiH. Sve je to jedan te isti obrazac. Američka spoljna politika, oličena u Kristijanu Šmitu, traži potpunu lojalnost i bespogovorno izvršavanje svega što dolazi iz Vašingtona. Denis Bećirović, Zlatko Lagumdžija, Ministarstvo spoljnih poslova BiH, cijela bošnjačka politika, lojalni su Vašingtonu i zbog toga se od njih ne traži da potpisuju bilo kakve izjave o lojalnosti – kaže Perišić.

Podsjeća da je Kristijan Šmit, prije nego što je 2021. godine došao u Sarajevo, prvo otišao u Vašington, a zatim u London.

– Zahtjev da Dodik potpiše lojalnost BiH je zapravo zahtjev da se potpiše lojalnost Vašingtonu, a time direktno i američkom ambasadoru u BiH. Vidimo da je Šmit potpisao takvu lojalnost Americi. Kao što je Njemačka u poziciji da bude potčinjena SAD, tako je i Šmit potčinjen američkom ambasadoru u BiH. Takvu lojalnost imate i u Ministarstvu odbrane BiH, gdje je Zukan Helez tražio da američki avioni lete preko Republike Srpske za vrijeme proslave njenog Dana – navodi Perišić.

 

 

 

 

 

Politika

BRUKA! Trivićkina uzdanica, SINDIKALAC I VATROGASAC diplomu srednje škole KUPIO U CAZINU!

Jovica Vukelić, član je Sindikata Bože Marića i Narodnog fronta Jelene Trivić i donedavno banjalučki vatrogasac – spasilac.

Na čestim pres konferencijama koje je sa sindikatom održavao, a uz podršku iz Skupštinskih klupa od strane Narodnog fronta hvalio se kako je nosilac raznih licenci i osposobljen za svašta nešto. Preskočio je Vukelić da objasni gdje je i kako završio srednju školu.

Jovica Vukelić je završio srednju školu ,,Vita plus” u Cazinu, čiju vjerodostojnost prema izvorima TOK televizije iz ozvora bliskim istražnim organima trenutno provjerava Kantonalna inspekcija i koja nije validna prema riječima našeg izvora.

Cazinska škola je zbog prodaje diploma Ministarstvo obrazovanja USK-a i zatvorilo.

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću od 07. jula 2023. godine potvrđena je optužnica protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin (op.a. i srednje škole koju je Vukelić ,,završio”), zbog krivičnog djela “Organizovani kriminal” iz člana 342. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZ FBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz čl. 382. KZ FBiH i pranje novca iz člana 272. KZ FBiH.

Podsjetimo, on je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

Kažu da je znanje krhko, a patriotizam je očito jak pa je Vukelić po znanje potrčao u mrsku Federaciju i to u Cazin.

Nestručan za posao koji je radio

O kakvom vatrogascu je rječ govori i podatak da činjenica da u proteklih 20 godina nije imao više od 5 intervencija. Na nedavnom požaru Elektrokrajine bio je poslan da kontroliše stanje požarišta na Elektrokrajini i Hotelu Bosna te je prema pisanim izjavama komandira zbog njegovih propusta došlo do novog požara u kuhinji Hotela Bosna.

Sklon konfliktima

Nepoznati napadači su 2021. godine zapalili ispred porodične kuće u banjalučkom naselju Pobrđe „VW turan“ koji je koristio Jovica Vukelić, tada banjalučki vatrogasac.

Jovica Vukelić za Srpskainfo tada rekao da ne zna šta je mogao biti motiv paljevine, ali navodi da je u ranijem periodu dolazio u verbalni sukob sa komšijama.

Zbog svakodnevnih konflikta sa radnim kolegama svi komandiri vatrogasne brigade su tražili njegov premještaj od Šefa odsjeka za poslove Civilne zaštite.

Kolegi prijetio da bi mu silovao kćerke!

Jedan radni kolega je prijavio jer je izjavio da je ’91 da bi mu silovao kćerke, a njega prebio. Zbog navedenog događaja je intervenisala i policija te su uzimali izjave od njega i svjedoka, potvrđeno je za TOK TV.

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ TVRDI “U 95 odsto lokalnih zajednica stranke opozicije izaći će sa ZAJEDNIČKIM KANDIDATOM”

Srpska demokratska stranka je bila domaćin sastanaka sa svim strankama opozicije jer je cilj da da imamo zajednički nastup u najvećem broju opština na lokalnim izborima, istakao je dr Milan Miličević, nakon sastanka delegacija Srpske demokratske stranke i Liste za pravdu i red.

“Sada slijedi nešto što treba da bude finale ovih razgovora a to je zajednički sastanak lidera opozicionih političkih partija. Ja ću u narednih desetak dana, razgovarati s njima pojedinačno, da napravimo sastanak i analizu gdje možemo a gdje ne možemo zajedno”, naglasio je Miličević i dodao:

“Moj stav je da u najvećem broju lokalnih zajednica, a rekao bih da je to 95% opština, možemo imati zajedničke kandidate za (grado)načelnike”, zaključio je Miličević, saopštio je SDS.

Nastavi čitati

Politika

“BANJA VRUĆICA” VIŠE NIJE VLASNIŠTVO SRPSKE, profitabilno preduzeće prešlo u RUKE PRIVATNIKA!

Kompanija „Sloboprom“, većinski vlasnik „Banje Vrućice“ Teslić, kupila je za 10,3 miliona KM udio Republike Srpske u ovom zdravstveno – turističkom centru.

Time je Srpska u potpunosti izašla iz vlasničke strukture ovog profitabilnog preduzeća, dok je „Sloboprom“ svoj udio povećao na 81,5 odsto.

Sa povezanom firmom „Pobjeda“, „Sloboprom“ ima ukupno 93,5 odsto akcija „Banje Vrućice“.
Vlasnik „Sloboproma“ Slobodan Ćurčić potvrdio je danas za Kapital da je kupio akcije IRB-a i PREF-a.

„Tačno je, kupili smo ponuđeni paket po cijeni od 1,69 KM po akciji, iako je nominalna cijena jedna maraka. Mislim da IRB ima razloga za zadovoljstvo sa ovom cijenom s obzirom na to da je ona mnogo veća od nominalne, ali i daleko veća od one koja je bila prije nego što smo mi ušli u „Banju Vrućicu“ “, rekao je Ćurčić, .

Govoreći o poslovanju „Banje Vrućice“ kaže da im 80 odsto prihoda dolazi iz Hrvatske i Slovenije.

„Trenutno gradimo bolnicu sa operacionim salama i to ćemo završiti i otvoriti tokom ove godine. U sastavu „Banje Vrućice“ je i hotel „Bistrica“ na Jahorini i tu takođe planiramo ući u rekonstrukciju, ali vjerovatno iduće godine“, kazao je Ćurčić

Podsjećamo, Investiciono – razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) RS ponudili su na prodaju 18,1 odsto akcija ovog zdravstveno – turističkog centra koje su odmah našle kupca.

„Banja Vrućica“ obuhvata kompleks od četiri hotela – „Kardial“, „Posavina“, „Srbija“ i „Hercegovina“, sa oko 1.000 ležajeva, a tokom 2018. godine ZTC je kupio i „Etno selo Usora”.

PREPORUČENI SADRŽAJ

Nastavi čitati

Aktuelno