Connect with us

Svijet

ERDOGAN URUČIO KLJUČEVE STANOVA ZA 7.275 građanima pogođenih razornim zemljotresom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan uručio je danas u pokrajini Hataj ključeve novoizgrađenih domova građanima koji su u razornom zemljotresu prije godinu dana ostali bez krova nad glavom.

“Danas u Hataju uručujemo ključeve stanova za 7.275 korisnika, od kojih je 6.572 u našim pokrajinskim i okružnim centrima, a 703 u ruralnim područjima”, rekao je Erdogan, prenijela je Anadolija.

Podsjetio je da je zemljotres 6. februara 2023. izazvao teška razaranja u 11 pokrajina, 124 okruga, 7.000 sela i naselja, a da je katastrofom direktno pogođeno čak 14 miliona građana.

Istakao je da je turska država odmah poduzela hitne mjere svim raspoloživim resursima i pružila pomoć i podršku stanovništvu pogođenom zemljotresom.

“Nadamo se da ćemo u roku od dva mjeseca useliti 75.000 domova na cijelom području pogođenom zemljotresom”, rekao je Erdogan.

U okviru građevinskih radova koje trenutno u regionu vrši Ministarstvo životne sredine i urbanizacije, na oko 930 gradilišta u 11 gradova pogođenih zemljotresom radi 110.450 radnika.

Na području pogođenom zemljotresom u roku od dva mjeseca korisnicima će biti predati ključevi 75.364 domova, a do kraja godine ukupno 200.000.

Prema procjeni štete u 11 gradova pogođenih zemljotresom, teško je oštećeno i postalo neupotrebljivo ukupno 850.000 jedinica, uključujući 680.000 domova i 170.000 privrednih objekata.

Šteta izazvana zemljotresom procijenjena je na 104 milijarde dolara, dok je poginulo više od 53.000 ljudi.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno