Connect with us

Svijet

EU će nadoknaditi štetu svima zbog uvođenja sankcija Rusiji

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da će Evropska unija nadoknaditi štetu koju su pretrpjele treće zemlje zbog posljedica sankcija koje je EU uvela Rusiji.

Diplomata nije precizirao o kojim državama je riječ i da li i same članice mogu da računaju na moguću finansijsku pomoć.

On takođe nije naveo konkretne termine kada bi do toga moglo da dođe, kao ni iznose koji bi se isplatili određenim zemljama, prenosi “Gazeta.ru”.

“Ukoliko bude bilo kakve kolateralne štete, Evropska unija će je nadoknaditi”, odgovorio je šef evropske diplomatije novinarima “Interfaksa”, nakon sastanka sa predsjednikom Kazahstana Kasim-Žomart Tokajevim u Astani.

Kazahstansko Ministarstvo finansija procijenilo je u aprilu da ukupna šteta koju je pretrpjela ekonomija ove zemlje usljed globalnih ograničenja Rusiji, iznosi oko 660 miliona dolara. Novih podataka o finansijskim procjenama nije bilo, ali su kazahstanski analitičari izvijestili da bi do kraja 2022. godine, iznos štete mogao da bude i do tri puta veći.

Prema istraživanju kazahstanskog analitičkog centra “Jusan”, na udaru ekonomskog kraha su države čija je ekonomija usko povezana sa Ruskom.

Zbog jačanja rublje u odnosu na dolar, došlo je do značajnog povećanja cijena ruskih proizvoda u Kazahstanu, čiji je trgovinski promet veoma bitan za Astanu, dok je cijena prehrembenih proizvoda 20 odsto viša u odnosu na jul ove godine, prenosi RT.

Prema Boreljijevim riječima, Kazahstan i Turska će morati da potroše od 20 do 25 milijardi evra, kako bi nadoknadili štetu izazvanu antiruskim sankcijama.

Svijet

Na izborima glasala i najviša žena na svijetu

Turkinja Rumejsa Gelgi, koja ima Viverov sindrom i ušla je u Giniseovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, glasala je danas na drugom krugu izbora za predsjednika u turskom gradu Karabuku.

Službenici izbornog odbora u okrugu Safranbolu odnijeli su pokretnu glasačku kutiju u četvrt Emek, u kuću 26-godišnje Gelgi koja je visoka 2,15 metara.

Gelgi je istakla da je prethodnih godina odlazila glasati na biralište, ali kako je ove godine koristila mobilnu glasačku kutiju, za koju je kazala kako je vrlo korisna.

Izrazila je želju da izbori budu korisni za cijelu državu i sve građane Turske.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u osam časova po lokalnom vremenu, čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Nastavi čitati

Svijet

Zaplijenjeno 58 kg kokaina u paketima sa nacističkom zastavom, na vrhu pisalo Hitler

Peruanska policija zaplijenila je 58 kilograma kokaina, upakovanog u pakete na kojima je bila nacistička zastava.

Kokain je bio raspoređen u pedesetak paketa, na čijem vrhu je pisalo Hitler, prenosi AP.

Agencija dodaje da je kokain bio spreman za slanje u Belgiju iz luke na sjeveru zemlje.

Iz policije su naveli da je kokain bio sakriven u transportnom kontejneru koji je prevozio špargle na brodu pod zastavom Liberije koji je ranije bio usidren u ekvadorskoj luci, prenosi BBC.

Vlasti u Peruu procjenjuju da ta zemlja proizvodi oko 90 tona droge godišnje i da većina odlazi u Evropu morskim putem, ali i malim avionima koji prevoze kokain u Boliviju, na putu do atlantskih luka.

Peru je drugi najveći proizvođač lista koke na svijetu i drugi po veličini proizvođač kokaina.

 

Nastavi čitati

Svijet

Vladin službenik ispumpao jezero kako bi pronašao svoj telefon

– Vladin zvaničnik u Indiji suspendovan je nakon što je naredio da se ispumpa voda iz vještačkog jezera kako bi pronašao svoj telefon.

Kako prenosi BBC, bilo je potrebno tri dana da se ispumpaju milioni litara vode kako bi se pronašao telefon koji je inspektor za hranu Radžeš Višvas ispustio dok je pravio selfi na brani jezera.

Kada je pronađen, telefon je bio previše natopljen vodom da bi mogao da radi.

Višvas je u nedjelju ispustio svoj Samsung telefon vrijedan oko 1.200 dolara (100.000 rupija), u jezero Kerkata, u centralnoj indijskoj državi Čatisgar.

On je je tvrdio da telefon sadrži osjetljive vladine podatke i da se mora pronaći.

Nakon što lokalni ronioci nisu uspjeli da nađu telefon, Višvas je o svom trošku dopremio dizel-pumpu, rekavši da je dobio usmenu dozvolu od nadređenih da ispusti “nešto vode u obližnji kanal”.

On je tvrdio da mu je rečeno da bi to “u stvari koristilo farmerima kojima nedostaje vode”.

Čitava akcija je prekinuta kada je drugi zvaničnik, iz odjeljenja za vodoprivredu, poslije prijave stigao na lice mjesta.

“Višvas je suspendovan do istrage. Voda je neopһodan resurs i ne može se trošiti na ovaj način”, rekla je Prijanka Šukla, zvaničnik okruga Kanker.

Nastavi čitati

Aktuleno