Connect with us

Svijet

EU OSTAJE PRI SVOM STAVU “Osiguraćemo da Ukrajina prevlada”

Lideri EU neće se smiriti dok Ukrajina ne prevlada u sukobu sa Rusijom, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

– Zajedno sa međunarodnim partnerima, osiguraćemo to da Ukrajina prevlada, da se poštuje međunarodno pravo, vrate mir i teritorijalni integritet ukrajinske države unutar međunarodno priznatih granica i izvrši pravda. Do tada se nećemo smiriti – navodi se u saoštenju.

U saopštenju se ističe da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu u političkom, ekonomskom, humanitarnom, finansijskom i vojnom smislu, uključujući brzu koordinisanu kupovinu od evropske industrije.

– Takođe ćemo podržati i obnovu Ukrajini, za koju ćemo se truditi da iskoristimo zamrznuta i imobilizovana ruska sredstva, u skladu sa međunarodnim i zakonom EU – naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da će EU dalje pojačavati kolektivni pritisak na Rusiju kako bi prekinula specijalnu vojnu operaciju, te da će s tim ciljem usvojiti 10. paket sankcija i preduzeti mjere protiv onih koji pokušavaju da zaobiđu evropske sankcije.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen priznali su ranije da evropski i međunarodni zakoni ne omogućavaju pljenidbu suverenih državnih sredstava, podsjeća TASS.

Međutim, Rejnders i Fon der Lajenova najavili su da će EU tražiti pravne načine da zaplijeni zamrznuta ruska sredstva.

Fon der Lajenova je ranije najavila da će sankcije danas stupiti na snagu. Međutim, u EU trenutno nema saglasnosti u vezi sa novim paketom sankcija Rusiji. Izaslanici EU nastavljaju sa naporima čiji je cilj usaglašavanje novih mjera.

SRNA

Svijet

Na izborima glasala i najviša žena na svijetu

Turkinja Rumejsa Gelgi, koja ima Viverov sindrom i ušla je u Giniseovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, glasala je danas na drugom krugu izbora za predsjednika u turskom gradu Karabuku.

Službenici izbornog odbora u okrugu Safranbolu odnijeli su pokretnu glasačku kutiju u četvrt Emek, u kuću 26-godišnje Gelgi koja je visoka 2,15 metara.

Gelgi je istakla da je prethodnih godina odlazila glasati na biralište, ali kako je ove godine koristila mobilnu glasačku kutiju, za koju je kazala kako je vrlo korisna.

Izrazila je želju da izbori budu korisni za cijelu državu i sve građane Turske.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u osam časova po lokalnom vremenu, čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Nastavi čitati

Svijet

Zaplijenjeno 58 kg kokaina u paketima sa nacističkom zastavom, na vrhu pisalo Hitler

Peruanska policija zaplijenila je 58 kilograma kokaina, upakovanog u pakete na kojima je bila nacistička zastava.

Kokain je bio raspoređen u pedesetak paketa, na čijem vrhu je pisalo Hitler, prenosi AP.

Agencija dodaje da je kokain bio spreman za slanje u Belgiju iz luke na sjeveru zemlje.

Iz policije su naveli da je kokain bio sakriven u transportnom kontejneru koji je prevozio špargle na brodu pod zastavom Liberije koji je ranije bio usidren u ekvadorskoj luci, prenosi BBC.

Vlasti u Peruu procjenjuju da ta zemlja proizvodi oko 90 tona droge godišnje i da većina odlazi u Evropu morskim putem, ali i malim avionima koji prevoze kokain u Boliviju, na putu do atlantskih luka.

Peru je drugi najveći proizvođač lista koke na svijetu i drugi po veličini proizvođač kokaina.

 

Nastavi čitati

Svijet

Vladin službenik ispumpao jezero kako bi pronašao svoj telefon

– Vladin zvaničnik u Indiji suspendovan je nakon što je naredio da se ispumpa voda iz vještačkog jezera kako bi pronašao svoj telefon.

Kako prenosi BBC, bilo je potrebno tri dana da se ispumpaju milioni litara vode kako bi se pronašao telefon koji je inspektor za hranu Radžeš Višvas ispustio dok je pravio selfi na brani jezera.

Kada je pronađen, telefon je bio previše natopljen vodom da bi mogao da radi.

Višvas je u nedjelju ispustio svoj Samsung telefon vrijedan oko 1.200 dolara (100.000 rupija), u jezero Kerkata, u centralnoj indijskoj državi Čatisgar.

On je je tvrdio da telefon sadrži osjetljive vladine podatke i da se mora pronaći.

Nakon što lokalni ronioci nisu uspjeli da nađu telefon, Višvas je o svom trošku dopremio dizel-pumpu, rekavši da je dobio usmenu dozvolu od nadređenih da ispusti “nešto vode u obližnji kanal”.

On je tvrdio da mu je rečeno da bi to “u stvari koristilo farmerima kojima nedostaje vode”.

Čitava akcija je prekinuta kada je drugi zvaničnik, iz odjeljenja za vodoprivredu, poslije prijave stigao na lice mjesta.

“Višvas je suspendovan do istrage. Voda je neopһodan resurs i ne može se trošiti na ovaj način”, rekla je Prijanka Šukla, zvaničnik okruga Kanker.

Nastavi čitati

Aktuleno