Connect with us

Politika

EVO KO SU KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKE SRPSKE! Stanivuković korak ipred svih, MAJA OPASNO “PRIJETI” JAVORU!

Političke partije u Republici Srpskoj znaju imena kandidata koji će u trku na predstojećim lokalnim izborima, a ono što je već jasno je da će, pored znatnog broja načelnika i gradonačelnika koji će se boriti za novi mandat, i poslanici te pojedini direktori škola, ali i profesori u bitku za fotelju.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je izbore za 6. oktobar, a rok za prijavu i ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata istekao je u petak.

Dvije najveće stranke u Srpskoj – SNSD i SDS najavile su da će imati kandidate u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

– SDS već uveliko objavljuje imena kandidata koji će u trku za načelnike i gradonačelnike. Ono što je sigurno jeste da će aktuelni gradonačelnici i načelnici iz reda SDS-a biti kandidati i za novi mandat – kazao je “Glasu” lider te stranke Milan Miličević.

Sponzorisano

Do sada je, kako je naveo, ta stranka promovisala kandidate koji će u trku za načelnika Vlasenice, Vukosavlja, Čelinca.

– Imaćemo kandidate u većini lokalnih zajednica – kazao je Miličević.

Aduti SDS-a
Tako će u trku iz SDS-a za načelnika Berkovića Bojan Samardžić, Vukosavlja Bojan Rakić, Vlasenice Slaviša Mazić, a Čelinca Aleksandar Krejić.

– Za novi mandat boriće se i aktuelni gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, dok će u trku za gradonačelničku poziciju i jedna žena, odnosno aktuelni poslanik SDS-a u NSRS Maja Dragojević Stojić i ona će biti kandidat za gradonačelnika Prijedora – naveo je Miličević, koji je potvrdio da će u trku za još jedan mandat za načelnika Teslića, pšiše Glas Srpske.

Na megdan Miličeviću će, po svemu sudeći, izaći Nedeljko Kerić, koji je zajednički kandidat SNSD-a i SPS-a za načelnika Teslića.

I na prošlim lokalnim izborima Dragojević Stojić bila je u trci za izbor gradonačelnika Prijedora, ali je izgubila od SNSD-ovog Dalibora Pavlovića, koji se na toj funkciji zadržao svega godinu, a na prijevremenim izborima u tom gradu, koji su održani krajem 2021. godine, pobijedio je kadar iste stranke Slobodan Javor.

Bitku u Prijedoru, kako sada stvari stoje, vodiće Dragojević Stojić i Javor.

– Prijedlog svih mjesnih odbora je da ja budem kandidat za gradonačelnika. To treba da potvrdi Gradski odbor. Čim se to desi, zvanično ću objaviti kandidaturu – kazao je “Glasu” Javor koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor.

Kada je riječ o Bijeljini, SNSD još nije donio odluku ko će izaći na crtu SDS-ovom Ljubiši Petroviću, a u Gradskom odboru te stranke u Bijeljini kazali su da će do početka juna izaći sa imenom kandidata.

– Sve je dogovoreno. Ime našeg kandidata saopštićemo do početka juna – kazali su “Glasu” u Gradskom odboru SNSD-a Bijeljina.

Nova lica u Derventi
Ono što je sada već izvjesno jeste da se u Derventi neće boriti aktuelni gradonačelnik i kadar SNSD-a Milorad Simić.

SNSD je već objelodanio da će u trku za prvog čovjeka Dervente aktuelni poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Igor Žunić, dok će mu iz SDS-a na megdan izaći Vlado Kovačević kojem je ovo drugi put da se kandiduje za tu funkciju.

SDS je već objavio da će imati kandidata i za gradonačelničku poziciju u susjednom Prnjavoru, odnosno u bitku na predstojećim izborima za tu poziciju ući će Milan Petrović, aktuelni poslanik te stranke u republičkom parlamentu.

Još ranije je najavljeno da će se aktuelni gradonačelnik Prnjavora i kadar SNSD-a Darko Tomaš boriti za novi mandat, ali od njega nismo uspjeli dobiti potvrdu.

SNSD je već takođe najavio da će se za novi mandat na čelu Laktaša boriti aktuelni gradonačelnik Miroslav Bojić, ali i Dragan Vođević iz Mrkonjić Grada koji cilja novi četvorogodišnji mandat.

U opoziciji navode da još nisu odlučili ko će se boriti za fotelje u ovim lokalnim zajednicama.

Borba za Hercegovinu
Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je prethodnih dana i da će aktuelni gradonačelnik najvećeg grada u Hercegovini Mirko Ćurić u trku za novi mandat, dok je zajednički kandidat opozicije za tu funkciju profesor Lazar Radan. Njegovu kandidaturu za ovu funkciju Lista za pravdu i red najavila je još u oktobru prošle godine.

Takođe, opozicija je već saopštila da će poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Ognjen Bodiroga biti kandidat za načelnika Foče, a aktuelni načelnik te lokalne zajednice i kadar SNSD-a Milan Vukadinović navodi da još nije odlučeno ko će ispred te stranke biti kandidat za lokalne izbore.

– Poštovaću odluku organa stranke. Za sada sve ide u tom smjeru da ja budem kandidat. Vidjećemo da li će tako i biti – kazao je “Glasu” Vukadinović.

Opštinski odbor SNSD-a donio je odluku da Miodrag Parežanin bude kandidat SNSD-a za načelnika Bileće. On je trenutno direktor Osnovne Škole “Petar Drugi Petrović Njegoš” u Bileći.

Za novi mandat, po svemu sudeći, boriće se i aktuelni načelnik Bileće, SDS-ov Veselin Vujović.

– Sve za sada ide u tom smjeru da ja budem ponovo kandidat. O svemu ćemo se oglasiti u roku – rekao je “Glasu” Vujović.

Njima će se pridružiti i Mihajlo Vujović koji je još ranije najavio svoju kandidaturu za načelnika Bileće, a riječ je o bivšem menadžeru u toj lokalnoj zajednici.

Još jedan narodni poslanik opozicije će, kako sada stvari stoje, u trku za fotelju na lokalu, a riječ je o Vukoti Govedarici koji će biti kandidat za načelnika Gacka. Po svemu sudeći, u toj lokalnoj zajednici biće više kandidata za načelnika jer je SPS predložio svog Sinišu Mandića.

Sa imenom još nije izašao Opštinski odbor SNSD-a Gacko i to zbog postojanja dvije struje u tom odboru koje ne mogu da se usaglase o imenu kandidata koji će u trku za načelničku fotelju.

I Vujičić u igri
SNSD razmatra i mogućnost da aktuelni poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Miroslav Vujičić uđe u trku za načelnika na predstojećim lokalnim izborima i to u opštini Istočna Ilidža.

– Još razmatramo tu opciju. Vidjećemo šta će biti i kakvu odluku će donijeti stranački organi – kazali su “Glasu” u SNSD-u.

Banjaluka
Za prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj boriće se više kandidata. Pored aktuelnog gradonačelnika i kadra PDP-a Draška Stanivukovića, svog kandidata predstavio je i SNSD, a riječ je o ljekaru Nikoli Šobotu. Borbu za Banjaluku prethodno je najavila i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić te Davor Dragičević.

Glas Srpske

Politika

Počelo GAŠENJE RAČUNA firmama iz RS sa američke “CRNE LISTE”

Samo dan nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionisani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama, prenosi Capital.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Nastavi čitati

Politika

MINISTRE, GDJE SU ODGOVORI? Košarac ćuti na Bosićevo pitanje o imenovanju kontroverznog Fatiha Kola za počasnog konzula u Panami

Predsjedništvo BiH smijenilo je nedavno počasnog konzula BiH u Panami, Fatiha Kola, zbog sumnje da je u vezi sa narko kartelom, ali su i dalje mnoga pitanja bez odgovora.

Među njima i ona koja je ministru spoljne trgovine i ekonomskih odbosa BiH Staši Košarcu postavio poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Mladen Bosić.

Zašto Košarcu? Prema nezvaničnim saznanjima, upravo je on lobirao kod srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanovića, da turski kontroverzni biznismen krajem 2023. na Predsjedništvu bude imenovan za počasnog konzula. Slučajno ili ne, Košarac je neposredno prije toga borabio baš u službenoj posjeti Panami, gdje mu je društvo pravio Kol.

-Nakon službene posjete i tokom službene posjete Košarac je izjavio da postoje velika interesovanja za ulaganje u Panamu i da postoje dobri programi za tako nešto – rakao je Bosić na jučerašnjoj sjednici PS BiH.

Kako je rekao „san svakog kriminalca je da postane konzul, a Fatih Kol očigledno jeste, jer je definisan kao perač novca najvećeg klana na ovim područjima koji je povezan sa trgovinom kokainom i protiv koga Tužilaštvo BiH vodi jasnu istragu“.

Pitanja
-Šta je bio razlog da se jedan takav čovjek, koji nema veze sa diplomatijom Bosne i Hercegovine, postavi na takvo mjesto u diplomatiji? – upitao je Bosić.

Bosić je upitao i šta je to što je BiH dobila da bi imenovala Fatiha Kola na to mjesto.

-Moje pitanje je upućeno ministru spoljne trgovine: Kolika je bila privredna razmjena između BiH i Paname u proteklih pet godina? Koji su ugovori potpisani u ovom periodu između ove dvije države? Kakva je uloga bivšeg počasnog konzula Fatiha Kola u razvoju ekonomskih odnosa između Bosne i Hercgeovine i Paname – upitao je Bopsić, uz podsjećanje da je Panama poznata država po pranju novca, kao of šor poreski raj, prenosi BN TV.

-Znači, da li je Fatih Kol trebao da vrši pranje novca za pojedince koji su u vlasti u Bosni i Hercegovini i to pranje novca koji je izvučen iz budžeta? To je pitanje koje ću uputiti nadležnim organima u BiH i Tužilaštvu BiH. Ja sam prije 20 dana tražio pismeni odgovor, nikakav odgvor na ovako jednostavno pitanje kolika je saradnja između Paname i BiH nisam dobio i sad sam postavio to kao usmeno pitanje. Neodgovaranje na ovo pitanje je svojevrsni odgovor na moje pitanje – istakao je Bosić, piše Slobodna Bosna.

Međunarodna policijska akcija
Podsjećamo, Fatih Kol smijenjen je jer se dovodi u vezu sa aferom “Crna kravata 2”.

Kol se navodno nalazi na spisku osoba protiv kojih je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da se dovode u vezu sa narko kartelom Tito i Dino.

Kol se u trenutku provođenja međunarodne policijske akcije nije nalazio u BiH, ali se njegovo ime našlo u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora ili mjera zabrane, koje su tada prezentovane u Sudu, o čemu svjedoče i dokumenti.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito, tvrdi portal Istraga.ba.

Kada je u pitanju Kol, on se prije četiri godine dovodio u vezu s izgradnjom luksuznog hotela Hilton u starom jezgru Sarajeva, kod Katedrale Srca Isusova.

-Hotel će biti luksuzan i imaće pet spratova. U sklopu objekta će biti 40 soba, četiri suit sobe, parking s blizu 50 mjesta… Želio sam da sve bude kvalitetno. Zbog toga sam odabrao najbolju lokaciju u Bosni i Hercegovini. To mora biti baš luksuzno i stvarati dobru sliku o gradu Sarajevu – rekao je Kol za Kliks u aprilu 2020.

Košarac i Kol zajedno u Panami

Ministar Košarac je govorio da se na tendenciozan način dovodi u vezu sa imenovanjem Fatiha Kola za počasnog konzula BiH u Panami. Istakao je da su Kola na tu funkciju predložile vlasti Paname, a ne on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-U avgustu 2022. boravio sam u službenoj posjeti na poziv ministra trgovine i industrije Republike Paname. Činjenica je da sam od. 24 do 27. avgusta imao sastanke sa ministrom za trgovinu i industriju, ministrom za Panamski kanal i brojne druge sastanke, a po povratku na aerodrom i sa ministrom spoljnih poslova Paname. Kol jeste bio na tim sastancima – naveo je Košarac.

Tvrdi da je saznao iz medija da Tužilaštvo vodi istragu protiv Kola i pozvao je nadležne da rade svoj posao.

-Opozicija ima pravo da pokreće moju smjenu, a da li će to raditi zbog medijskih navoda i to je okej, ali ozbiljno razmišljam da pokrenem tužbu protiv onih koji me dovode u vezu sa takvim aktivnostima i Skaj aplikacijom. Ponavljam, o postupku protiv Kola sam saznao iz medija i neka svako odgovara. Ostavku ne namjeravam dati – rekao je Košarac 13. maja.

Nastavi čitati

Politika

9. JANUAR JE VOLJA NARODA: Miličević uputio poziv svim građanima Republike Srpske da potpišu peticiju

Predsjednik SDS Milan Miličević potpisao je u Tesliću peticiju kojom Srpska demokratska stranka brani 9. januar kao Dan Republike.

– Pozivam sve građane da svojim potpisom još jednom pokažu volju naroda da 9. januar ostane Dan Republike Srpske. Niko ne smije politički trgovati simbolima Republike Srpske jer su preskupo plaćeni. 9. januar je dio identiteta srpskog naroda i to nam niko ne može uzeti – poručio je Miličević nakon što je potpisao peticiju za očuvanje 9. januara kao Dana Republike.

Predsjednik SDS je uputio poziv svim građanima Republike Srpske da potpišu peticiju u svim opštinama i gradovima širom Republike Srpske koju organizuje Srpska demokratska stranka.

– Borba za znamenja SDS i borba za znamenja Republike Srpske su naša obaveza. Znamenja koja danas branimo su volja naroda i uslov opstanka Republike Srpske – zaključio je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuelno