Connect with us

Društvo

FANTASTIČNE cifre: BiH u januaru posjetilo VIŠE TURISTA za 14,7 odsto nego isti mjesec lani

BiH su u januaru posjetilo 88.044 turista, što je više za 14,7 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, te manje za 14,4 odsto u odnosu na decembar lani.

Turisti su u januaru ove godine ostvarili 208.272 noćenja, što je više za 12,6 odsto nego u istom mjesecu lani, a za 2,2 odsto nego u decembru 2022, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 35,5 odsto, a stranih 64,5 odsto.

Broj noćenja domaćih turista u januaru manji je za 1,1 odsto u odnosu na prvi mjesec lani, te 12,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je broj noćenja stranih turista veći za 21,8 odsto u odnosu na januar 2022. i za 12,5 odsto u odnosu na decembar prošle godine.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske 35,5 odsto, slijede turisti iz Srbije 20,4 odsto, Slovenije 6,3 odsto, Crne Gore 6,2 odsto, Turske 4,9 procenata i Njemačke tri odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 23,7 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH u januaru, na prvom mjestu je Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem od 4,1 noći, slijede Novi Zeland sa 3,9 noći, Južnoafrička Republika sa 3,8 noći, Češka sa 3,4, te Letonija i Sjeverna Makedonija sa po 3,1 noći.

Najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 95,3 odsto.

Turistima je u januaru u BiH bilo na raspolaganju 18.088 soba, apartmana i mjesta za kampovanje, što je za 3,3 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, te 39.873 raspoloživa kreveta što je više za 5,2 odsto u odnosu na januar 2022.

Neto stopa iskorištenosti soba u januaru iznosila je 23,5 odsto, a stalnih kreveta 18 odsto, dok je u januaru lani stopa iskorištenosti soba iznosila 20,7 odsto, a stalnih kreveta 17 odsto.

Društvo

Delegati podržali uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Poslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o saobraćaju izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i sa inflatornim kretanjima.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj rođeno 28 beba

U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa rođeno 28 beba.

U Banjaluci je rođeno 11 beba. U Prijedoru četiri.

Po tri bebe rođene su u Zvorniku i Gradišci. U Doboju su rođene dvije bebe, dok je po jedna rođena u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Sutra oblačno, hlado i vjetrovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti hladno i vjetrovito uz slab mraz, na istoku oblačnije, a u ostalim predjelima pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće hladno i vjetrovito sa sunčanim periodima i postepenim naoblačenjem, koje će u poslijepodnevnim časovima u višim krajevima donijeti slab snijeg, a u nižim na istoku slabu kišu i susnježicu, dok će na jugu biti pretežno sunčano.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva, na jugu do pet, u višim predjelima od minus šest stepeni, a dnevna od tri do devet, na jugu do 12, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federelnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Han Pijesak, Kalinovik i Sokolac četiri, Čemerno pet, Mrkonjić Grad i Šipovo šest, Bugojno i Tuzla sedam, Nevesinje, Srebrenice, Drvar i Gradačac osam, Gacko, Banjaluka, Livno i Sarajevo devet, Srbac, Višegrad, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Zenica 10, Rudo i Sanski Most 11, Prijedor i Bihać 12, Bileća 14, Trebinje i Neum 15, Široki Brijeg i Stolac 17, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

 

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno