Connect with us

Društvo

U prošloj godini 549 osoba STEKLO DRŽAVLJANSTVO BIH: Pogledajte ko sve traži Bh. papire

Tokom prošle godine 549 osoba steklo je državljanstvo Bosne i Hercegovine, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Pored navedenog, 12 lica je steklo državljanstvo BiH po posebnoj proceduri za lica od naročite koristi za BiH, gdje je odluke donio Savjet ministara BiH.

Prema njihovim podacima, od 549, najviše je državljanstvo BiH dobilo osoba koje su prethodno imale državljanstvo Srbije, i to njih 463.

“Nakon Srbije, najviše osoba koje su dobile državljanstvo BiH su one koje su prethodno imale državljanstvo Hrvatske, njih 43, pa Crne Gore 14, Turske devet, Egipta sedam, Rusije tri, Pakistana i Austrije dva, te Jordana, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Somalije, Švedske i Uzbekistana jedan”, rekli su nam u ovom ministarstvu.

Kako su naveli, od 1. januara do 31. decembra 2022. godine broj osoba koje su izvršile naknadni upis je 2.017.

“Od ovog broja, najveći broj osoba je rođen u Srbiji, 556, pa zatim Hrvatskoj 475, BiH 381, Sloveniji 329, Njemačkoj 67, Austriji 36, Švajcarskoj 35, Švedskoj 22, Crnoj Gori 20, Italiji 15, Australiji, Sjevernoj Makedoniji i SAD 13, Holandiji 11, Francuskoj osam, Turskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi pet, Rusiji tri, Belgiji i Danskoj dva i Norveškoj jedna osoba”, istakli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Inače, u Zakonu o državljanstvu BiH, u članu koji se odnosi na sticanje državljanstva BiH naturalizacijom, piše da stranac koji je podnio zahtjev za sticanje državljanstva BiH može steći državljanstvo naturalizacijom ako je napunio 18 godina starosti i ima odobren stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Takođe, mora dovoljno poznavati pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda BiH, da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljavanja stranaca sa teritorije BiH, da nije osuđivan na izdržavanje kazne za krivična djela sa predumišljajem na duže od tri godine osam godina od podnošenja zahtjeva.

“Potrebno je da se odreknu ili na neki drugi način izgube svoje ranije državljanstvo prije sticanja državljanstva BiH, osim ako bilateralni sporazum predviđa drugačije. Ne smije predstavljati prijetnju po bezbjednost BiH, državljanin mora imati obezbijeđen stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili da je u stanju da obezbijedi pouzdan dokaz o finansijskim izvorima za sopstveno izdržavanje. Mora izmiriti sve poreske ili druge finansijske obaveze, te potpisati izjavu da prihvata pravni sistem i ustavni poredak BiH i da ima važeću garanciju o sticanju državljanstva BiH”, piše, između ostalog, u Zakonu o državljanstvu BiH.

 

Srbija  463

Hrvatska        43

Crna Gora       14

Turska             9

Egipat             7

Rusija             3

Pakistan         2

Austrija          2

Jordan           1

Njemačka       1

Sjeverna Makedonija   1

Somalija    1

Švedska          1

Uzbekistan    1

 

(Nezavisne novine)

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno