Connect with us

Društvo

U prošloj godini 549 osoba STEKLO DRŽAVLJANSTVO BIH: Pogledajte ko sve traži Bh. papire

Tokom prošle godine 549 osoba steklo je državljanstvo Bosne i Hercegovine, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Pored navedenog, 12 lica je steklo državljanstvo BiH po posebnoj proceduri za lica od naročite koristi za BiH, gdje je odluke donio Savjet ministara BiH.

Prema njihovim podacima, od 549, najviše je državljanstvo BiH dobilo osoba koje su prethodno imale državljanstvo Srbije, i to njih 463.

“Nakon Srbije, najviše osoba koje su dobile državljanstvo BiH su one koje su prethodno imale državljanstvo Hrvatske, njih 43, pa Crne Gore 14, Turske devet, Egipta sedam, Rusije tri, Pakistana i Austrije dva, te Jordana, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Somalije, Švedske i Uzbekistana jedan”, rekli su nam u ovom ministarstvu.

Kako su naveli, od 1. januara do 31. decembra 2022. godine broj osoba koje su izvršile naknadni upis je 2.017.

“Od ovog broja, najveći broj osoba je rođen u Srbiji, 556, pa zatim Hrvatskoj 475, BiH 381, Sloveniji 329, Njemačkoj 67, Austriji 36, Švajcarskoj 35, Švedskoj 22, Crnoj Gori 20, Italiji 15, Australiji, Sjevernoj Makedoniji i SAD 13, Holandiji 11, Francuskoj osam, Turskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi pet, Rusiji tri, Belgiji i Danskoj dva i Norveškoj jedna osoba”, istakli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Inače, u Zakonu o državljanstvu BiH, u članu koji se odnosi na sticanje državljanstva BiH naturalizacijom, piše da stranac koji je podnio zahtjev za sticanje državljanstva BiH može steći državljanstvo naturalizacijom ako je napunio 18 godina starosti i ima odobren stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Takođe, mora dovoljno poznavati pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda BiH, da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljavanja stranaca sa teritorije BiH, da nije osuđivan na izdržavanje kazne za krivična djela sa predumišljajem na duže od tri godine osam godina od podnošenja zahtjeva.

“Potrebno je da se odreknu ili na neki drugi način izgube svoje ranije državljanstvo prije sticanja državljanstva BiH, osim ako bilateralni sporazum predviđa drugačije. Ne smije predstavljati prijetnju po bezbjednost BiH, državljanin mora imati obezbijeđen stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili da je u stanju da obezbijedi pouzdan dokaz o finansijskim izvorima za sopstveno izdržavanje. Mora izmiriti sve poreske ili druge finansijske obaveze, te potpisati izjavu da prihvata pravni sistem i ustavni poredak BiH i da ima važeću garanciju o sticanju državljanstva BiH”, piše, između ostalog, u Zakonu o državljanstvu BiH.

 

Srbija  463

Hrvatska        43

Crna Gora       14

Turska             9

Egipat             7

Rusija             3

Pakistan         2

Austrija          2

Jordan           1

Njemačka       1

Sjeverna Makedonija   1

Somalija    1

Švedska          1

Uzbekistan    1

 

(Nezavisne novine)

Društvo

EVO KAO SU ZAPOSLENI U INSTITUCIJAMA SRPSKE pokvarili prosječnu ocjenu! Ni truda ni zalaganja

Službenici i namještenici u Republici Srpskoj blago su nazadovali u radu i zalaganju ako je suditi prema ocjenama njihovih šefova, a samo jedan radnik u 45 republičkih institucija dobio je jedinicu.

Navedeno je to u izvještaju o sprovedenom ocjenjivanju državnih službenika i namještenika zaposlenih u republičkim organima uprave Republike Srpske za prvo polugodište 2023. koji je objavila Agencija za državnu upravu. Šefovi su ocjenjivali rad i zalaganje 5.337 radnika u 45 republičkih institucija.

– Prosječna ocjena u radu službenika i namještenika iznosi 3,57. Taj prosjek bilježi blagi pad u odnosu na godinu ranije, kada je prosječna ocjena iznosila 3,80 – stoji u izvještaju.

Ocjenu “ne zadovoljava” dobio je svega jedan zaposleni od ukupnog broja ocijenjenih, a riječ je o radniku Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Kod imena 85 službenika i namještenika upisana je ocjena “zadovoljava”.

– Najviše radnika, i to njih 2.729, dobilo je ocjenu “ističe se”, dok je nešto manje zaposlenih, tačnije njih 2.522 dobilo najveću ocjenu, odnosno kraj njihovih imena upisano je da se “naročito ističu” – navodi se u izvještaju Agencije za državnu upravu RS.

U istom izvještaju stoji i da je u prvom polugodištu prošle godine u višu kategoriju radnog mjesta napredovalo pet zaposlenih.

– Sporno je da li upisane ocjene pokazuju pravo stanje efikasnosti u javnoj upravi, ali je jasno da tako rad službenika i namještenika vide njihovi pretpostavljeni. Vjerovatno pojedini upisuju i veće ocjene da se ne bi zamjerali radnicima. Sve je to relativno – kazao je “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora Agencije za državnu upravu Aleksandar Radeta.

* ne zadovoljava – 1

* zadovoljava – 85

* ističe se – 2.729

* naročito se ističe – 2.522

Ako dođe do usvajanja novog zakona o državnim službenicima, naglašava Radeta, ocjenjivanje službenika i namještenika biće mnogo realnije.

– Radna grupa je završila taj zakon, odnosno napisala ga onako kako misli da treba. Ne znam da li će se on uskoro naći na dnevnom redu Vlade. Potrebno je obezbijediti i sredstva za sprovođenje svih predloženih rješenja. Nadležni će procijeniti kada je najbolji trenutak za donošenje novog zakona o državnim službenicima – poručio je Radeta.

Naglasio je da, ako uporedimo našu upravu sa administracijama u Evropi, onda ona i nije tako loša.

– Narod misli da je uprava lošija nego što jeste. Mnogi misle da je javna uprava i ono što nije, jer iznose razne primjedbe koje u principu nemaju nikakve veze sa ovim službenicima i namještenicima koje ocjenjuju njihovi pretpostavljeni. Primjedbe građana se obično odnose na rad zaposlenih u lokalnim zajednicama ili javnim ustanovama – naveo je Radeta.

Kada je riječ o zaposlenom koji je ocijenjen ocjenom “ne zadovoljava”, Radeta navodi da taj radnik može da snosi određene sankcije, kao što je smanjenje plate u određenom procentu nekoliko mjeseci.

– Ako taj radnik dobije drugu negativnu ocjenu zaredom, može ostati bez posla – zaključio je Radeta.

Motivacija

U Agenciji za državnu upravu RS navode da je svrha ocjenjivanja zaposlenih u republičkim organima uprave motivisanje službenika, odnosno namještenika da konstantno unapređuju svoja znanja i iskustva.

– Istovremeno, ocjenjivanje stvara preduslov za poboljšanje i unapređenje rada republičke uprave u cjelini – navode u Agenciji za državnu upravu.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i znatno hladnije, snijeg u brdsko-planinskim predjelima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje oblačno i znatno hladnije vrijeme sa kišom, dok će u brdsko-planinskim predjelima padati susnježica i snijeg, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača.

Na jugu će biti toplije, uz jaču kišu i pljuskove, dok će krajem dana padavine oslabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, a na planinama na zapadu ponegdje jak.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest, na jugu do 12, a u višim predjelima od minus jedan, dok će maksimalna biti od pet do 11, na jugu do 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DANAS NAGLA PROMJENA! Prije podne ljeto, a popodne ZIMA!

Hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je pojačan vjetar. U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas izgledni su udari vjetra od 60 do 80 km/h.

“Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!”, saopćeno je iz FHMZ-a.
Jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Nastavi čitati

Aktuelno