Connect with us

Svijet

FBI DOBIO TUŽBU! Žrtve Džefrija Epstina tvrde da je bilo PRIKRIVANJA NEUSPJEHA U ISTRAZI!

Desetak žrtava Džefrija Epstina podnijelo je tužbu protiv FBI zbog prikrivanja neuspjeha u istrazi pokojnog finansijera, što je, kako tvrde, omogućilo da se njegova seksualna trgovina nastavi više od 20 godina.

Žrtve su optužile FBI da je još 1996. godine dobio vjerodostojne podatke da je Epstin trgovao mladim ženama i djevojkama, ali da nije uspeo da uzme izjave od žrtava, niti da podijeli saznanja sa federalnim i lokalnim organima za sprovođenje zakona.

Žrtve su navele da je FBI konačno započeo istragu 2006. godine, ali ju je okončao dvije godine kasnije nakon što je Epstin priznao krivicu po optužbi za prostituciju na Floridi i nastavio da ignoriše preporuke sve do hapšenja u julu 2019. godine, prenosi Rojters.

Epstin je izvršio samoubistvo mjesec dana kasnije u zatvoru.

-Kao direktan i neposredan uzrok nemara FBI-ja, tužilje su i dalje bile žrtve seksualne trgovine, zlostavljane, silovane, mučene i izložene pretnjama – navodi se u tužbi.

Ministarstvo pravde SAD nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Tužbom koja je u srijedu podnijeta saveznom sudu na Menhetnu, traži se odšteta od američke vlade, jedinog optuženog.

U njoj se poziva na saslušanje Pravosudnog odbora Senata od 5. decembra 2023. na kojem je direktoru FBI Kristoferu Reju postavljeno pitanje zašto FBI nije učinio više.

Vjeruje se da je broj Epstinovih žrtava mnogo veći od 100.

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno