Connect with us

Društvo

GEST HVALE VRIJEDAN! Penzioner iz Trebinja ugostio dva dječaka sa KiM, ovo sigurno nikada neće zaboraviti

Trebinjski mališani po tradiciji, godinama unazad, svakoga ljeta ugoste djecu sa Kosova i Metohije ali je neobično to što je ove godine penzioner iz Trebinja Žarko Butulija ugostio dva dječaka iz opštine Štrpce.

U pitanju su dječaci Stefan i Andrija koji sada imaju po 12 godina, a što je još zanimljivije, Stefan je dječak koji je kao desetogodišnje dijete dospio u žižu javnosti jer je bio ranjen u napadu Albanaca dok je nosio badnjake.

Žarko je, zajedno sa trebinjskim učenicima i njihovim roditeljima uredno došao na odredište po svoje goste i kada smo pomislili da će ih ugostiti njegovi unuci, on nam je kratko odgovorio:

“Nee, ja ću ih ugostiti, pa sam zato i tražio dvojicu, da im zajedno bude običnije, a moja supruga i ja ćemo se potruditi da im nimalo ne bude dosadno i da, osim u onom protokolarnom programu koji je stvarno uzbudljiv, uživaju i u onom što smo im mi kod kuće pripremili. U komšiluku ih čeka cijela četa mališana koji će ih rado prihvatiti u svoje društvo i pokazati im ono što u Trebinju interesuje mladi svijet, a o čemu ja u mojim godinama baš i nemam veze“, kazao nam je Žarko, pišu Nezavisne.

Ovaj plemeniti i nasmijani čovjek je, kako kaže, odavno želio ugostiti nekoga od djece sa Kosova i Metohije, ali, budući da su njegova djeca odavno odrasli ljudi, a njegova unučad žive u Njemačkoj, bio je presretan kada je čuo da dolaze mališani iz opštine Štrpce.

“Stefan je unuk od moje rodice i ja sam odmah pitao da li dolazi on, a kada su mi rekli da dolazi – bez razmišljanja sam krenuo u Gradsku upravu i zatražio da Stefan bude kod mene i povede sa sobom druga kojega on želi, a sa svoje strane sam se i ja potrudio da im društvo upotpune djeca iz komšiluka”, dodaje Žarko.

Stefana namjerno nismo željeli pitati ništa o strahotama koje je preživio od Albanaca, ali su nam zato i on i Andrija kratko kazali da jedva čekaju da upoznaju Trebinje, a čika Žarko će se za to sigurno svojski potruditi.

“Jedva čekam da dođemo kući i sačinimo plan kako će se dječaci što ljepše provesti u Trebinju“, rekao je Žarko koji je bio vidno uzbuđen grleći dvojicu mališana.

Trebinjski učenici, njihovi roditelji i nastavnici su, zajedno sa načelnicom Odjeljenja za kulturu u gradskoj upravi Slađanom Skočajić, dočekali u Trebinju 46 osnovaca sa Kosova i Metohije i njihova četiri nastavnika.

U pitanju su mališani iz Osnovne škole “Staja Marković” čiji direktor Čedomir Nikolić kaže da će im zasigurno ovo biti nezaboravno putovanje, a to je obećala i načelnica Skočajić, dodavši da je za njih pripremljen bogat program, od dječijeg adrenalinskog parka na izletištu Ubla, preko gradskih bazena, ali će ići i u pozorište, u kino, obići gradske kulturne ustanove, sa zajedničkom večerom za sve.

Društvo

SARAJEVO VEĆ PLANIRA PROSLAVU NOVE GODINE! Za doček skoro MILION MARAKA

Javni doček Nove 2025. godine u Sarajevo koštaće 795.541 KM s PDV-om, a Sarajlije će u najluđoj noći u godini zabavljati Severina, veče prije nastupiće Salvatore Ganaći.

Kako je navedeno u objavi javne nabavke na dočeku će nastupiće Severina Vučković i Salvatorea Ganaći.

Prema podacima Portala Javnih nabavki Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo – Gradska uprava sklopila je ugovor u iznosu 679.950 KM bez PDV-a, odnosno 795.541,50 KM sa PDV-om za dobavljačem tražene usluge organizacije koncerta.
“Nakon što je Služba za lokalno poslovanje ispitala tržište, u smislu raspoloživosti muzičkih izvođača za nastup 30.12. i 31.12. 2024. godine na javnom dočeku Nove 2025. godine u gradu Sarajevu, kao i procjene koliko bi koštala organizacija u cjelosti, vodilo se računa da su to izvođači, koji su popularni među generacijama”, navodi se, a prenosi Klix.

Javni doček 2025. godine u Sarajevu biće organiziran ispred Vječne vatre. Očekuje se da će nastupi Severine Vučković i Salvatorea Ganaćija privući goste iz naše države, regiona, ali i svijeta.

Inače, Gradska uprava je u prethodnom periodu naručila izradu studije ekonomske opravdanosti ulaganja, iz koje jasno proizilazi da su investicije ovog tipa isplative s obzirom da privlače veliki broj turista.
Takođe, ovogodišnji doček, za razliku od prethodnih godina, trajaće dva dana.

Nastavi čitati

Društvo

EVROPA GORI NA PLUS 40, ali atlantski vazduh donosi superćelijske oluje, MOGLO BI BITI GORE NEGO ŠTO OČEKUJEMO

Paklene vrućine meteorolozi najavljuju do 20. jula, ali osvježenje koje slijedi moglo bi da bude dramatičnije nego što se nadamo.

Na društvenim mrežama dijeli se mapa Kopernikusa koja prikazuje dijelove Evrope kako “gore” do 19. jula.

Svakodnevno padaju novi temperaturni rekordi. Brinu me zone niskog pritiska sa Atlantika – napisao je Vladimir Nikolić iz udruženja „Karbon 3“, koji je podijelio mapu.
U nastavku Nikolić je objasnio i zašto, podijelivši projekciju onoga što nas čeka 21. jula s prodorom zraka sa Atlantika. „Zimi, (L) obično mirno, bez vjetra, i vrlo hladno, ali ljeti kada naiđe na užarenu masu visokog pritiska (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguć krupan grad)“, navodi Nikolić.

Klimatolog Vladimir Đurđević objasnio je fenomen toplotne kupole, napominjući da se obično ovi vreli talasi završavaju naglo.

RHMZ je najavio manji pad temperature u drugoj polovini sljedeće nedjelje, od 17. jula, i to prvo u sjevernim, zapadnim i centralnim predjelima Srbije, ali će se, navodi, i dalje zadržati veoma toplo vrijeme. Ipak, meteorolozi ističu da je teško precizno prognozirati toliko unaprijed, javlja Nova.

Nastavi čitati

Društvo

“POŠTE SRPSKE” prodaju milionski vrijedno zemljište u Banjaluci! POČETNA CIJENA PREKO DVA MILIONA KM

„Pošte Srpske“ ponudiće na prodaju zemljište u banjalučkom naselju Petrićevac za 2,1 milion KM.

Ukupna površina zemljišta koje će biti ponuđeno na prodaju na licitaciji zakazanoj za 22. jul iznosi 8.494 metara kvadratnih.

„Početna prodajna cijena iznosi 2,1 milion KM. Licitacija se može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika. Ako se na licitaciju prijavi samo jedan učesnik, komisija može pristupiti postupku prodaje neposrednom pogodbom, pod uslovom da cijena ne može biti niža od početne“, navodi se u oglasu o prodaji.
Kako se dalje dodaje kupoprodajna cijena se može platiti odjednom, prilikom zaključenja ugovora o kupoprodaji ili u dogovoru sa preduzećem, a predaja nepokretnosti u posjed i prenos na kupca će se obaviti u roku od 15 dana od dana uplate kupoprodajne cijene.

Podsjećamo, „Pošte“ su prošle godine u Glamočanima kod Laktaša za 5,5 miliona KM kupile objekat za koji su morale da se zaduže, piše Capital.

Protiv te kupovine bili su radnici „Pošta Srpske“ koji su se žalili da objekat nije prilagođen njihovim potrebama, da je daleko od centra Banjaluke i da nema adekvatnog prilaza. Takođe, smatrali su da je bolja ideja graditi vlastiti prostor. Međutim, uprava nije odustala od kupovine, dok sada u Banjaluci prodaje zemljište ovog javnog preduzeća.

Nastavi čitati

Aktuelno