Connect with us

Zdravlje

Glavobolja tokom dijete nije zato što gladujete: Stručnjaci objasnili šta radite pogrešno

Šta izaziva i kako spriječiti glavobolju tokom dijete. Postoji šest razloga za ovu neprijatnost!

Ako ste na dijeti. morate da budete oprezni kako je sprovodite, jer se često dešava da se jave neke negativne posljedice koje ne samo da vam remete kvalitet života, već vam i dugoročno narušavaju zdravlje. Pa tako, neke osobe se naknadno bore sa poremećajima u ishrani, ne mogu da se opuste i jedino što vide kad pred njih iznesete hranu jeste količina kalorija koju unose, a nerijetko se dešava da se oni koji mršave se žale na glavobolje…

Glavobolje tokom dijete se javljaju iz nekoliko razloga, a ako znate koji su, možete da napravite neke izmjene u ishrani koje će pomoći da one nestanu.

Evo zašto se javljaju glavobolje…

Nedostatak glukoze
Ova supstanca je neophodna za normalno funkcionisanje mozga, ali kada u organizam unosimo manju količinu ugljenih hidrata, onda ga lišavamo uobičajene doze glukoze. Zbog nedostatka ove supstance, javljaju se umor, vrtoglavica i bolovi koji ne prestaju tokom dana. Ako bol nije nestao nakon pet ili šest sati, nemojte da se mučite – popijte šolju toplog slatkog čaja. Ovo neće omesti mršavljenje, ali će pomoći da se oslobodite glavobolje.

Preopterećenje hipotalamusa
Upravo je ovaj dio mozga odgovoran za glad i sitost pa, kada je dijeta prestroga, on šalje signal da mu nedostaju hranljive materije. Glavobolja u predijelu čela koja se javlja tokom dijete ukazuje na to da ste previše naglo smanjili ishranu. Počnite da jedete svaka dva do tri sata kako ne biste preopteretili hipotalamus.

Previše toksina
Tokom sagorijevanja masti se u krv oslobađaju ketoni, a koje tijelo doživljava kao toksine i šalje signal mozgu o trovanju. Da biste se brže oslobodili toksina, pijte više vode – povećajte standardnu količinu za dodatnih 5 dl. Tako ćete izbjeći glavobolju.

Dehidracija
Ovo je jedan od najčešćih uzroka glavobolje koja se javlja tokom dijete. Tijelo dobija manje vode iz hrane i signalizira nedostatak tečnosti. Ne zaboravite da svakih sat vremena popijete čašu vode, a ako se osjećate umorno i glava počinje da vas boli, pijte toplu vodu ili biljni čaj u malim gutljajima.

Previše fizičke aktivnosti
Mnogi smanjuju unos hrane i istovremeno pojačavaju treninge ili tek počinju da vježbaju, ne razmišljajući da li je njihov organizam navikao na takva opterećenja. Tijelo jednostavno nema dovoljno energije da izdrži trening do kraja, pa počnje da se “buni”. Šta raditi? Ne zaboravite da prije treninga jedete normalno, birajte proteinske obroke koji se dugo vare i služe za ishranu mišića.

Izbjegavanje kofeina
Kažu da previše kafe može da izazove glavobolju, ali isti rezultat se javlja kada naglo izbacite kofein. Odvikavanje od kofeina treba da bude postepeno, da lagano smanjujete količinu popijene kafe, a ne da naglo presiječete. Nutricionisti kažu je sasvimu redu da je pijete bez šećera i zaslađivača, kao i da dodate veoma malo mlijeka.

Zapamtite da ishrana treba da bude umjerena, a sva ograničenja treba da postepeno uvodite. Tada će tijelo imati vremena da se navikne na nove režime i neće reagovati na njih glavoboljom.

Zdravlje

PRIJETI LI NOVA EPIDEMIJA: Amerika i Evropa pripremaju milione vakcina

Sjedinjene Američke Države i Evropa počeli su da proizvode ili nabavljaju vakcine za ptičiji grip H5N1, koje bi mogle da zaštite poljoprivrednike, veterinare i laboratorijske radnike.

Zvaničnici SAD najavili su prošle nedjelje da spremaju 4,8 miliona vakcina kompanije “CSL Sequirus”, dok su evropski zvaničnici naveli da pregovaraju sa tom kompanijom o kupovini vakcina, prenosi Rojters.

Slične pripreme su najavile i Kanada i Velika Britanija, a zbog širenja novog soja ptičijeg gripa koji se pojavio krajem 2020. godine i izazvao smrt velikog broja divljih ptica i živine. Zabilježene su i infekcije kod velikog broja sisara.

Nastavi čitati

Zdravlje

Pandemija kovida skratila OČEKIVANI ŽIVOTNI VIJEK

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je pandemija kovida 19 skratila očekivani životni vijek na svjetskom nivou za 1,8 godina na 71,4 godine.

SZO je naglasila da se efekti nejednako osjećaju širom svijeta. Najteže su pogođene regije Sjeverne i Južne Amerike i jugoistočne Azije, sa opadanjem očekivanog životnog vijeka za oko tri godine i skraćenja očekivanog trajanja zdravog života za dvije i po godine godine između 2019. i 2021, prenosi Srna.

Nasuprot tome, region zapadnog Pacifika je bio minimalno pogođen tokom prve dvije godine pandemije, sa gubicima manjim od 0,1 godine u očekivanom životnom vijeku i 0,2 godine u očekivanom trajanju zdravog života.

U statističkom izvještaju navodi se da je pandemija preokrenula trend stalnog povećanja očekivanog opšteg životnog vijeka i očekivanog zdravog životnog vijeka.

Pandemija je u roku od samo dvije godine izbrisala gotovo deceniju napretka u poboljšanju očekivanog životnog vijeka.

Globalni očekivani vijek zdravog života opao je za 1,5 godina na 61,9 godina u 2021. godini i vratio se na nivo iz 2012. godine, navodi se u izvještaju.

Nastavi čitati

Zdravlje

LOŠE VIJESTI IZ BRITANIJE! “Još jedna pandemija je apsolutno NEIZBJEŽNA”

Bivši glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrik Velens izjavio je danas da je još jedna pandemija apsolutno neizbježna i pozvao novu britansku vladu da se usredsrijedi na pripremu za nju, upozoravajući na to da za tako nešto još nije spremna.

Govoreći na panelu na festivalu Hej u velškom okrugu Povis, Velens je rekao da je sjajno što će biti održani izbori jer postoje očigledna pitanja koja treba da se riješe, prenio je Gardijan.

Jedna od stvari koju sljedeća vlada mora da uradi jeste da primijeni bolji nadzor da bi mogla da otkrije dolezeće pandemije, rekao je on.

“Moramo da budemo mnogo brži… u brzim testovima za dijagnozu, brzim vakcinama, brzoj njezi, tako da ne moraju da se proglašavaju ekstremne mjere koje su uvođene tokom pandemije virusa kovid-19”, rekao je Velens.

On je upozorio da su lideri država G7 zaboravili pouke iz te posljednje pandemije, napominjući da pripreme za pandemiju treba da se tretiraju kao pripremu oružanih snaga.

“Znamo da moramo da imamo vojsku, ne zato što će biti rat ove godine, već znamo da je ona bitan dio onoga što je državi potrebno. Moramo i ovu spremnost da tretiramo na isti način”, ukazao je Velens.

Prijedlog koji je iznijela Svjetska zdravstvena organizacija, kojim bi države svijeta postigle sporazum o pripremama za naredne pandemije, je “korak u dobrom pravcu”, ocijenio je Velens, prenosi B92.

Nastavi čitati

Aktuelno