Connect with us

Banjaluka

GRAD BANJALUKA POVEĆAVA SUBVENCIJE za boravak djece u privatnim vrtićima

U Gradskoj upravi odlučili su da povećaju subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima u Banjaluci što već mjesecima zahtijevaju roditelji. Međutim, roditelji koji su pokrenuli inicijativu veoma su sumnjičavi prema ovim informacijama.

Subvencije će biti povećane sa sadašnjih 60 na 100 KM, saznaje Mondo.

Odluka dolazi nakon višemjesečne inicijative roditelja djece koja pohađaju privatne vrtiće u Banjaluci i niza sastanaka roditelja i gradskih vlasti, te sastanaka gradskih funkcionera sa vlasnicima privatnih predškolskih ustanova. Pravo na ovaj vid podrške Grada tokom aprila je ostvarilo 2.488 djece, a subvencije za privatne vrtiće isplaćuju se u iznosu 60 KM mjesečno.

Međutim, roditelji koji su pokrenuli inicijativu sumnjaju u najavljenu odluku Gradske uprave i osim što je optužuju za dugove, tvrde da između njih i Grada ne postoji komunikacija te da su ogorčeni, a mnogi su ispisali djecu iz vrtića.

“To je politička priča, za skupljanje jeftinih poena. Oni su to rekli i prije mjesec i po dana. Samo su zaboravili cifre. Prvo je bilo da nema novca za povećanja, pa je rečeno da će povećanje biti na 100 KM. Nakon toga 100 KM za jedno, a 150 KM za drugo dijete iz iste porodice. A evo danas priča da će biti 100 KM za jedno, a 200 KM za drugo dijete. Ovo su sve obična petljanja i izmišljotine. Oni su prošle godine sredstva namjeljena za subvencije potrošili Bog dragi zna gdje i duguju djeci i roditeljima subvencija za oktobar, novembar i decembar 2023. Ni za ovu godinu nema dovoljno predviđenih sredstava u budžetu, niti nacrtom rebalansa za isplate po 60 KM za jedno dijete”, rekao nam je Đorđe Konjević, jedan od roditelja pokretača inicijative koji na osnovu ovih podataka misli da je priča o ovih 100 do 200 KM “obična apstrakcija”.

Navodi da je budžetom za 2024. i rebalansom budžeta namjenjeno 1,4 miliona KM za kampanju “0 djece na listi čekanja”, odnosno za subvencionisanje boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama.

“Evo, za april mjesec su uplaćene subvencije za 2.488 djece, kako je gradski menadžer to ponosno najavio i objavio. Prostom matematikom kada se podjeli 1,4 mil KM na 2.488 djece, nije dovoljno – nedostaje 388.000 KM, odnosno “kratki” smo za 2,5 mjeseca (pod uslovom da se broj djece korisnika subvencija ne mijenja do kraja godine)”, dodaje Konjević.

Kaže da Gradska uprava od kraja januara želi da komunicira sa roditeljima. Nezvanično saznajemo da će odluku o povećanju subvencija gradonačelnik Banjaluke ozvaničiti ove nedjelje na pres konferenciji.

Gradski menadžer Bojan Kresojević najavio je krajem marta da će uputiti inicijativu prema Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da subvencioniše produženi boravak u privatnim ustanovama što je takođe bio jedan od roditeljskih zahtjeva.

(MONDO)

Banjaluka

KOMISIJA RAZMATRA PRISTIGLE ZAHTJEVE: Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje predviđeno 150.000 KM

Grad je u ovoj godini planirao 150.000 KM za podršku bračnim parovima kroz sufinansiranje vantjelesne oplodnje.

Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje je okončan i u toku je razmatranje i bodovanje pristiglih zahtjeva.

Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti, ukupno je pristiglo 60 zahtjeva, koje će razmotriti Komisija, sačiniti zapisnik i utvrditi rang-listu.

-Budžetom Grada Banja Luka za 2024. godinu za ove namjene planirana su sredstva u iznosu 150.000 KM, što je do sada najveći iznos od kada Grad sufinansira troškove jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje – ističu iz nadležnog odjeljenja.

Naime, u cilju podrške pronatalitetnoj politici, naročito sa aspekta nepovoljnih demografskih tendencija, Grad Banja Luka je 01. aprila 2024. godine raspisao Javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje koji je trajao 90 dana.

Napominjemo da je Grad novim Pravilnikom proširio uslove konkursa po pitanju starosne dobi žene i vremena trajanja konkursa, što je zasigurno i rezultiralo većim brojem prijavljenih u odnosu na prethodne godine (prošle godine je bilo 40 prijavljenih).

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ ODGOVORIO NA PROZIVKE TRIVIĆEVE! Alisa u zemlji čuda: “Sebi umislila da je predsjednica, meni da imam poršea

Jelena Trivić izmaštala sebi predsjednički mandat, meni poršea.

Ovako je poslanik PDP Nebojša Drinić odgovorio na prozivke liderka NF Jelene Trivić da odgovori na pitanje od kojeg je novca navodno kupio skupocjeni automobil.

-Ali, šalu na stranu. Pozivam Jelenu Trivić da javno odgovori da li je tačno da se ona krije iza pojedinih klevetničkih portaloida, koji koriste termin „Drina Trećina“? Ako stoji, da li je svjesna krivične odgovornosti? Pored toga, Trivić bi mogla da odgovori i na pitanje ko finansira njenu stranku i portaloide, ako neko finansira. Ili to profesorica sama od plate? – pita Drinić i dodaje:

-Ako govorimo o stanovima, za sada je izvjesno samo to da su saradnice Jelene Trivić od Banjaluke uzimale stanove na ime socijalnih kategorija, a rentale ih po principu „stan na dan“. Kada Jelena Trivić pomete svoje dvorište, sve što je zanima o Nebojši Driniću, neka pita Nebojšu Drinića. Stanivukovića neka konačno preboli. Biće lakše i njoj i svima nama.

Nastavi čitati

Banjaluka

DANAS DOKTORIRALA NA STOMATOLOGIJI: Stanivuković priredio iznenađenje kćerki poginulog borca (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke priredio je iznenađenje za kćerku poginulog borca Vojske Republike Srpske, i to nakon što je doktorirala stomatologiju na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

-Ljubav je pažnja. Bojana je najmlađa kćerka poginulog borca Vojske Republike Srpske, a danas je doktorirala na stomatologiji- kazao je Stanivuković i dodao:

-Njen otac je dao život za Republiku Srpsku, a najmanje što smo mogli jeste da joj priredimo jedno iznenađenje.
Ovakvi ljudi su ponos Banjaluke i Republike Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno