Connect with us

Region

GRAĐANI DRUGOG REDA U HRVATSKOJ! Srbin osuđen na 15 dana zatvora zbog KRAJIŠKIH PJESAMA

Hrvatske vlasti hapsile su 32-godišnjeg Srbina Velibora Tripkovića zbog sadržaja objavljenih na njegovoj privatnoj “Fejsbuk” stranici, među kojima i srpskih krajiških pjesama, i po hitnom postupku ga osudile na 15 dana zatvora, izjavio je Srni direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Tripković, koji ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske, a živi u Srbiji, uhapšen je juče na prelazu Bajakovo kada je sa djevojkom pošao da posjeti baku u Kninu, gdje je do sada odlazio po nekoliko puta godišnje.

Djevojka je puštena, a Tripkovića je hrvatska policija sprovela u policijsku stanicu Knin, odakle je odveden sudiji za prekršaje gdje je po hitnom postupku dobio 15 dana zatvora.

Štrbac navodi da je Tripković uhapšen na osnovu “famoznog” člana pet” iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kome će se onaj “ko na javnom mjestu izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir kazniti novčano od 700 do 4.000 evra ili zatvorom do 30 dana.

Taj zakon koji je proljetos stupio na snagu, a predviđa drastičo povećane kazne, poslužio je kao izgovor za maltretiranje već nekoliko Srba, među kojima i pjevača srpskih krajiških pjesama Rajka Lalića, te Davora Olujića.

Štrbac primjećuje da se sad vidi da je pravilno procijenio da će se ove mjere, za koje je Zagreb tvrdio kako im je cilj sprečavanje isticanja ustaških amblema, opet prelomiti preko leđa Srba.

On navodi da u u hrvatskom MUP-u postoji služba koja prati društvene mreže, odnosno one koji su im interesantni, a interesantni su im prvenstveno Krajišnici

Štrbac i ukazuje da se na ovaj način šalje poruka Srbima da se ne vraćaju, da nisu dobrodošli, a istovremeno “dovodi u red” one Srbe koji su ostali.

“Naravno da se na ovaj način šalju poruke Srbima da nisu dobrodošli. Iako je tu apsurd da je ove godine bilo bar 20.000 Srba iz Srbije koji su radili najčešće poslove u ugostiteljstvu. Oni su im, kao, sad dobrodošli, a oni Srbi koji su tamo rođeni, imaju imovinu, koji treba da dobiju nešto od Hrvatske, nešto srede, urede, oni im ne odgovaraju”, kaže Štrbac.

Kako podsjeća, tako su hrvatske vlasti stavljale u zatvor ljude zato što su bili na koncertu na kojem je neko istakao slike Ratka Mladića ili, u jednom slučaju, zbog objavljivanja na privatnom nalogu na društvenoj mreži slike Draže Mihailovića koju je u pozitivnom svjetlu još 1942. godine objavio čuveni američki magazin “Tajm” na svojoj naslovnoj strani.

U danas objavljenom saopštenju Policijske stanice Knin navodi se da je Tripković na društvenim mrežama od februara 2019. godine “objavljivao sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Hrvatske /različite fotografije i stihovi/ i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu čime je počinio navedeni prekršaj”.

Štrbac podsjeća da je tako isto zbog “vrijeđanja nacionalnih osjećaja građana Hrvatske” ljetos osuđen na kaznu od 1.000 evra pjevač krajiških pjesama Rajko Lalić zbog objavljivanja pjesme pod nazivom “Jovan Dalmatinac”.

“To je ljubavna pjesmica, ali im je zasmetalo što se spominje neko more i što je taj momak Jovan, kojeg je volila jedna Srpkinja iz Srbije, poginuo za Krajinu, navodi Štrbac.

Region

PAKLENE VRUĆINE STIGLE U Beogradu se TOPI ASFALT (VIDEO)

Osjetila sam kako mi je propala štikla, jako je vruće, napisala je žena koja se u srijedu po najvećoj vrućini našla vani na skoro 40 °C u prestonici Srbije.

“Telegraf” piše da je video snimljen u Beogradu.

Naglašavaju da je jako vruće u cijeloj zemlji i da su izdana upozorenja zbog toplotnog vala.

Žena tvrdi da se trolejbus pokvario pa su putnici morali dalje pješke.

Kada je izašla van osjetila je da joj se asfalt topi pod nogama. Njena je štikla napravila nekoliko rupa u asfaltu, kao da je u pitanju bilo blato, prenose “24Sata“.

 

Nastavi čitati

Region

BOMBAŠKI NAPAD NA CETINJU: Stradala dvojica pripadnika kriminalnog klana, više ljudi povrijeđeno!

Dve osobe su poginule, a više je povređeno jutros u eksploziji bombe na Cetinju, nedaleko od tamošnjeg Sportskog centra, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz Uprave polciije.

Iz Uprave policije saopšteno je da su sve raspoložive policijske ekipe na terenu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, stradali je pripadnik kriminalnog klana. Izvor iz vrha Uprave policije kazao je Vijestima da je povredama kasnije podlegla još jedna osoba, pripadnik iste organizovane kriminalne grupe.

Od siline eksplozije popucala su stakla na zgradi Sportskog centra i otkinuto je drvo.

“Vijesti” piši da je policija mjesecima strahovala da bi ovakvo nešto moglo da se dogodi i to baš na Cetinju, budući da se veliki broj pripadnika kriminalnih klanova i posljednjih pola godine domogao slobode.

“Većina njih su izašli iz pritvora jer im sud nije izrekao ni prvostepenu presudu tri godine nakon određivanja pritvora. Najveći broj osoba, koje je policija zavela kao pripadnike OKG, nalaze se baš na Cetinju”, navode u tekstu.

Nastavi čitati

Region

PRVA PRESUDA ZA MASAKR KOD MLADENOVCA: Brat Uroša Blažića ide iza rešetaka, ujak oslobođen optužbi

Donijeta je prva presuda za masakr u selima Dubona i Malo Orašje.

Kragujevčanin Boris Gavrilović, brat od ujaka masovnog ubice Uroša Blažića iz Dubone kod Mladenovca, koji je na svom imanju imao arsenal oružja, osuđen je danas u Višem sudu u Kragujevcu na godinu dana i šest mjeseci.

“Boris Gavrilović je osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvišilaštvu, dok je njegov otac Goran Gavrilović koji je takođe, bio obuhvaćen optužnicom oslobođen optužbi”, navodi izvor.

Inače. brat i ujak Uroša Blažića našli su se na optužnici zbog arsenala oružja koje je nađeno na njihovom imanju. Nakon krvavog pira njihovog rođaka Uroša Blažića tog 4. maja prošle godine okrivljeni je taksijem došao u selo Vinjište kod Kragujevca na imanje Gavrilovića.

Blažić je u svom iskazu dva dana nakon zločina naveo da je došao na imanje ujaka kako bi se sakrio, a takođe je i bestidno opisao kako je u nekoliko navrata zaspao u kokošinjcu svog ujaka. U jutarnjim časovima policija ga je pronašla i Blažić je uhapšen, detaljnim pretresom kasnije je pronađeno i oružje.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu u oktobru prošle godine protiv osumnjičenih Uroša, njegovog oca Radiše Blažića, ali i rođaka Gavrilovića, ali je odlučeno da oni nisu mesnonadležni za njih, pa je predmet odvojen i njima se sudilo u kragujevačkom sudu. Tokom suđenja, kako navodi izvor, otac i sin Gavrilovići ponašali su se pristojno, pognute glave su pratili ročišta.

“Jednom prilikom bili smo kod Uroša u njegovoj kući u Šepšinu, slavili su kod njega slavu. U jednom trenutku, kada je otvorio vrata svoje sobe, video sam na kućištu kompjutera pištolj, koji je Uroš odmah sklonio u orman. Nisam mu rekao da sam vidio oružje zato što su tu bila djeca”, rekao je na saslušanju u tužilaštvu okrivljeni Boris 11. juna prošle godine.

Objasnio odakle mu silno oružje
Gledao sam “Otpisane” i želeo takvu pušku

Boris Gavrilović je u svom iskazu objasnio odakle silno oružje koje je zaplijenjeno u njegovom domu.

“U junu ili julu 2022. kosio sam njivu jednom čovjeku koji mi je rekao da ima neko oružje kojeg želi da se otarasi. U pitanju je automatska puška, dvije bombe, sećam se da je bila neka municija. Oružje sam dobio u džaku i odnio sam ga na tavan pomoćnog objekta, tačnije stavio sam ga iza grede. To oružje je zaplijenila policija 5. maja prošle godine. Inače, taj čovek mi je rekao da ta automatska puška nije ispravna. Ponudio mi je to oružje, a meni se posebno dopala ta puška jer sam kao mali gledao seriju “Otpisani” i imao sam neku želju da imam ovakvu pušku”, rekao je brat masovnog ubice.

“Džak u kom je bilo oružje bio je pocijepan, a automatska puška nije mogla da stane, pa sam iz kuće uzeo crni ranac i stavio pušku.”

Naveo je da su objekat u kom je krio oružje retko koristili, a da je to ranije bilo predviđeno za koke nosilje.

“Bio sam siguran da ovo oružje moji ukućani neće vidjeti i zato sam ga tu sakrio. Nikome od njih nisam rekao za ovo oružje, pogotovo ocu koji bi se jako razočarao u mene. Da je moj otac vidio ili znao za to oružje odmah bi ga predao policiji. Htio bi da napomenem da mi je žao što nisam rekao ocu za oružje i što sam nas doveo u ovaj poloažaj”, rekao je Boris i dodao da o svom arsenalu nije pričao sa Urošem Blažićem.

Nastavi čitati

Aktuelno