Connect with us

Banjaluka

Gradonačelnik Stanivuković: U slučaju “Autoprevoz” borićemo se za svaki pedalj gradske zemlje, u slučaju “Ekvator” je došla maca na vratanca

Grad će se do posljednjeg boriti za svaki pedalj svoje zmelje, nećemo dati nijedan milimetar gradske zemlje, poručio je gradonačenlik Draško Stanivuković, povodom prinudnog izvršenja predaje zemljišta na lokaciji Stare autobuske stanice preduzeću „Autoprevoz a.d. Banja Luka, zakazanog za 13. april.

-U ovom slučaju svi sudovi u Republici Srpskoj su rekli da je to zemljište Grada Banje Luke, a onda Ustavni sud BiH preinačava odluku i Vrhovnog suda Republike Srpske i Višeg privrednog suda Republike Srpske i kaže da to zemljište nije gradsko – kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da nikako neće pristati na takve stvari.

-Nažalost, sudovi su legalizovali ovakve nelagalne radnje. U slučaju Autoprevoza ključni ugovor je izgubljen, rađeno je mimo zakona – kazao je on.

Osvrnuo se i na hronologiju dešavanja u ovom slučaju, navodeći da je 1979. godine – tadašnja Opštinska uprava donijela odluku o dislokaciji stare stanice na novu lokaciju.

-Imamo niz pravnih radnji koje tada idu kroz skupštinu opštine, upravne odbore i drugo i donosi se odluka da ta stanica ne bude više stanica nego galerija, a da se tada državno preduzeće koje se bavi prevozom preseli u Lazaravo. Dolazi sporna privatizacija koja se odnosila na stanicu u Lazarevu, ali neko je tu privatizaciju stavio i za stanicu u centru, Muzej i Vidovdansku ulicu. Po članu 8 Zakona o privatizaciji nemoguće je privatizovati javne objekte i javnu infrastrukturu, ono što je za javno dobro. To nije moguće da bude predmet privatizacije – pojasnio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, Grad kada je spoveo tu dislokaciju 2004. godine i tada, da li nemarnošću ili namjerama ljudi, nije pravno kroz RUGIP i druge institucije sproveo sve to što je uradio.

-I kada je to napokon urađeno ti ugovori su izgubljeni, ali smo mi nastavili našu pravnu borbu koja traje 25 godina i uspjeli smo da je dobijemo na dva važna suda Republike Srpske. Onda je Autoprevoz išao prema ustavnom sudu BiH i sada dolazimo u situaciju da nas neko deložira sa onog što je naše. Nećemo to dozvoliti – naglasio je gradonačelenik.

Poručio je  „Autoprevozu“ da odustane od tog 13. aprila i da to ne može da bude na ovaj način.

-Mi smo svjesni kao Grad da smo u nezavidnoj poziciji, ali naoružani pravdom i željom da se borimo za ovaj grad nećemo odustati. Nama nije ni strano da razgovaramo, ali kako kada nas Autoprevoz ucjenjuje, podnosi protivtužbu u iznosu od 12 miliona KM i traži da damo toliki novac za našu Vidovdansku ulicu. Takođe, u predmet pregovora uvlače i prostor Muzeja, ali Muzej je javno dobro i o tome nećemo ni da diskutujemo – kazao je on.

Govoreći o narednim koracima, kazao je da će se ići u smjeru dokazivanja da zemljište nije moglo ni biti predmet privatizacije, te da će biti pokrenut novi postupak za svo ovo zemljište, kao i protivtužba u predmetu gdje je Grad tužen da isplati 12 miliona za Vidovdansku ulicu.

-Pokrenućemo jedan od ključnih postupaka da se po Zakonu o privatizaciji jasno pokaže šta je moglo, a šta nije moglo biti predmet privatizacije. Stanicu u Lazarevu prihvatamo da je moglo, ali ovo u centru da nije moglo biti privatizovano – dodao je gradonačelnik.

Uvjeren je, kako kaže, da će Grad i iz ove gotovo izgubljene bitke ipak izaći kao pobjednik.

– Pripremili smo 28 materijalnih dokaza koji dokazuju da je ovo zemljište grada i zato ga ne damo. Ne pokušavajte ništa 13. aprila, jer ću sa radnicima izaći na tu lokaciju. Da mi neko priča da nam kao poklanja muzej, galeriju i našu Vidovdansku ulicu je smiješno i na tu priču nikada neću pristati – poručio je on.

Gradonačelnik se osvrnuo i na slučaj „Ekvator“, u kojem je sa računa Grada nezakonito skinuto dva miliona KM, rekavši da su svi sudovi presudili u korist Grada i da je cesija u ovom predmetu bila nezakonita.

Iako smo dobili da nam se novac vrati, ali nam novac nema ko vratiti, pa se pitam ko će nam vratiti novac od kojeg smo mogli napraviti aleje, ulice, igrališta i parkove, ili novu kanalizaciju i vodovodnu mrežu.

-Paradoks je da isti sudija koji je rekao da ovo zemljište vrijedi dva miliona KM, kasnije je sam sebe opovrgnuo, rekavši da je zemljište precijenjeno. Naravno da je precijenjeno, jer je zemljište plaćeno 300.000 KM, a od Grada je naplaćeno dva miliona.  Nakon toga, Đoko Ekvator preko svojih posrednika pokušava da pregovara sa Gradom, traži da izvršimo zamjenu zemljišta, jer nam je to zemljište potrebno za kotlovnicu, ali ako ćemo to i raditi radićemo na način da se zamjena vrši po realnoj cijeni, a ne ovoj precijenjenoj. Takođe, ne planiramo odustati od krivičnih prijava protiv lica koja su učestvovala u ovim nezakonitim radnjama. Preduzeli smo i radnje da se uknjižimo i na imovinu firme „Ekvator“ – kazao je gradonačelnik.

Banjaluka

Uređenje obale i korita Ivaštanke u cilju smanjenja rizika od poplava

U okviru redovnih poslova na uređenju vodotokova na području grada Banja Luka, ovih dana uređene su obale rijeke Ivaštanke, a sve s ciljem smanjenja rizika od poplava.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, radovi su izvedeni na prvoj i drugoj dionici u ukupnoj dužini od 140 metara, a trenutno se izvodi uređenje na trećoj dionici u dužini od 50 metara.

Izvršeno je i čišćenje rijeke od nanosa, kao i profilisanje korita rijeke u svrhu postizanja proticajnog kapaciteta i zaštita kosina krupnim kamenom u cilju zaštite od daljnjeg djelovanja erozije i ispiranja kosina.

I u proteklom periodu aktivno se radilo na uređenju i čišćenju vodotokova s ciljem smanjenja rizika od poplava, pa je tako prošlog mjeseca, između ostalog – uređeno korito rijeke Prekuše u Donjoj Piskavici u ukupnoj dužini od 600 metara, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

Zbog izlijevanja bujičnih potoka: Ekipe banjalučke Civilne zaštite od juče na terenu

U Banjoj Luci je juče zbog velikih količina padavina došlo do izlijevanja bujičnih potoka u pojedinim dijelovima grada, zbog čega je angažovan Tim za hitne intervencije Civilne zaštite, čiji su pripadnici od juče na terenu.

Naime, sinoć je Vatrogasna brigada imala 23 intervencije, od kojih se čak 16 odnosi na ispumpavanje vode iz kuća i podruma u pojedinim ulicama, te sedam tehničkih intervencija na području mjesnih zajednica Obilićevo i Starčevica.

-Interventne ekipe će i u toku današnjg dana pratiti situaciju na terenu, u kontinuitetu zaprimati sve prijave građana, te postupati po istim – navedeno je iz ovog Odsjeka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ogromne lutke, dobošari i džinovi dolaze u Banjaluku

Foto: Gradska uprava

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača “TrotoArt”, koji se održava od 16. do 18. juna, u grad na Vrbasu dovodi umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske, a prvi put će biti izvedena urbana opera na otvorenom “Velike lutke i dobošari”, koju će u okviru ovog festivala izvesti “Trans ekspres cirkus” iz Francuske.

“Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimiranih u tri ogromne lutke u pratnji dobošara. ‘Velike lutke i dobošari’ su na programu u subotu, 17. juna, od 21 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića”, navode iz Gradske uprave te dodaju da će se grupa “Haos animatori” iz Novog Sada najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna, u 20.30, na Trgu Krajine te da će izvesti program koji uključuje džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatreni podijum, vatrenu violinu te pirotehnički šou.

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou “Senjora Gomez”, koji će se održati 17. i 18. juna, dok iz Novog Sada dolazi grupa “The Bad Week”, bluz bend sastavljen od autohtonih uličnih svirača, a nastupiće u subotu u 19.30 kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

I tamburaški orkestar opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. i 18. juna, u 12.30 časova, kod Narodnog pozorišta RS, dok će se grupa “Teatrosk” iz Skoplja predstaviti performansima – žive statue 16. i 17. juna, od 19 časova.

 

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Aktuleno