Connect with us

Svijet

HAMAS VJEŽBAO 10 GODINA: “Nisu kao IS, nego kao Vijetkong”

Islamistička militantna grupa Hamas posljednju deceniju radi na jačanju vojnih sposobnosti oružanih snaga i priprema se za ulične borbe u gusto zbijenom području Gaze.

Za razliku od izraelske vojske, čiji vojnici nisu učestvovali u velikoj kopnenoj bitki od 2014., Hamasovi borci razvili su urbani stil ratovanja kao protivtežu izraelskoj tehnološkoj i vazdušnoj nadmoći.

“Pustite zvijer da spava dok ne budete spremni”, bila je mantra Mahmouda Ajramija, palestinskog borca koji je obučavao generacije Hamasovih militanata.

Koordinisani napad koji je militantna grupa izvela 7. oktobra pokazuje da je čekala da uvuče Izrael u bitku upravo u ono vrijeme koje je njoj najviše odgovara. Prema podacima izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Hamas je značajno vojno ojačao od 2008., kad se prvi put borio protiv kopnenog izraelskog napada, te sada ima 40.000 elitnih vojnika, arsenal dronova te raspolaže s oko 30.000 raketa.

Emile Hokayem, direktor regionalne bezbjednosti na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, ističe kako su Hamas obučavali “najbolji u svom poslu”, misleći na elitnu iransku Revolucionarnu gardu i libanski Hezbollah.

“To je organizacija koja neprestano uči i koja se nekoliko puta borila protiv izraelskih snaga. Hamas izuzetno dobro poznaje svoj teren i braniće ga žestoko i domišljato”, rekao je Hokayem za FT.

Izraelski funkcioneri ističu da je Hezbollah dijelio raketnu tehnologiju, obuku i drugu vojnu opremu i tehnike s Hamasom još od 1992. godine, kada je Izrael deportovao oko 400 Palestinaca, uključujući čelnike Hamasa u Liban. Bejrut je tada postao dom nekoliko vođa Hamasa te je s vremenom Hamas počeo graditi vojnu prisutnost u Libanu. Hamas je od tada neprestano poboljšavao kvalitet svog naoružanja, krijumčareći komponente za pretvaranje “glupih” raketa u sofisticirana, precizno navođena oružja te za gradnju podvodnog drona. Prema izjavi Hamasa, grupa proizvodi protivvazdušne rakete “Mutabar 1”, kojima gađaju izraelske helikoptere, te protivtenkovske rakete “al-Yassin”, koje navodno mogu probiti oklop izraelskih borbenih tenkova Merkava.

Što se tiče načina borbe, Hokayem smatra da je Hamas više nalikuje Vijetkongu nego IS-u. Izrael, naime, upoređuje Hamas s jednom od najnasilnijih džihadističkih grupa u regiji, dok vojni analitičar smatra da su palestinski borci sličniji vojnicima koji su pobijedili američke snage tokom vijetnamskog rata.

Slično kao što je Oslobodilačka vojska Južnog Vijetnama učinila u Vijetnamu, tako je Hamas pojas Gaze pretvorio u tvrđavu barikada i zamki, uključujući 400 km dugu mrežu tunela u koje se borci Hamasa mogu skloniti tokom višemjesečnih izraelskih vazdušnih napada i koristiti ih za napad na izraelske snage sa stražnje snage. Dok se izraelske trupe budu pomicale dublje u Gazu, Hamas će vjerovatno pokušati upotrijebiti zasjede, brze udare i kamuflirane bombe kako bi iscrpio izraelsku vojsku i zaglavio ih u zbrci uličnih borbi.

“Hamas nema kodifikovanu doktrinu. Njegov pristup se uglavnom sastoji od nanošenja štete Izraelcima što je više moguće, korištenjem mješavine hibridnih i konvencionalnih snaga. Operacije su takođe vrlo decentralizovane. Postoji neka vrsta ćelijske vojne strukture, gdje svaka vojna ćelija radi djeluje samostalno”, rekao je Bilal Y. Saab, saradnik u britanskom think-tanku Chatham House.

Propagandne operacije militantne grupe takođe su važna komponenta ratovanja. Oboreni izraelski helikopteri, uništeni tenkovi ili zarobljeni vojnici pomoći će Hamasu da projektuje sliku o navodnoj vojnoj nadmoći. Još jedna važna lekcija koju je Hamas “prepisao” od drugih militantnih grupa je važnost sigurnih komunikacija.

Dok je Hezbollah izgradio vlastitu mrežu optičkih vlakana, Hamas je uspio osigurati operativnu sigurnost tako što se vratio u “kameno doba” i koristio ožičene telefonske linije, izbjegavajući uređaje koji se mogu hakovati. Jedan od mogućih razloga zašto Izrael nije mogao predvidjeti napad 7. oktobra je i taj što je prisluškivao elektronske komunikacije, dok je Hamas napad planirao komunicirajući preko analognog sistema ili drugog šifrovanog sistema, možda uvezenog iz Irana, koji je bio nepoznat Izraelu, prenosi Jutarnji.

Svijet

Netanjahu potvrdio: Amerika dramatično SMANJILA ISPORUKE ORUŽJA I MUNICIJE IZRAELU

SAD su dramatično smanjile isporuke oružja i municije Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa, potvrdio je Benjamin Netanjahu, premijer te države.

“Nedjeljama smo tražili od naših američkih prijatelja da ubrzaju isporuke. Tražili smo to iznova i iznova. Tražili smo to na najvišim nivoima, i na svim nivoima, i želim da istaknem tražili smo to i u privatnim razgovorima. Dobili smo razna objašnjenja, ali jedno nismo dobili: osnovna situacija se nije promijenila”, dodao je Netanjahu.

On je rekao da su od početka rata do prije nekoliko mjeseci SAD stalno pružale njegovoj zemlji i duhovnu i materijalnu podršku i u pogledu sredstava za odbranu i sredstava za napade.

Netanjahuovi najnoviji komentari uslijedili su u trenutku kada je izraelski ministar odbrane Joav Galant odletio u Vašington na razgovore o ratu u Gazi.

Bijela kuća je izrazila frustraciju zbog sve većeg broja poginulih civila u Gazi. Prema podacima palestinskih vlasti koje kontroliše Hamas, više od 37.000 Palestinaca je ubijeno od 7. oktobra.

Nastavi čitati

Svijet

U napadima u Dagestanu UBIJENI POLICAJCI, SVEŠTENIK I ČUVAR: Povrijeđeno 16 osoba (FOTO/VIDEO)

U Dagestanu je na snazi antiteroristička operacija nakon napada na dvije pravoslavne crkve, sinagogu i punkt saobraćajne policije u Derbentu i Mahačkali, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

U terorističkim napadima u Derbentu i Mahačkali, prema preliminarnim podacima, poginuli su sveštenik Ruske pravoslavne crkve i šest policajaca, dok je 12 ranjeno, prenijela je agencija RIA Novosti.

– Ukupno u Mahačkali i Derbentu do ovog trenutka je poginulo šest policajaca, a 12 je ranjeno – rekla je šefica pres službe republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova Gajana Garieva.

Ruski istražni komitet za Dagestan otvorio krivične postupke po članu “teroristički napad”.

Kako je javio Interfaks, pozivajući se na predsjednika Јavne nadzorne komisije Dagestana Šamila Hadulajeva, militanti su ubili sveštenika u Derbentu, kao i čuvara crkvenog obezbjeđenja u Mahačkali.

Dva militanta su ubijena u Mahačkali, navela je agencija i dodala da su još dva militanta privedena.

– Dvojica militanata su privedena, pokušali su da se sakriju u gomili turista, ali su ih policajci identifikovali i priveli – rekao je izvor za Interfaks.

Nastavi čitati

Svijet

VEĆA I OD RAMŠTAJNA U NJEMAČKOJ Baza u Rumuniji uskoro postaje najveća NATO baza u Evropi

Vazduhoplovna baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Njemačkoj.

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. vijeka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letjelice MKu-9 riper. Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je Bi-Bi-Si.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da “postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smještaja, ljudi i opreme”.

Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmijenio je područja preko kojih on leti i “strateški položaj misije”.

Tokom njegovog posljednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti letjeli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora. Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda “kako bi se izbjegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima”, dodao je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Aktuelno