Connect with us

Politika

I dio opozicije se nudi Dodiku

Ozbiljniji pregovori o formiranju nove vlasti, odnosno o tome ko će zasjesti u ministarske fotelje trebalo bi da počnu već sljedeće sedmice, a sudeći prema prvim porukama iz stranaka koje su i ovaj put pobijedile na izborima, na formiranje Vlade RS se neće dugo čekati.

Novi saziv republičkog parlamenta trebalo bi da bude konstituisan veoma brzo nakon potvrde mandata, a Ustav precizira da predsjednik Republike predlaže mandatara za sastav Vlade Srpske koji prvo mora da dobije podršku u Narodnoj skupštini da bi zasjeo u fotelju premijera i za prolazak njegovog kabineta, u kojem je 16 ministara.

Uslovi za zvanično otpočinjanje konsultacija o mandatu i podjeli izbornog kolača biće stvoreni već naredne sedmice, kada ističu rokovi za potvrdu rezultata opštih izbora održanih 2. oktobra.

U političkim kuloarima već su počele spekulacije o tome kojoj stranci bi mogla da pripadne koja pozicija, ali pominju se i neka imena. Jedno od njih je aktuelnog premijera Srpske Radovana Viškovića, koji je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali prema nekim informacijama, on će vratiti mandat te ostati na čelu republičke Vlade. Takođe, kao potencijalni novi predsjednik Narodne skupštine pominje se lider SP-a Petar Đokić.

Da bi Srpska veoma brzo trebalo da dobije novu vlast, najavio je u petak lider SNSD-a Milorad Dodik.

Mislim da neće proći više od mjesec i da ćemo imati Vladu i Skupštinu u Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

On je, naime, u nekoliko navrata nakon opštih izbora pominjao mogućnost da u Srpskoj bude formirana koncentraciona vlada zbog geopolitičkih problema i promjena, a pozvao je sve kojima je Srpska na prvom mjestu da stanu uz vladajući blok u kojem su SNSD, DEMOS, SP, NPS i Ujedinjena Srpska.

Dodikov stav o brzini formiranja nove vlasti dijeli prvi čovjek DEMOS-a Nedeljko Čubrilović. Za “Glas” je poručio da bi sve trebalo da bude gotovo prije novogodišnjih praznika.

– Nije bilo pregovora, a jedino je izvjesno za sada da koalicija koja je stala iza kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH ostaje jedinstvena – rekao je Čubrilović.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ne krije da su obavljeni već neki razgovori te da će biti nastavljeni.

– Ovo je jedan od najizazovnijih mandata. Moramo imati operativnu i brzu Vladu, Skupštinu koja ima prohodnost za odluke. To je najveća odgovornost vladajuće koalicije. Ovo će biti maraton na četiri godine, a ne trka na 100 metara – istakao je Stevandić za “Glas”, a na pitanje da li US ima afiniteta prema nekim resorima, naglasio je da će prvo pregovarati sa partnerima.

I dok, barem prema izjavama, SDS, PDP i Pokret za pravdu i red na čijem je čelu Nebojša Vukanović ostaju čvrsto u opoziciji, u SPS-u i DNS-u tvrde da su otvoreni za razgovore sa svima, a u interesu, kako kažu, Srpske.

Prvi čovjek DNS-a Nenad Nešić kaže za “Glas Srpske” da ta stranka u potpunosti ostaje privržena politici nacionalnog jedinstva o pitanju opstanka u BiH, poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne pozicije Srpske.

– Spremni smo da sarađujemo sa svima koji su spremni da štite interese Srpske. DNS će raditi u njenom interesu, da li kao vlast ili opozicija, a o tome ćemo odluku donijeti u narednom periodu – istakao je Nešić.

Sličan stav je prenio i lider SPS-a Goran Selak.

– Postali smo parlamentarna stranka i čestitali smo pobjednicima. Važno je što prije formirati vlast. Vidimo u javnosti poziv da se okupimo oko Srpske, a najvažniji stubovi SPS-a su zaštita vitalnih interesa srpskog naroda i ekonomsko-socijalna pitanja. Čekamo konačnu potvrdu rezultata, a odazvaćemo se na konsultacije kada za to bude vrijeme kod predsjednika Republike – zaključio je Selak

Politika

Analize posljednjih izbora još traju: Vreće nepoželjne u centru za brojanje

 Iako je od posljednjih opštih izbora u BiH prošlo više od pola godine, proces je i dalje pod lupom mnogih, među kojima je i Glavni centar za brojanje čiji su nadležni sumirali svoj rad nakon zatvaranja biračkih mjesta, a na papir su stavili sve što misle da je potrebno na toj lokaciji uraditi da bi olakšali sebi posao.

Nakon izborne noći, a posebno poslije prvih rezultata, veliki pritisak i političkih stranaka i javnosti bio je upravo na Glavnom centru za brojanje, prvenstveno kada je riječ o glasovima za predsjednika Republike Srpske za koje je bilo najviše zahtjeva za ponovno, kontrolno brojanje.

U Centru, na čijem čelu je generalni sekretar Centralne izborne komisije BiH Goran Mišković, potpisali su u svom izvještaju o radu sve sa čim su se susreli, navodeći šta su evidentirali na biračkim mjestima i kutijama koje su im stigle. Popisali su i prijedloge za unapređenje rada Centra.

– Potrebno je utvrđivanje novog načina pakovanja izbornog materijala kojim bi plastične vreće zamijenili kutijama, kartonskim ili plastičnim te time postigli efikasniji sistem transporta u i iz skladišta CIK-a i učinio dostupnijim materijal za rad Glavnog centra za brojanje – navedeno je u izvještaju uz opasku da se na ovaj način dostavljaju materijali iz diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Smatraju da je potrebno razmotriti mogućnost uvođenja providnih vreća sa markerima u boji za pojedine nivoe te “bar­-kod” pečata i naljepnice za biračke komplete što bi, navode, znatno ubrzalo proces prijema i obrade.

– Treba i podzakonski akt kojim će biti obuhvaćen prijem, elektronska obrada u svrhu kontrole prijema, sortiranje, verifikacija, kontrola i pakovanje, brojanje, unos i arhiviranje glasačkog materijala kao definisan i popisan proces rada i to od dana donošenja odluke CIK-a o formiranju Glavnog centra za brojanje, te koji bi uključivao sve ostale procese koji prethode početku rada Glavnog centra za brojanje – smatraju u Centru.

Osim toga, naglašavaju da su neizborne godine pravo vrijeme za revizije i za usvajanje pravila, među kojima je i dorada Zapisnika o radu biračkog odbora koji bi obuhvatio unificirane obrasce za informacije o greškama prilikom potpisivanja, evidentiranja pomoći drugog lica, kao i osoba koje su se potpisale sa DžDž.

Svoje viđenje cjelokupnog procesa naredne sedmice prezentovaće i CIK i to tokom konferencije “Opšti izbori 2022 – Izazovi i naučene lekcije”.

– Fokus je na analizi kako su organizovani i sprovedeni izbori  – kazali su u CIK-u, uz poziv kompanijama koje se bave novim tehnologijama da na toj konferenciji predstave opremu namijenjenu za upotrebu na izborima.

Izborima, odnosno promjenama Izbornog zakona BiH, baviće se i radni tim sastavljen od po jednog člana iz SNSD-a, HDZ-a i SDP-a BiH, a predsjednik Foruma građana Tuzla i čelnik Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” Vehid Šehić za “Glas” podvlači da BiH mora da riješi probleme u izbornom zakonodavstvu, jer je to i jedan od ključnih prioriteta na putu ka EU.

– Akcenat je na implementaciji odluka Evropskog suda za ljudska prava, ali i na uvođenju novih tehnologija, odnosno biometrijske identifikacije birača i skeneri, a da bi se spriječio ljudski faktor koji je najodgovorniji za to što građani nemaju povjerenja u rezultate izbora – rekao je Šehić.

Smatra da je potrebno formirati parlamentarnu interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva i u ovom mandatu vlasti, podsjećajući da su članovi u prethodnom sazivu dobili dosta materijala i od nevladinog sektora i političkih stranaka.

– Taj proces mora biti u potpunosti transparentan i ne ponoviti grešku poput one tokom mostarskog sporazuma za sprovođenja izbora u tom gradu, jer smo imali različita tumačenja pregovora. Izborni zakon mora na kraju da obezbijedi da se poštuje volja birača, a ne stranaka – zaključio je Šehić.

Zahtjev

Iz Savjeta Evrope je saopšteno da zahtijevaju od političara u BiH da pod hitno prestanu sa ignorisanjem presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” te tako, usvajanjem ustavnih amandmana, zaustave diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti. Riječ je o presudi koja je na snazi već 14 godina.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Politika

Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Za Rezoluciju, koju je predložio predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, glasalo je 65 poslanika.

Usvojeni su i zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Države članice Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i Evropske unije, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezjednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika SDS-a u kojem se navodi da Narodna skupština zahtijeva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog komandanta KFOR-a i šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka Albancima na KiM i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potunosti neprihvatljiv.

Narodna skupština usvojili je danas jednoglasno Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar na prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Parlament je usvojio i tri zakona – Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Usvojen je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Treća redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u srijedu u deset časova.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Politika

Drinić: Ninković funkcije u Gradskoj upravi ilustrovao mojom fotografijom, tužiću ga

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić reagovao je na izlaganje predsjednika Skupštine grada Banjaluke LJube Ninkovića da iznosi neistine i naveo da nije u stanju da za dva mjeseca pripremi sjednicu Skupštine grada.

– Šta očekivati od predsjednika Skupštine koji za 70 dana nije pripremio nijednu sjednicu?! Zato sve važne odluke za grad čekaju, a ispaštaju građani. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji danima ne dolazi na posao, ne treba ni da čudi što ne zna ni ko je zaposlen u Gradskoj upravi. Navodi plate i funkcije zaposlenih, a sve to ilustruje fotografijom gdje sam ja u prvom planu, aludirajući na ne znam ni ja šta, a svima je poznato da sam ja dao otkaz u Gradskoj upravi čim sa izabran za narodnog poslanika. Ne znaju svi ko je predsjednik sindikalne organizacije, pojedini ljudi su pomislili da sam to ja – kaže Drinić.

Dodao je još jednom da ne prima ni platu, niti ima bilo kakav ugovor, te da ne dobija nijednu marku od Gradske uprave.

-Iznosi laži i mašući mojom fotografijom dovodi kontekst navodno dobro plaćenih gradonačelnikovih saradnika, te će za to odgovarati pred sudom jer ću ga tužiti za klevetu – poručio je Drinić.

Dodao je da je paradoksalno da Ninković govori o visokim platama kada se zna kako se prvi on dočepao enormno velike plate za nerad.

– Predsjednik Skupštine otkako je preuzeo funkciju ne priprema sjednice, ne ide na komisije, ne zna šta se radi u Gradskoj upravi, ali zna da naplati svoj nerad i uzima redovno platu od 5.100 KM. Da ima imalo morala ne bi nikome držao slovo već bi se pokrio po ušima i ćutao – zaključio je Drinić.

Insajder.in

Nastavi čitati

Aktuleno