Connect with us

Politika

IGRA MOĆI Ursula fon der Lajen “obilježila” BiH kao zonu uticaja EU

Jučerašnja posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Sarajevu, kao i njene poruke o tome kako EU želi da BiH postane njen član, praktično ne znače ništa ukoliko domaće vlasti ne ispune uslove koji bi omogućili početak pregovora s Briselom i pristup bogatim evropskim fondovima.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, predsjednica Evropske komisije je bajkovito opisala evropsku perspektivu BiH, koristeći već poznate fraze o tome kako je ova zemlja “budućnost EU”, te da o ozbiljnosti Brisela dovoljno govori najava brzog dodjeljivanja kandidatskog statusa za BiH.

– Vi ste budućnost EU i vaša budućnost je Evropska unija. To nije samo zbog toga što ste došli do preporuke za kandidatski status, već i zbog toga što duboko vjerujete u EU. Tri četvrtine stanovništva BiH podržava članstvo i to je većina u cijeloj državi – rekla je fon der Lajen.

Međutim, prema tvrdnjama dobrih poznavaoca prilika i odnosa u EU, evropski put BiH i dalje je na “dugom štapu”, a jučerašnju posjetu šefice Evropske komisije Sarajevu, prije svega, treba razumjeti u smislu toga da EU želi da “obilježi” svoju teritoriju, posebno u svjetlu globalne krize i rata u Ukrajini.

Što se tiče evropskog puta, on će, prema njihovim riječima, prije svega zavisiti od toga da li će se domaće vlasti što brže priključiti tzv. Berlinskom procesu, koji posljednjih mjeseci snažno forsira Njemačka, kao najmoćnija članica EU, ali i od toga koliko će vlasti u BiH biti u stanju da ispune uslove koje je pred njih postavio Brisel.

– Posjeta Ursule fon der Lajen BiH je, prije svega, povezana s Berlinskim procesom koji bi 3. novembra trebalo da bude potpisan. Ono što vrijedi istaći jeste to da je “Otvoreni Balkan”, kao regionalna inicijativa, pokrenuo Berlinski proces s mrtve tačke na kojoj se godinama nalazio – kaže za Srpskainfo Draško Aćimović, bivši ambasador BiH u Briselu.

On smatra da je od velike važnosti to da domaće vlasti potpišu podršku Berlinskom procesu, te da se taj sporazum što brže ratifikuje u parlamentu BiH.

– Druga važna stvar, koju predsjednica Evropske komisije prenosi, jeste da sve što je neophodno za kandidatski status BiH bude završeno s formiranjem novih vlasti – smatra on.

Na naše pitanje da li je realno da BiH do kraja ove godine dobije uslovni status kandidata za prijem u EU, posebno iz razloga što u javnosti postoje spekulacije o tome da je protiv daljeg proširivanja EU, makar u bliskoj budućnosti, prije svega Francuska, Aćimović odgovara da je, samo po sebi, dodjeljivanje kandidatskog statusa “malo precijenjeno”.

– Status kandidata više ima simboličan značaj. Možemo biti u kandidatskom statusu godinama, a da nam to praktično ništa ne znači. Osim toga, taj status je uslovljen s onim što se mora ispuniti. Evropska unija nam ovim više daje do znanja da je BiH “njena teritorija” i to je ono što je fon der Lajen juče poručila. Najvažnija stvar je kako ćemo otvoriti pregovore s EU, jer otvaranje pregovora je ta sljedeća faza koja donosi novce i druge pozitivne stvari. To je ono o čemu treba da razmišljamo. Kandidatski status je samo jedna međustepenica u tom procesu – objašnjava Aćimović.

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno