Connect with us

Region

Idete na more u Hrvatsku ili Crnu Goru: Evo kakve vas cijene očekuju ove godine

Mnogi građani Bosne i Hercegovine polako se spremaju na put ka hrvatskom i crnogorskom primorju, ali šta ih tamo, u pogledu cijena, očekuje?

Put na more postaje sve skuplji, iz godine u godinu. Posebno je to primjetno u posljednje tri godine, od početka pandemije virusa korona.

Nakon ove pandemije nastupila je i velika inflacija, širom svijeta, te su cijene skočile u nebo. Nažalost, to se odnosi i na popularna ljetovališta za građane iz BiH.

Makarska je jedno od najpopularnijih mjesta za ljude iz Bosne i Hercegovine. Grad, kao i cijela rivijera, svake godine vrvi od turista iz BiH. Iako su cijene skočile i u prethodnom periodu, to nije spriječilo mnoge građane da tamo provedu svoje ljetne godišnje odmore. Svakako je da trebaju znati šta ih tamo očekuje.

Za javni parking u Makarskoj, od prvog juna pa sve do 30. septembra, građani BiH, kao i svi drugi turisti, moraće pripremiti ozbiljan novac. U ovom periodu, sat vremena parkinga koštaće čak četiri evra (7,82 KM), u prvoj zoni. U drugoj zoni je ta cijena dva evra (3,91 KM), dok je u trećoj zoni ta cijena jedan evro (1,95 KM).

Ako se odlučite na cjelodnevne karte, cijene su sljedeće: prva zona košta 48 evra dnevno (93,79 KM), druga zona košta 24 evra dnevno (46,89 KM), te treća zona košta 12 evra dnevno (23,45 KM). Ovo su skoro pa nevjerovatne cijene, te se vjerovatno više isplati ‘isprsiti’ se za smještaj koji već ima osiguran parking.

U smislu smještaja, stanovnike BiH i ostale turiste ne čekaju bolje vijesti. Prema popularnoj stranici “Booking.com”, za sedam dana u Makarskoj, od 10. do 17. juna za dvije osobe, cijene se kreću od 221 evro (431,83 KM) pa sve do skoro tri hiljade evra (5,861 KM).

Međutim, to su cijene koje uključuju sve vrste smještaja. Ako želite nešto specifično, cijene su drugačije. Privatni bazen će vas koštati minimum 413 evra (807,42 KM), hotel minimalno 364 evra (711,66 KM), dok bi vas all-inclusive paket koštao 1,082 evra (2115,44 KM). Ono što je svakako dobro jeste da većina ovih smještaja nudi parking, mada opet ostaje problem za sve one turiste čiji je smještaj daleko od obale.

Ako se vi nađete u takvoj situaciji, ipak vam ostaje nekoliko solucija. Jedna od njih je i taxi, koji ipak nosi sa sobom paprenu cijenu. Naime, startna cijena je oko 3,30 evra (6,49 KM), dok je jedan kilometar vožnje oko 1,90 evra (3,63 KM). Dakle, minimalna cijena koju bi plaćali barem dva puta dnevno je deset KM. S obzirom na to da javnog prevoza nema, ostaje još rentanje raznih prevoznih sredstava.

Recimo, uzeti električni romobil na sat vremena je minimum 10 evra (19,5 KM), dok je rent bicikla na sat vremena pet evra (9,77 KM). Ipak, rentanje na sat vremena nema mnogo smisla. Ako bi se rentalo na duže staze, to bi turistu, po jednom biciklu, minimalno koštalo 80 evra (156,40 KM) za sedmicu. Rentanje skutera za jednu sedmicu košta minimalno 200 evra (390,94 KM), prenosi “Radiosarajevo.ba”.

Nakon smještaja, parkinga i lokalnog prevoza, red je sjesti, kako se u BiH popularno kaže, na kafu. Nažalost po naše novčanike, ni to nije više kao prije. U Makarskoj, cijena jednog kapučina je oko 1,50 evra (2,93 KM), ali cijene idu i do 2,60 evra (5 KM). Cijena za jedan Pepsi ili Koka Kolu se kreće u istom cjenovnom rangu kao i kafa, dok za domaće pivo morate izdvojiti od 2,10 evra (4,10 KM) do 2,90 evra (5,67 KM).

Očekivano, Dubrovnik je još skuplji. Parking košta od sedam evra (14 KM) do 10 evra (20 KM). Kafa na Stradunu je oko 6.50 evra, što je oko 13 KM. Može se naći i kafa po cijeni od 3.92 evra (oko 7.80 KM), i to na nekih 100 metara od samog Straduna.

Zanimljivo, dovitljivi vlasnici restorana u Dubrovniku došli su na ideju da vam ponude ručak za manje od 15 evra (30 KM). Za tih 30 maraka možete dobiti bruskete ili špagete.

Kapučino je od 4 do 6 evra (8 – 12 KM), koliko iznosi i Nes kafa ili čaj bez meda. Italijanska kafa sa Amaretom je 7 evra (14 KM).

Ljubitelji piva takođe imaju izbor: na najatraktivnijim lokacijama točena tri decilitra koštaju od pet evra (10 KM). Cijena piva u boci varira od 7 do 12 evra (14 – 24 KM).

Ako ste opet za Koka Kolu – gazirana pića na Stradunu od 5 do 9 evra (10 -18 KM).

Ljubitelji sladoleda mogu se okrijepiti tom slasticom po cijeni 2,50 evra (5 KM). Poznati italijanski sladoled na Stradunu je 3,70 evra po kuglici (7,40 KM).

Međutim, mnogi iz BiH će ovo ljeto provesti u Crnoj Gori. Nažalost, Hrvatska već dugo vremena postaje preskupa za naše uslove, pa tako sve veći broj građana bira simpatičnu zemlju koja se nalazi nešto južnije.

Jedna od popularnih destinacija je grad Budva. Kakve vas cijene tu očekuju?

Što se tiče parkinga, njihova sezona počinje od prvog maja. Dakle, javni parking u sezoni košta samo jedan evro po satu. Ipak, treba spomenuti kako to zavisi od lokacije. Postoje, širom Budve, razna mjesta za parking koja imaju različite cijene. Ta mjesta se zovu “posebnim parkinzima”, a cijene se, u sezoni, kreću od 50 centi (0,98 KM) pa sve do pet evra po satu.

Što se tiče smještaja, za isti period kao u Makarskoj, najmanje što ćete platiti preko “Booking.com” je 140 evra (273,64 KM). Cijene, na višem spektru, idu i do 17 hiljada evra (33,236 KM), ali se tu radi o iznajmljivanju cijele jedne vile. Ako želite privatni bazen, to će vas koštati minimalno 290 evra (566,98 KM), hotelski smještaj minimalno 468 evra (914,74 KM), dok će vas all-inclusive izaći 1,968 evra (3846,62 KM).

Cijene za prevoz po gradu su isto tako kudikamo pristupačnije nego u Hrvatskoj. Tako će vas taxi izaći minimalno 50 centi za start, te 65 centi (1,27 KM) po kilometru. Isto tako, javni prevoz je dostupan u Budvi. On će vas izaći od 50 centi, sve do dva evra (3,91 KM), u zavisnosti od destinacije. Rentanje skutera je minimalno 140 evra.

Što se tiče cijena za osvježenja, cijene kapučina idu od 1,50 do 2,50 evra. Naravno, ima i mnogo većih cijena, ali to bi bio prosjek. Jedno domaće pivo košta od 1,50 do četiri evra, dok je cijena Pepsija ili Koka Kole od 1,50 do 2,50 evra.

(Glas Srpske)

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Region

Pripadnici takozvane Kosovske policija provocirali okupljene Srbe u Zvečanu

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gdje KFOR obezbjeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora djelimično uklonili žicu oko opštinske zgrade.

Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hljeb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mjesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a poslije nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomjeri prema zgradi opštine.

Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

Račun sa hrvatskog primorja iznenadio region

Sa prvim danima juna, sezona na jadranskoj obali je već uzela maha, a cijene obaraju rekorde. Jedno od omiljenih ljetovališta gostiju iz Bosne i Hercegovine zasigurno je Makarska i poznata Makarska rivijera.

Kada se govori o cijenama usluga, Bljesak.info je istražio cijene kafe i sladoleda. Ukoliko se odlučite otići u Makarsku i pojesti sladoled, lako bi vam mogao prisjesti.

Cijena kugle u većini lokala iznosi 2 eura dok za premium sladoled cijene se penju čak do 2,50 eura. Ako uz to poželite slatki kornet moraćete ga nadoplatit skoro do 0,80 evra.

Kafa je ritual koji mnogi ne propuštaju. Ako se odlučite popiti bijelu kafu za nju biste mogli izdvojiti od 2,10 evra pa sve do 2,50. Za malu kafu s mlijekom cijene se kreću od 1,80 pa nadalje. Za neskafe biste u prosjeku trebali izdvojiti od 2,20 pa sve do skoro 3 evra.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno