Connect with us

Region

Izvedena najveća kripto-prevara u istoriji Hrvatske?

Kompanija za trgovanje kriptovalutama, “BitLucky” iz rijeke u Hrvatskoj, direktora Luke Burazera, navodno je oštetila gotovo 1.000 hrvatskih investitora za milione evra u kriptovalutama, piše “Jutarnji list”.

Poslovni krah široj javnosti nepoznate kompanije “BitLucky” već se naziva “najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj”.

Više sagovornika je za “Jutarnji” potvrdilo da je Burazer, 30-godišnji direktor i poznato lice hrvatske kripto zajednice, sve račune kompanije “očistio”, da je novac ulagača nestao, a on se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici.

Njegovi su klijenti i investitori, kako piše “Jutarnji list”, o svemu obavijestili policiju i angažovali advokate.

Burazer je svim klijentima “BitLuckyja”, koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, juče poslao iskren mejl. “Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija”, stoji u poslatoj poruci prema klijentima.

“Jutarnji list” navodi da je kontaktirao Burazera, ali da je on isključio telefon, ne odgovara na mejlove, a obrisao je i sve profile na društvenim mrežama.

U članku koji je “Jutarnji list” objavi oko potencijalno najveće kripto prevare u Hrvatskoj spekulisalo se o iznosu od oko 70 miliona dolara, stvaran iznos je ipak mnogo manji. Riječ je ipak o puno manjem iznosu koji se procjenjuje na 15 miliona dolara što je potvrđeno od strane grupe investitora. U članku koji je objavio “Jutarnji” spekuliše se u iznosu od desetak miliona dolara dok je vrijednost u kripto valutama nešto veća te varira zavisno o cijenama kripto valuta na mjenjačnicama.

Ko su glavni akteri “BitLucky afere”?

Luka Burazer – direktor kompanije i “glava operacije”, slovio za vrhunskog “trejdera” i osoba koja je znala šta govori kada su u pitanje kripto valute.

Početkom 2018. godine, putem društvenih mreža promoviše svoje usluge i nudi natprosječnu zaradu da bi već sredinom 2018. godine Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) i partner HAMAG BICRO organizovali Startup srijedu s temom “Ripple – kriptovaluta ili ne?”, na kojoj je glavni predavač baš Luka Burazer.

Prvih par godina ispoštovao je većinu Ugovora koje je imao s klijentima i fokusirao se na manji broj Ugovora kako bi pružao što bolje usluge i kako bi ostao fokusiran na “trejdovanje”, prenose “KriptoVijesti”.

Uvijek je odbijao usluge za promociju u vidu intervjua ili članaka u kojima se spominje njihova kompanija i usluge koje nude.

Eugen Travalja – izvršni direktor kompanije, čovjek od povjerenja, prvi u kontaktu s klijentima, zadužen za primanje stranka u kancelariju na Korzu te u komunikaciju putem mejlova ili telefona. Osoba koju se kontaktiralo za produženje Ugovora ili isplate. Prema njegovim riječima, nije zadužen za “trejdovanje” već za komunikaciju sa strankama i administrativnim poslovima.

Travalja, zaljubljenik u ribolov, komunikativan, čest učesnik društvenih događanja nestaje zajedno sa Lukom Burazerom na nepoznatu lokaciju.

Navodni partner ribolovovačke prodavnici u Rijeci što oni negiraju iako su na društvenim mrežama objavili taj detalj. Prema nekim navodima, Eugen je navodno pobjegao sa suprugom i maloljetnim dijetetom.

Vedrana Golušin – sekretarica društva, zadužena za slanje i primanje Ugovora

Golušinova, vjerenica direktora kompanije Luke Burazer, trebali su se vjenčati 10. juna 2023. godine u Župi. Sv. Lucije u Kostreni. dok je zabava bila planirana na stadionu NK Grobničan. Sa njome se prvom stupilo u kontakt u popodnevnim satima 18. maja nakon gašenja servera kada su krenule sumnje da su investitori oštećeni. Izjavila je da je Luka sve izgubio, te da oštećeni imaju potpuno pravo tražiti usluge advokata i da oni znaju posljedice svega.

Vedrana nestaje zajedno s Lukom Burazerom i Eugenom Travaljom te im se od 18. maja gubi svaki trag, prenose ”KriptoVijesti”.

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Region

Pripadnici takozvane Kosovske policija provocirali okupljene Srbe u Zvečanu

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gdje KFOR obezbjeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora djelimično uklonili žicu oko opštinske zgrade.

Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hljeb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mjesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a poslije nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomjeri prema zgradi opštine.

Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

Račun sa hrvatskog primorja iznenadio region

Sa prvim danima juna, sezona na jadranskoj obali je već uzela maha, a cijene obaraju rekorde. Jedno od omiljenih ljetovališta gostiju iz Bosne i Hercegovine zasigurno je Makarska i poznata Makarska rivijera.

Kada se govori o cijenama usluga, Bljesak.info je istražio cijene kafe i sladoleda. Ukoliko se odlučite otići u Makarsku i pojesti sladoled, lako bi vam mogao prisjesti.

Cijena kugle u većini lokala iznosi 2 eura dok za premium sladoled cijene se penju čak do 2,50 eura. Ako uz to poželite slatki kornet moraćete ga nadoplatit skoro do 0,80 evra.

Kafa je ritual koji mnogi ne propuštaju. Ako se odlučite popiti bijelu kafu za nju biste mogli izdvojiti od 2,10 evra pa sve do 2,50. Za malu kafu s mlijekom cijene se kreću od 1,80 pa nadalje. Za neskafe biste u prosjeku trebali izdvojiti od 2,20 pa sve do skoro 3 evra.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno