Connect with us

Banjaluka

IRB RS povećava maksimalni iznos stambenih kredita

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske povećaće za 12 odsto maksimalni iznos stambenih kredita, odnosno sa 150.000 KM na 170.000 KM, zaključeno je danas na sastanku predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i menadžmenta ove banke.

Premijer Srpske je rekao da će podizanje limita za stambene kredite biti jedan od dobrih koraka IRB-a usmjerenih na stanovništvo, ali da uporedo rade i na podršci privredi.

On je ocijenio da je softver za prikupljanje javnih poziva, koji se nalazi na sajtu IRB-a, velika pomoć za privrednike i lokalne samouprave koji su zainteresovani za dobijanje određenih sredstava.

“Ne smijemo zanemariti ulogu IRB-a u protekle tri godine. Možda smo jedina zajednica u regionu koja je u vrijeme pandemije virusa korona odlučila da je kamatna stopa za sve kredite koji idu preko IRB-a 0,5 odsto, a i danas je na tom nivou”, rekao je Višković novinarima nakon sastanka sa menadžmentom IRB-a.

On je naveo da je IRB od osnivanja investirao više od tri milijarde KM u privredu, od čega su oko 2,4 milijarde KM kreditna sredstva, a ostatak hartije od vrijednosti.

“To je napravilo dobar efekat za privredu Republike Srpske i činjenice govore da u vremenu kada su mnogi gubili hiljade radnih mjesta, Srpska iz dana u dan povećava broj zaposlenih, spoljnotrgovinske saldove, pokrivenost uvoza izvozom…”, istakao je Višković.

On je podsjetio na požar koji se dogodio prošle godine u zgradi gdje je smješten IRB, te naglasio da je istraga pokazala da nisu tačne optužbe pojedinaca da je požar podmetnut zbog navodnog sakrivanja određenih dokumenata, te da nijedan dokument nije uništen, a postoje i rezervni koji se čuvaju na još jednoj lokaciji.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac naveo je da se novi softver ove banke odnosi na prikupljanje svih javnih poziva donatora u BiH, a tiču se Republike Srpske, kao i evropskih pristupnih fondova.

“Na sajtu se nalazi baza podataka u kojoj pravno lice, lokalna samouprava, komunalno preduzeće treba samo da se registruju. Mi prikupljamo pozive i dostavljamo shodno djelatnosti koju ko obavlja i zajedno sa njima pišemo aplikaciju i projekte u cilju da bi što više donatorskih sredstava povukli u Srpsku i da bi naši privrednici i lokalne samouprave imali više novca na raspolaganju, a to utiče i na razvoj Srpske”, rekao je Vrhovac, prenosi Srna.

On je dodao da je IRB, zajedno sa Vladom Srpske, proteklih godina nizom mjera spasio domaću privredu, te da intenzivno u inostranstvu promoviše mogućnosti ulaganja u Srpsku.

“Naš finansijski rezultat 2021. godine je 4,1 milion KM, a preliminarni izvještaj za prošlu godinu se kreće oko 7,3 miliona KM”, zaključio je Vrhovac.

Banjaluka

Ogromne lutke, dobošari i džinovi dolaze u Banjaluku

Foto: Gradska uprava

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača “TrotoArt”, koji se održava od 16. do 18. juna, u grad na Vrbasu dovodi umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske, a prvi put će biti izvedena urbana opera na otvorenom “Velike lutke i dobošari”, koju će u okviru ovog festivala izvesti “Trans ekspres cirkus” iz Francuske.

“Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimiranih u tri ogromne lutke u pratnji dobošara. ‘Velike lutke i dobošari’ su na programu u subotu, 17. juna, od 21 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića”, navode iz Gradske uprave te dodaju da će se grupa “Haos animatori” iz Novog Sada najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna, u 20.30, na Trgu Krajine te da će izvesti program koji uključuje džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatreni podijum, vatrenu violinu te pirotehnički šou.

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou “Senjora Gomez”, koji će se održati 17. i 18. juna, dok iz Novog Sada dolazi grupa “The Bad Week”, bluz bend sastavljen od autohtonih uličnih svirača, a nastupiće u subotu u 19.30 kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

I tamburaški orkestar opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. i 18. juna, u 12.30 časova, kod Narodnog pozorišta RS, dok će se grupa “Teatrosk” iz Skoplja predstaviti performansima – žive statue 16. i 17. juna, od 19 časova.

 

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Banjaluka

Do kraja juna obustava saobraćaja u Ulici Maksima Gorkog

Zbog izgradnje nedostajuće komunalne infrastrukture, u periodu od 8. do 30. juna doći će do obustave saobraćaja u Ulici Maksima Gorkog na dijelu od broja 25 do stepenica, kao i do izmjene režima odvijanja saobraćaja u Ulici majke Jevrosime od objekta u izgradnji u naselju Sunce na Paprikovcu, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve obavještavaju građane da će se za vrijeme izvođenja radova regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiti na propisan način postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije.

“Doći će do izmjene režima odvijanja saobraćaja u Ulici majke Jevrosime od objekta u izgradnji u Ulici Maksima Gorkog, desnom stranom pored zida u dužini od oko 30 metara, gledano od objekta u izgradnji, na način da se zauzme najviše jedna polovina kolovoza”, pojašnjavaju iz resornog odjeljenja.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Banjaluka

Nevrijeme u Banjaluci: Polomljeno drveće i bujice po ulicama (FOTO/VIDEO)

Obilne padavine koje su danas pogodile Banjaluku dovele su do pojave bujica i grana na  ulicama ovoga grada.

Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom roku šahtovi na ulicana nisu mogli da prime svu vodu tako da je većina ulica pod vodom.

Obilne padavine praćene su vjetrom i grmljavinom.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno