Connect with us

Politika

Kako je CIK sa HDZ-om pokrao Ivana Begića! “GRAĐANI BIH NISU PSI koje CIK vodi u šetnju”

Ivan Begić koji je danas proglašen za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, a zatim je saopšteno da je došlo do greške, večeras je pozvao sve članove Centralne izborne komisije BiH da podnesu ostavke.

“Moji posmatrači su još jutros kada su uneseni rezultati rekli da ja vodim ubjedljivo. Glavna kontrola centra za brojanje je to potvrdila, da bi dementna budala Suad Arnautović, predsjednik pokušaja CIK-a, rekao da su ipak pogriješili. Mi govorimo o izbornom procesu, rukovodstvu Srpske, a ne vodanju psa u šetnju. Građani BiH nisu psi koje CIK vodi u šetnju, nego su građani BiH – građani BiH”, rekao je Begić večeras u Banjaluci.

On je zatim pozvao članove CIK-a da odmah podnesu ostavke.

“Najmanje što CIK može jeste da podnese ostavke što je prije moguće. Red bi bio da se obrate građanima, upute meni lično izvinjenje i podnesu ostavke što je prije moguće”, kazao je.

On je najavio i krivične prijave protiv svih članova CIK-a jer su, kako kaže, najmanje dva puta prekršili izborni zakon.

“Prvi korak je krivčna prijava Tužilaštvu BiH zbog nesavjesnog rada u službi protiv svih članova CIK-a. Oni su morali i sve rezultate izbora objaviti na dan izbora u 24:00. Potom nisu objavljivali redovno rezultate za nivo predsjednika Republike Srpske, a 10. oktobra su stali”, kazao je, između ostalog, Begić.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine potvrđeni su rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske prilikom čega je došlo do zabune s obzirom na to da su za potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda pogrešno proglasili Ivana Begića.

Prema prvim rezultatima CIK-a, prije ponovnog brojanja, najviše glasova je imao Davor Pranjić, međutim razlika u odnosu na drugoplasiranog Ivana Begića je bila mala pa je stoga postojala mogućnost da dođe do preokreta u rezultatu.

Na današnjoj sjednici CIK-a je tako i rečeno. Nakon kratke zabune i rasprave oko toga ko je potpredsjednik iz hrvatskog naroda, utvrđeno je da je Ivan Begić.

Nakon završetka sjednice, predsjednik CIK-a Suad Arnautović se obratio novinarima koji su bili tu rekavši im da je došlo do zabune zbog upadanja u riječ kada je riječ o potpredsjedniku iz reda hrvatskog naroda, a najviše glasova je ipak dobio Davor Pranjić, kojeg su podržale hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a.

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno