Connect with us

Svijet

KAKO JE TURISTIČKI BISER postao naopasniji grad na svijetu! Meksička TIHUANA SINONIM ZA OPSANOST!

Tihuana se danas smatra najopasnijim gradom u Meksiku zbog visoke stope ubistava i nasilja povezanim sa drogom.

A kada ste na vrhu liste u Meksiku, i svijet postane malo mjesto. Stopa ubistava je 138 na 100.000 ljudi. Kao glavna ulazna tačka za drogu koja dolazi iz Južne Amerike, Tihuana je leglo kartelskih aktivnosti.

Krajem prošle godine veliko bijelo platno visilo je iznad puta u Tihuani, sa porukom upućenom gradskim čelnicima.

– Dosta sa vašim simpatijama za Sinaloa kartel, mi smo vas locirali. Zapamtite da se meci ne odbijaju od javnih službenika.

Prijetnja je imala potpis Halisko kartela (CJNG), rapidno rastućeg kartela i jedne od najmoćnijih meksičkih kriminalnih grupa, koji je primarni trgovac fentanilom u SAD (uz heroin, metamfetamin i kokain). Na osnovu prosječne ulične vrijednosti, njen obrt prelazi 8,1 milijardu dolara za kokain i 4,6 milijardi dolara za kristalni met svake godine.

Kada je u pitanu kartel Sinaloa procjene godišnjeg prihoda kretale su se od tri do 39 milijardi dolara. Dok su se druge organizacije proširile na trgovinu ljudima i iznudu između ostalih, kartel Sinaloa je ostao uglavnom usredsrijeđen na drogu.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti iznio je podatak da 150 ljudi umire svakog dana u SAD od predoziranja drogom povezanom sa fentanilom. To je lijek koji ne samo da ubija Amerikance, već se sve češće koristi i na meksičkoj strani granice.

Najveći rival Haliska je Sinaloa kartel, prema američkoj Nacionalnoj procjeni opasnosti od droga iz 2020, to je jedan od najstarijih i najetabliranijih narko kartela u Meksiku, zadužen za izvoz i distribuciju droga u SAD.

Početkom 1990-ih, kartel Arelano Feliks je kontrolisao oblast oko Tihuane. Ali kako su godine prolazile i formirali se različiti savezi, dvije nove generacije meksičkih narko kartela, Sinaloa kartel i Kartel nove generacije iz Haliska kako mu je puno ime, došle su na vlast i još uvijek se bore za dominaciju.

Kriminal u klinču sa državom, zbog čega je Tihuana toliko važna?
Zbog svoje strateške pozicije postala je baza za djelovanje kartela, Kalifornija je na 250 kilometara putem, a od nje se račvaju i svi komunikacioni putevi u SAD. Tihuana je takođe i centar za trgovinu ljudima i organizovani kriminal uopšte.

Upozorenja kartela državi su svakodnevna pojava. Gradonačelnica Tihuane Monserat Kabaljero morala je sredinom prošle godine (a nekoliko mjeseci prije poruka na putu) da se sa svojim sinom preseli u vojni objekat nakon što je dobila više prijetnji kriminalnih grupa.

Objavila je i video poruku da je na sigurnom. Javnost na to nije reagovala pozitivno, na neki način ta objava je bila pokazatelj da je država ustuknula pred kriminalom, a drugo pitanje koje se nametnulo građanima je u koju “sigurnu vojnu kuću“ oni mogu da pobjegnu?

Tihuana je bila tema svih svjetskih vijesti ne samo zbog prijetnji kartela javnim zvaničnicima, već i muzičkim umjetnicima poput Peso Plume, 25-godišnjeg meksičkog pjevača koji je stekao svjetsku slavu. U poruci, takođe napisanoj na platnu koju je potisao kartel Halisko, Plumi je poručeno da otkaže svoj koncert zakazan za sredinu oktobra prošle godine u Tihuani ili će “to biti njegovo posljednje pojavljivanje“.

Na kraju je morao da ga otkaže, i održavanje premjesti u Čula Vistu u Kaliforniji, a nekoliko dana kasnije je i bend Fuerza Regida otkazao svoj koncert iz istih razloga.

Prisiljavanje umjetnika da otkažu svoje nastupe samo je dio prikaza moći kartela, koji u svom arsenalu imaju i druge, daleko surovije načine. Oni ne prezaju od ubistava, i eksperti na ovu temu navode da su ona dio njihovog poslovnog modela.

Od samog početka, karteli su izabrali “da se razlikuju od drugih kriminalnih grupa svojom brutalnošću, čvrstinom, drskošću, agresivnošću“, kako je navela Vanda Felbab-Braun, viši saradnik u Stroub Talbot centru za bezbjednost, strategiju i tehnologije na Institutu Brukings u Vašingtonu.

Tihuana, najopasniji grad na svijetu
Obezglavljena tijela, ubijeni maloljetnici, kidnapovanje, iznude i droga, sve je to deo ne više ni eskalacije nasilja, već uobičajene svakodnevice grada koji ima skoro dva miliona stanovnika. Sa stopom od 105 ubistava na 100.000 stanovnika 2022. godine, Tihuana je već bila na vrhu liste ubistava na svijetu. Ta brojka je nastavila rapidno da raste, i 2023. godine je dostigla nivo od 138 na 100.000 stanovnika.

Tihuana se nasla na prvom mjestu liste najopasnijih gradova i po analitikama worldpopulationreview.com i podacima armormax.com. Na njihovoj neslavnoj listi nalaze se gradovi iz Venecuele (Siudad Bolivar, Gujana, Karakas), Brazila (Belem, Fortaleza, Natal), Meksika (Huarez, Viktoria – 86 ubistava na 100. 000 ljudi, Akapulko i južnoafrički Kejptaun.

Mnoge je iznenadilo pojavljivanje meksičkog Akapulka na vrhu liste. Grad na koji su prve asocijacije predivne plaže na Pacifiku u podnožju planine Sijera Madre del Sur, litica La Kebrada, letovalište koje je bilo stecište svjetskog džet-seta 50-ih i 60-ih godina, danas ne može da se pohvali podatkom da je drugi najopasniji grad u Meksiku i među najopasnijima u svijetu, pretekavši i ozloglašeni Huarez, koji je 2010. godine proglašen “svjetskom prijestonicom ubistava“.

Akapulko ima stopu od 111 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, i dalje predstavlja divno mjesto za uživanje, ali samo u dijelovima u kojima je vidljivo i upečatljivo prisustvo policije, sve drugo je teški hazard.

Stanovnici Tihuane su ljuti i nesigurni u svoju budućnost, kako i ne bi bili kada se i država plaši i krije od kriminala. Dok mnoge druge zemlje na kraju godine objavljuju afirmativne izvještaje vezane za progres, uspjehe, razvoj, ekonomski napredak, Meksiko svake godine mučno iščekuje koji će od njegovih gradova biti pobjednik u kategoriji ubistava i opasnosti.

N1

Svijet

BLIŽE SE NAJVEĆI IZBORI NA SVIJETU! Ankete pokazuju Bajden ili Tramp

U novembru će se održati predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveće šanse za novi mandat u Bijeloj kući imaju bivši predsjednik Donald Tramp i aktuelni Džo Bajden.

U trku za fotelju u Ovalnoj kancelariji uključio se i Robert Kenedi Mlađi, ali kao nezavisnom kandidatu, ne daju mu se prevelike šanse.

Po dosadašnjim anketama, drugom mandatu bliži je republikanski kandidat, ali i demokrate imaju svoju računicu.

Kako se bliži dan izbora, sve češće se vrši ispitivanje pulsa nacije, a jednu takvu anketu pokrenula je stranica “World of Statistics”.

Kao mogući odgovori, ponuđeni su Donald Tramp, Džo Bajden, treća opcija, a kao i mogućnost da se ne izađe na izbore.

Pomenuta stranica ima skoro četiri miliona pratilaca, a samo u prvih 10 minuta od pokretanja ankete, glasalo je više od 5.000 ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA UPOTRIJEBIO UVREDLJIVU RIJEČ! Vatikan se izvinio LGBT osobama

Vatikan se izvinio nakon što je papa Franjo upotrijebio veoma uvredljivu riječ za gej muškarce.

– Papa Franjo upoznat je sa nedavno objavljenim člancima o razgovoru iza zatvorenih vrata sa biskupima. Kao što je u više navrata izjavio: `U Crkvi ima mjesta za svakoga, za sve! Niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mjesta za svakoga` – navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da papa “nikada nije namjeravao da vrijeđa ili koristi homofobične izraze i izvinjava se onima koji su se osjetili uvrijeđenim upotrebom termina koji su drugi prijavili”.

Papa je na sastanku iza zatvorenih vrata sa biskupima upotrijebio uvredljiv izraz za gej populaciju, te navodno ponovio da takvim muškarcima ne bi trebalo dozvoliti da postanu sveštenici.

Nastavi čitati

Svijet

RASTE BROJ ŽRTAVA: Više od 2.000 mrtvih u klizištima, do sada pronađeno svega šest tijela

Vlada Papua Nove Gvineje saopštila je danas da se strahuje da je u nedavnim klizištima u unutrašnjosti zemlje poginulo više od dvije hiljade ljudi.

Selo koje je zatrpano blatom broji više od 4.000 stanovnika i nalazi se u zabačenom području u unutrašnjosti te siromašne ostrvske zemlje sjeverno od Australije, čineći potragu i spasavanje komplikovanim i opasnim.

Broj mrtvih koji je saopšten gotovo je trostruko veći od procjene UN da je poginulo 670 ljudi. Do sada su pronađeni ostaci samo šest osoba.

U pismu rezidentnom koordinatoru Ujedinjenih nacija u nedjelju, u koje je Asošiejted pres imao uvid, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog centra za katastrofe Papue Nove Gvineje Luseta Laso Mana rekao je da je klizište “zatrpalo više od 2.000 ljudi” i izazvalo “velika razaranja” u selu Jambali u centralnoj provinciji Enga.

Procjene o žrtvama uveliko su varirale od kada se katastrofa dogodila, a nije odmah jasno kako su zvaničnici stigli do tog broja stradalih.

Vlada Papue Nove Gvineje danas je zvanično zatražila veću međunarodnu pomoć.

Preživjeli su oklijevali da dozvole upotrebu teške mašinerije jer ne žele da se oštete tijela njihovih rođaka, rekao je šef misije agencije UN za migracije u Papui Novoj Gvineji Serhan Aktoprak.

Konvoji sa humanitarnom pomoći mogu da putuju samo po danu zbog bezbjednosnih rizika, a sa dvosatnom vožnjom u oba smjera, njihovo vrijeme na licu mjesta je ozbiljno ograničeno, rekao je Aktoprak.

Dugogodišnji plemenski rat u provinciji Enga nije popustio uprkos katastrofi, što znači da vojnici moraju da obezbijede konvoje pomoći koji su krenuli ka Jambaliju.

Nastavi čitati

Aktuelno