Connect with us

Svijet

KAMILA PRVI PUTO BOLESTI KRALJA ČARLSA: “Dobro je, s obzirom na okolnosti…”

Kraljica Kamila oglasila se prvi put nakon što je britanskom kralju Čarlsu dijagnostikovan rak, i poručila je kako je kralj započeo liječenje.

Kao bomba je nedavno odjeknula vijest da kralj Čarls ima tumor, nakon zvanične objave Palate. Čekalo se da neko od članova kraljevske porodice da malo više detalja o Čarlsovom stanju, a sada je to njegova supruga i učinila. Tokom događaja u katedrali u Salisberiju, Kamila je rekla kako je Čarls dirnut pismima i porukama podrške koje dobija sa svih strana.

“Veoma je dirnut podrškom od strane javnosti, i svim porukama koje dobija.To ga uveseljava”, rekla je Kamila ovom prilikom..

Kada je riječ o samoj dijagnozi, Kamilla nije govorila o detaljima, ali je naglasila da se kralj osjeća veoma dobro.

“U ovim okolnostima, on se osjeća izuzetno dobro nakon početka liječenja raka”, poručila je kraljica-supruga. Bakingemska palata još uvijek nije govorila o detaljima zdravstvenog stanja kralja Čarlsa, niti precizirala o kom tipu kancera je riječ. U saopštenju za javnost, navedeno je kako je kralj bio na liječenju uvećane prostate kada je otkriveno da ima rak. Tip raka nije otkriven, ali je potvrđeno kako se ne radi o raku prostate.

“Kralj se povukao sa svih javnih dužnosti dok je na liječenju. Visokorangirani članovi kraljevske porodice preuzeće dužnosti za neke događaje”, poručili su.

Za vrijeme njegovog liječenja, došlo je do određenih izmjena u protokolu sa Premijerom Velike Britanije, sa kim će Čarls sada komunicirati telefonom, dok je princ Vilijam odmah nastavio sa dužnostima.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno