Connect with us

Društvo

Kanjon rijeke Cvrcke, koji je promovisao i Leonardo Dikaprio, vjerovatno postaje spomenik prirode

Netaknuta priroda na području kanjona rijeke Cvrcke u opštini Kneževo zaslužuje adekvatnu zaštitu, a prema inicijativi lokalnog Planinarskog društva “Vilenska vrela” veoma je izvjesno da će područje od oko 560 hektara postati još jedan od spomenika prirode u Republici Srpskoj.

Sekretar ovog društva Dijana Milisavić rekla je Srni da je kanjon rijeke Cvrcke jedinstven jer sadrži brojne virove, vodopade, kaskade, a posjetioce fasciniraju i četiri pećine – Kapnica, Vilena, Mišarica i Kerezova.

Za jednu pećinu se čak smatra da iz nje potiče ljekovita voda koja je pomogla mnogima koji su imali problema sa migrenama.

Da ovo područje obiluje prirodnim ljepotama prije tri godine je promovisao i holivudski glumac Leonardo Dikaprio, aktivista za očuvanje prirodnih ljepota, koji je na društvenoj mreži “Instagram” objavio fotografiju Opakog vira, jednog u nizu u kanjonu rijeke Cvrcke, koji modrozelenom bojom predstavlja pravi prirodni dragulj.

-Brojnim aktivnostima koje su se odnosile na uređenje i čišćenje staze duž kanjona dobili smo mapiranu stazu u dužini od 14 kilometara. Riječ je o kružnoj stazi, a za obilazak ovog područja je neophodno od šest do deset časova – rekla je Milisavićeva.

Ona je dodala da su postavljene planinarske oznake, smjernice i putokazi, kao i table sa informacijama o svakom objektu prirode koji se nalazi duž staze.

-Na području kanjona nastanjeno je nekoliko specifičnih vrsta ptica, neuobičajenih za ovo područje, a mješatni navode da su vidjeli i par orlova – navela je Milisavićeva.

Ona je naglasila da je inicijativa za zaštitu ovog područja pokrenuta prošle godine, čime su spriječili i  eventualne namjere da bude uništeno neadekvatnim djelovanjem ljudskog faktora.

-Prilikom pokretanja inicijative imali smo informacije da su neki investitori zainteresovani za igradnju mini hidrocentrala, a poučeni time da je kanjon rijeke Ugar zbog toga skoro devastiran, zatražili smo zaštitu kanjona rijeke Cvrcke – istakla je Milisavićeva.

Studiju zaštite kanjona rijeke Cvrcke radi Republički zavod za za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, a očekuju da kompletna procedura u vezi sa zaštitom bude završena u narednih dva mjeseca.

Načelnik Odjeljenja za prirodno nasljeđe u ovom zavodu Dragan Kovačević rekao je da osnovi razlog zbog kojeg kanjon rijeke Cvrcke žele da stave pod zaštitu jeste geomorfološka vrijednost tog područja.

-Obavili smo neophodna istraživanja, utvrdili prijedlog obuhvata koji će biti predmet zaštite, na osnovu valorizovanih vrijednosti utvrdili kategoriju zaštite i vjerovatno će to biti spomenik prirode – rekao je Kovačević.

Naglasio je da su identifikovali sve geomorfološke, biodiverzitetske i pejzažne vrijednosti, kao i da su rađena detaljna istraživanja u vezi sa pticama koje su nastanjene na tom području.

Kovačević je naveo da su do sada u Republici Srpskoj zaštićena 34 područja – dva stroga rezervata prirode, tri nacionalna parka, 17 spomenika prirode, tri zaštićena staništa, šest parkova prirode i tri područja za upravljanje resursima.

Cvrcka je planinska rijeka koja izvire na sjeveroistočnim padinama Čemernice, na području opštine Kneževo, a uliva se u rijeku Vrbanju, nedaleko od Kotor Varoša.

Eko-akcijama planinari nastoje da unaprijede zaštitu biodiverziteta kanjona rijeke Cvrcke, te je nedavno na platou Vilenska vrela postavljena prva zelena učionica, odnosno postavljene su klupe i stolovi, kao i info-paneli sa informacijama o kanjonu i eko-poruke poput “Budite eko, jer Mars nam je daleko”, “Liječnik liječi, priroda ozdravljuje”…

Društvo

„Prointeru“ se smiješi državni posao od 37 MILIONA KM

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbacila je žalbu „Planet softa“ koji je bio nezadovoljan odlukom Poreske uprave RS da ih izbaci iz trke za tender vrijedan 37 miliona KM, te da kao jedinog kvalifikovanog ocijeni njihovog glavnog konkurenta „Prointer“.

Riječ je o tenderu za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Srpskoj koji je Poreska uprava RS raspisala polovinom prošle godine, ali koji još nije uspjela da privede kraju.

Naime, Poreska uprava je tek početkom ove godine uspjela da okonča postupak pretkvalifikacije za ovaj posao u kojem je kao jedinog kvalifikovanog ponuđača ocijenila „Prointer“, firmu koja je uglavnom i poznata po unosnim ugovorima sa javnim sektorom Srpske.

Takvim ishodom nije bio zadovoljan „Planet soft“ i firme koje su sa njim u grupi zbog čega su se žalili Kancelariji za razmatranje žalbi.

Međutim, ni tu nisu imali više uspjeha jer je KRŽ odbacila njihove navode.

„Žalba se obija kao neosnovana. Imajući u vidu činjenicu da žalilac nije dokazao niti učinio vjerovatnim postojanje činjenica i razloga koji se tiču povreda postupka i povreda materijalnog prava, koji ističe u žalbi, a što je bio dužan, te da su dostavljeni dokazi nepotpuni, žalbeni navodi se neosnovani“, piše, između ostalog, u obrazloženju odluke KRŽ.

KRŽ u obrazloženju zaključuje da je Poreska uprava prilikom ocjene zahtjeva za učešće „Planet softa“ napravila određene propuste u dokazivanju činjenica koje se tiču ocjene njegove kvalifikovansti.

„Međutim, ovaj organ cijeni da učinjeni propusti ne mogu uticati na drugačije rješenje stvari, odnosno na pitanje kvalifikovanosti žalioca, tako da ne mogu uticati ni na donesenu odluku o rezultatima pretkvalifikacije“, navedeno je u odluci.

Podsjećamo, ovo je druga žalba “Planet softa” u vezi sa ovim tenderom.

Prvom su uspjeli da spriječe, kako su tvrdili, favorizovanje “Prointera” jer je Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatila njihovu žalbu nakon čega je PURS izmijenila tendersku dokumentaciju.

Međutim, i nakon toga „Prointer“ je ostao glavni igrač u ovoj vrijednoj nabavci,  a „Planet soft“ sada ima mogućnost da pokrene sudski postupak s ciljem poništenja rješenja KRŽ.

Sistem za upravljanje fiskalizacijom, koji PURS planira da uspostavi, definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa.

Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa Zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda.

Tender je raspisan krajem jula prošle godine, a plan je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi se provjerava kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok će se u drugoj dostavljati ponude.

Inače, ovaj posao je neophodan “Prointeru” kako bi relaksirao svoju poziciju nakog gubitka partnerstva sa kompanijom “SAP” na osnovu kojeg je dobio ugovore vrijedne desetine miliona maraka sa institucijama u Republici Srpskoj, prenosi Capital.

Nastavi čitati

Društvo

ŠKOLUJU SE DA BI SE ZAPOSLILI U EU Čak 6.000 medicinskih radnika napustilo BiH u posljednjih sedam godina

Veliki broj mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Evropske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika.

Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u BiH su poražavajući.

Kroz sedam godina u Njemačku otišlo raditi 6.000 medicinskih radnika

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju.

Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide.

– Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji – kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

– Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, zato što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas – navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, ravnateljica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada velik interes.

Ostajemo bez doktor, stomatologa, medicinskih tehničara

– Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi upisati i završi ovu školu zbog odlaska u inostranstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…, naglašava Jusufović.

Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi doktori. I njih je sve manje, kažu za BHRT u Županijskoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

– Ako oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sustava u Unsko-sanskoj županiji – smatra  predsjednik Sindikata ljekara USK Amir Rekić.

– Nema doktora na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo ko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da im ko ne ode – ističe ravnatelj Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade doktore, iz Sindikata su županijskoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti.

Bolje plate, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja doktora samo su neke od njih, prenosi BHRT.

Nastavi čitati

Društvo

Danas je prvi dan proljeća

Proljeće počinje danas u 22.24 časova, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Obdanica će trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

-Na dan proljećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta – dodaje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuleno