Connect with us

Region

KAO NIKADA PRIJE! Lažni doktori haraju Srbijom, GLUME STRUČNJAKE I VARAJU LJUDE

Divlje ordinacije po zakupljenim stanovima, “stručnjaci” bez diploma i bilo kakve veze sa medicinom, i bez dozvola i licenca za rad. Na svakom ćošku pumpanje usana, korekcije nosa, ubrizgavanje filera i drugih preparata u čelo nos, bradu. Sve to preko reklama za lakovjerne koje su preplavile internet ili “na preporuku” poznanika, uz razne popuste, akcije… Plaćanje je isključivo na ruke, bez ikakvih računa i pisanih tragova, piše Blic.

Tako u najkraćem izgleda crno tržište estetskih zahvata koje godinama unazad cvijeta u regionu, na kojem se svakog mjeseca obrću stotine hiljada eura, a pipci gotovo uvijek idu ka Srbiji.

Poslednji šokantan događaj koji je odjeknuo poput bombe u javnosti jeste slučaj Snežane Stević (48) koja je uhapšena zbog sumnje da se bavila nadriljekarstvom i obavljala estetske i stomatološke zahvate u svom salonu ljepote “BV Dental Estetic”. Krivična prijava je podnijeta zbog falsifikovanja diplome i nadrilekarstva, a broj oštećenih žrtava se procjenjuje na oko 40.

Kako je “Blic” već pisao, osumnjičena Snežana, koja je koristila zvanje “doktor stomatologije”, sa lažnom diplomom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, mjesecima je reklamirala usluge svoje stomatološke ordinacije putem interneta, često nudeći nevjerovatne popuste kako bi privukla klijente.

Hrvatski novinari su nedavno uspjeli da se “ubace” među mušterije u Zagrebu koje su došle zbog “stručnjaka iz Srbije”. Kako su otkrili, oni bi za vikend dolazili u hrvatsku prijestonicu, gdje bi unaprijed zakupili stan, obradili po 50- klijenata za par dana, zaradili desetine hiljada eura i vratili se u Beograd. Naravno, sve bez ikakve dozvole za rad, uz plaćanje u kešu.

“Djevojke su ulazile bukvalno na svakih 15 minuta, promet je bio kao na željezničkoj stanici. Dnevni boravak iznajmljenog stana služio je kao čekaonica. Kojekakvi fileri, botoksi, nehirurške metode korekcije nosa i slično. Jedna djevojka iz čekaonice bila je na redu, a zahvat je završen već za 15 minuta. Platila je 220 eura za tri zone botoksa”, ispričala je “insajderka” u emisiji “Provjereno”.

“Žena očekuje da izgleda predivno, a za tri dana se probudi i otpadne joj komad kože na licu. To nije nešto na šta ljudi računaju, mislim da ni ne znaju kad idu na takva mjesta”, rekao je doktor Željko Rotim, predsednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu.

Za razliku od Srbije, gdje se i dalje vodi nekoliko sudskih postupaka, jedan od njih je kako-tako riješen u Austriji. Naime, tokom 2021. državljanin Srbije je morao da plati odštetu ženi koja ga je tužila da ju je unakazio.

Pred sudom, Srbin je rekao da je najmanje 30 žena “uljepšao” i da nikada nije tvrdio da je ljekar, već da je ranije radio kao vozač kamiona, ali da je “tehniku i medicinske zahvate naučio u Rusiji i tamo je uspješno sprovodio”.

On je, kako je utvrđeno, preko društvenih mreža nudio ženama estetske zahvate po niskim cijenama. U posebno iznajmljenom stanu, on je “uljepšavao” brojne klijentkinje, a među njima Bečlijku, koja je došla da bi izvršila lifting obrva. Nakon zahvata, njena rana se upalila i morala je sa velikim bolovima u bolnicu.

“Bio mi je potreban novac, pa sam počeo u Beču da radim. To je bila ogromna greška”, rekao je Srbin, koji je prihvatio da plati 5.700 eura obeštećenja ženi koja ga tužila, kao i 3.000 eura kazne, a upitan kako će tu svotu platiti u roku od tri mjeseca, Srbin je sudiji kazao “da će ponovo raditi kao vozač kamiona”.

Možda i najdrastičniji slučaj otkriven je 2021. u Beogradu, kada je Sava Knežević, poznat i kao “estetski kasapin”, tada dvadesetrogodišnji maser iz Batajnice, i njegova majka Danijela, cvjećarka, uhapšeni su zbog nadriljekarstva pošto je utvrđeno da je obavljao zahvate za koje nije obučen, a koje su ostavljale ozbiljne posljedice, kao i da se lažno predstavljao.

Protiv njega je 2021. podignuta optužnica u kojoj je navedeno da je narušio zdravlje sedam žena nad kojima je u svojoj neregistrovanoj ordinaciji u centru Beograda vršio medicinske zahvate, za koje nije imao diplomu ni dozvolu.

Ožiljci i opekotine su još i najlakše od posljedica sa kojima su se žrtve suočile. Bez ikakvog znanja, stručne spreme i zdravog razuma ili osjećaja morala, Knežević je ugrozio brojne žene iz Srbije i regiona, od kojih su mnoge izašle u javnost i iznijele lstravične detalje zahvata kojima su podvrgnute u njegovoj “ordinaciji” na Terazijama.

Ništa manje dramatičan nije bio ni slučaj Olgice Markanović, u javnosti poznatije kao “barbi doktorka”, koja je uhapšena prije tri godine zbog sumnje da je u svojim salonima u Beogradu i Banjaluci unakazila 11 osoba. Ona je takođe obavljala nelegalne estetske zahvate, ali je pored toga za nekoliko stotina eura obučavala klijente kako da bez dozvola rade isti posao.

Na obukama im je davala savjete da ne izdaju račune, kupe diplome medicinske škole, igle zovu olovkama i slično. Markanovićeva je uhapšena kada je pokušala da pređe hrvatsko-srpsku granicu, a suđenje je još u toku.

Region

DAČIĆ OTKRIO JEZIVE REZULTATE OBDUKCIJE ubijenog brata Vojina Mijatovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je obdukcija Đorđa Mijatovića, brata potpredsjednika Vlade FBiH Vojina Mijatovića, pokazala da je umro od povreda glave.

“Pošto smo u međuvremenu došli do snimaka, mislim da je jasno da je poslije tuče u kojoj su učestvovali, on bio toliko povrijeđen da je od tih posljedica preminuo u Urgentnom centru. I upravo zbog toga će ova dva maloljetna lica, oni su glavni osumnjičeni, biti predati dalje tužilaštvu i drugim državnim organima kako bi se procesuirali za najteža krivična djela”, rekao je Dačić.
On je pohvalio pripadnike policije koji su radili na tom slučaju, jer je, kako je rekao, to bio izuzetno komplikovan slučaj u kojem nije bilo svjedoka i moralo se veoma pažljivo prići svemu tome.
“Mi smo zaplijenili nekoliko snimaka sa okolnih kamera koji su na drugim nekim objektima, pošto nema direktnog snimka konkretno tog terena. Ali je sa svih tih kamera bilo moguće, uz dosta pažnje, zato što je riječ o maloljetnim osobama, identifikovati lica. Tako da, što se tiče policije, svima treba da bude jasno da niko neće moći da izbjegne hapšenje”, poručio je Dačić.

On je takođe opomenuo medije da vode računa da je riječ o maloljetnim osobama i da po zakonodavstvu Srbije postoji njihova zaštita.

Ranije danas Dačić je izjavio da je policija identifikovala oba napadača na Đorđa Mijatovića. Jedan je uhapšen, a drugi se kasnije predao. U pitanju su maloljetnici F. B. (16) i N.Z. (17).

Nastavi čitati

Region

CRNOGORCU PROPAO PLAN! Zapalio vlastitu kuću da bi DOBIO NOVAC od osiguranja

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv lica čiji su inicijali Lj.K. (47) osumnjičenog da je namjerno izazvao požar na svojoj kući kako bi mu bio isplaćen novac od osiguranja, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je navedeni 20. maja u 2.40 časova telefonom obavijestio dežurnu službu nikšićkog Odjeljenja bezbjednosti da je došlo do požara na njegovoj kući u Nikšiću.

Policijski službenici su, postupajući po prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, preduzeli niz mjera i neophodna vještačenja, te došli do sumnje da je Lj.K. namjerno izazvao požar u namjeri da izvrši naplatu od osiguravajuće kuće za koju posjeduje polisu osiguranja.

Iz policije su istakli da su Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću podnijeli krivičnu prijavu protiv Lj.K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo prevara u osiguranju.

Nastavi čitati

Region

DAČIĆ O USVAJANJU REZOLUCIJE O SREBRENICI: “Oni će nama da dijele lekcije o našem narodu”

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, ocijenio je da je sadašnja međunarodna pozicija Srbije u odnosu na 2008. godinu ili 2012. godinu bitno različita i da će sve ono što je urađeno na međunarodnom planu ostati upamćeno u istoriji Beograda.

Dačić je rekao da Srbiju 2008. godine niko ništa nije pitao i podsjetio da je tada Kosovo priznalo 80 zemalja za godinu, ocijenivši da tada Srbija ne bi mogla da računa na podršku kao što je bilo na Gegenralnoj skupštini Ujedinjenih nacija tokom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

“Da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo imali pat poziciju za KiM”
Dačić je na primjeru Kosova i Metohije objasnio da je veliki uspjeh diplomatije Srbije to što je određeni broj zemalja povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Da mi nismo promijenili taj odnos snaga, da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo sada imali i dalje pat poziciju vezano za KiM – rekao je Dačić i dodao da bi isto tako i situacija sa glasanjem o Rezoluciji o Srebrenici bila drugačija, da je na primjer 130 zemalja glasalo za nju.

Bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova zbog Rezolucije o Srebrenici
Govoreći o diplomatskoj borbi protiv izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, Dačić je rekao da bi on i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, mogli za svaku zemlju pojedinačno da obrazlože šta je sve urađeno i naveo da se razgovaralo sa mnogo zemalja.

– Vučić je pričao i sa svojim kolegama, predsjednicima, ali on se nije libio da priča i sa šefovima misija u Njujorku. To nije bio njegov nivo, ali on je bio tamo – rekao je Dačić.

Naveo je da je lično kao ministar spoljnih poslova povodom rezolucije bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova, kao i da su izaslanici išli i objašnjavali da glasanje nije u skladu sa Poveljom UN i da ne postoji saglasnost ni na nivou BiH, a da je tema bila “najteža u svijetu”.

“Njemačka inicijator bez obzira na zločine u Drugom svjetskom ratu”
Novi ministar unutrašnjih poslova je dodao i da od 84 zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, bar 50 već obilježava neku vrstu dana sjećanja na Srebrenicu, pa je od starta bilo teško promijeniti im mišljenje.

Dačić je ocijenio i da je Njemačka kao inicijator Rezolucije o Srebrenici to učinila kako bi prebacila krivicu, ne obazirući se na zločine koje je počinila u Drugom svjetskom ratu, piše Blic.

– Oni će nama da dijele lekcije o Srbiji i o našem narodu – rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Aktuelno