Connect with us

Svijet

KIM DŽONG UN “Nuklearni rat na Korejskom poluostrvu više nije pitanje, već je pitanje KO ĆE GA ZAPOČETI”

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un istakao je tokom sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom krajem jula da Pjongjang namjerava da dalje razvija bezbjednosnu saradnju sa Moskvom, izjavio je danas sjevernokorejski ministar odbrane Hjon Jong Čol.
“Kim DŽong Un je istakao potrebu daljeg razvoja strateške i taktičke saradnje, interakcije između dvije zemlje u oblastima odbrane i bezbjednosti”, rekao je ministar tokom 11. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbjednosti.

Govoreći o mogućnosti početka nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu on je rekao da to uopšte nije pitanje, već je pitanje ko će ga započeti i kada.

“Nuklearni rat na Korejskom poluostrvu više nije pitanje da li će ga biti, već je pitanje ko će ga započeti i kada. Američka opsjednutost nuklearnim ratom, koja uključuje njihovu marionetu Južnu Koreju, pretvara Korejsko poluostrvo i sjeveroistočnu Aziju u novo žarište nuklearnog rata”, rekao je on.

Hjon je istakao da aktuelna politička i vojna situacija pokazuje da je rješavanje pitanja na Korejskom poluostrvu kroz dijalog “prazna fraza” zbog djelovanja SAD.

“Čvrsto smo uvjereni da je rješenje bilo kog pitanja kroz dijalog i pregovore nemoguće ako SAD ne priznaju potpuni neuspjeh svoje neprijateljske politike prema Pjongjangu i ne napuste zauvijek, potpuno i nepovratno svoju liniju konfrontacije”, rekao je Hjon.

Svijet

POTOP U DUBAIJU! Avion pliva po pisti! (VIDEO)

Obilne kiše pogodile su danas Ujedinjene Arapske Emirate, poplavile delove glavnih autoputeva.

Poplavljen je i aerodrom u Dubaiju, pa se tako mogu vidjeti avioni kako se kreću po pistama pretvorenim u rijeke.

Brojni letovi su obustavljeni.

Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpaju vodu.

Kiša je neuobičajena pojava u UAE, sušnoj državi na Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako prenose mediji, sve stoji u ovoj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

Si predložio četiri principa ZA MIR U UKRAJINI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenijela je Sinhua.

“Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svjetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Si.

Si se susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio da, prema trenutnoj situaciji, sa ciljem da se spreči širenje konflikta, sve strane treba da rade zajedno kako bi se obnovio mir što prije je moguće.

U tom kontekstu, predložio je četiri principa, dodaje se.

Nastavi čitati

Svijet

BEZ POMOĆI SAD Ukrajina neće imati šanse protiv Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bez pomoći SAD, Ukrajina neće imati šanse da dobije rat sa Rusijom.

“Bez ove pomoći nećemo imati priliku da pobijedimo. Morate biti jači od neprijatelja da biste ga savladali”, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju PBS.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima jednu na 10 ruskih artiljerijskih granata.

“U svakom slučaju, sa takvom statistikom, svaki dan ćemo nazadovati. Ako želimo da branimo ono što je pod našom kontrolom, onda treba da imamo proporcionalne brojke – 10 prema 10”, rekao je Zelenski.

On je naveo primjer kako su Rusi uništili termoelektranu Tripilsku, koja je izvor električne energije u Kijevskoj oblasti.

“Poletjelo je 11 raketa. Uništili smo prvih sedam, ostale četiri su uništile stanicu. Zašto, jer (mi) nismo imali više projektila. Ponestalo nam je raketa koje su štitile Tripiliju”, istakao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je dodao da kada saveznici kažu da ne mogu da daju Ukrajini ovo ili ono oružje ili ne mogu biti prisutni u Ukrajini sa ovom ili onom silom, jer će izgledati kao da je Ukrajina uvukla NATO u rat, onda on želi da postavi pitanje u vezi Izraela.

“Izrael nije član Alijanse. Ali države članice NATO branile su Izrael, pokazale da Izrael nije ostavljen sam. Ovo je pouka i odgovor svima koji na različitim kontinentima govore da Ukrajini treba pomoći veoma pažljivo kako ne bi uvukli zemlje NATO u rat”, istakao je Zelenski.

Nastavi čitati

Aktuelno