Connect with us

Svijet

Kličko opet žestoko KRITIKOVAO ZELENSKOG

“Ukrajina mora ostati demokratska zemlja”, kaže u intervjuu za njemački “ARD” gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko. S tim u vezi postoji više poteza ukrajinskog državnog vrha s kojima se on ne slaže.

Prvi primjer za to je izjava Serhija Leščenka, člana predsjednikovog stožera, da bi se Ukrajinci koji se nalaze u inostranstvu trebali vratiti u otadžbinu i pomagati joj i da bi Evropska unija trebala prestati pružati gostoprimstvo tim ljudima, piše “DW”, a prenosi “Index”.

Kličko kaže da ga je ta izjava iznenadila: “Ako smo demokratska zemlja, a prisiljavamo ljude da dođu u Ukrajinu, onda to, po mom mišljenju, predstavlja kršenje ljudskih prava. Svako ima pravo dobiti zaštitu i niko ne može prisiliti ljude koji se nalaze u inostranstvu da dođu. Mi možemo uvjeriti ljude, pozvati ih, zamoliti ih. Ali smatram da prisila nije pravi put.”

S obzirom na to da u Kijevu, osim Kličkove civilne uprave, trenutno vlada i vojna administracija, novinarka Sabina Adler koja redovnoo izvještava za njemački javni servis “ARD” iz glavnoga grada Ukrajine, htjela je znati da li je sukob izgovor za ponovni povratak centralizaciji.

Kličkov odgovor je glasio: “U pravu ste, jer reforme samouprave i decentralizacije pripadaju u najuspješnije koje su sprovedene posljednjih godina.”

Podsjetivši na to da “u Ukrajini ima pokušaja zastrašivanja novinara, da se opozicija praktično ni ne vidi” i “da se rasprave u parlamentu prikazuju usred noći”, novinarka “ARD-a” postavila je retoričko pitanje: “Izvana gledano, stiče se utisak da u Ukrajini postoji samo predsjednik Zelenski.”

“U pravu ste”, ponovo odgovara Kličko, uz dopunu da je “centralizacija opasna tendencija kada se radi o odlučivanju”.

Ne govoriti o tome znači biti saglasan s tim, rekao je on, uz opasku da se temelji demokratije moraju čuvati čak i u ratu, inače se Ukrajina više neće puno razlikovati od Rusije.

Jedan od dokaza za važnost samouprave je, po Kličkovim riječima, i to što je ona posebno dobro funkcionisala u prvim mjesecima sukoba na planu teritorijalne odbrane, podrške vojsci i zaštite gradova.

On je podsjetio i da je to bilo jasno i Rusima: “Njihov prvi cilj su bili gradonačelnici: 37 njih je oteto, jedan je ubijen, a pet ih se i danas vode kao nestali.”

Vitalij Kličko požalio se i da od početka ruske specijalne vojne operacije nije imao nijedan susret s predsjednikom Zelenskim, da je mnogo puta pokušao s njim telefonirati, ali bez uspjeha.

Po njegovim riječima, zadaća predsjednika je ujediniti društvo. On bi, kaže, trebao biti figura koja objedinjuje sve ljude “rame uz rame”.

U sadašnjoj Ukrajini, međutim, i privreda osjeća pritisak “centralne vlasti”, što je, kako Kličko smatra, pogrešno.

Zato njegova poruka glasi: “Ukrajina mora ostati demokratska”, prenosi “N1”.

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Svijet

ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDIMA? Potpuno gola ušla u market, kupci u nevjerici snimali

Kupce u jednom moskovskom supermarketu šokirao je prizor koji ih je sačekao među voćem.

Jedna žena ušetala je potpuno gola i sjela ispred konzervi ananasa te počela da se moli.

Ljudi su u nevjerici snimali cijeli događaj, a snimci obilaze svije.

Uprava supermarketa je zbog ovog incidenta pozvala Državni istražni biro na mjesto incidenta.

Policajac je prišao ženi i pitao je da li je sve u redu, međutim ona nije reagovala na pitanje i nastavila je da meditira.

Prema preliminarnim podacima, bila je pod uticajem droge.

Snimak je objavljen na Telegramu na OVOM LINKU.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN IDE U BOLNICU: Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da će se danas podvrgnuti fizikalnom pregledu u vojnoj bolnici u saveznoj državi Marilandu, a rezultati će se pomno posmatrati s obzirom na to da osamdesetjednogodišnjak namjerava ponovno da bude kandidat na izborima u novembru.

Bijela kuća je rekla da će kasnije danas javno objaviti pisani sažetak rutinskog, godišnjeg pregleda demokratskog predsjednika.

Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Ovogodišnji se pregled odvija u vrijeme kada će se Bajden najvjerojatnije ponovo sučeliti s bivšim republikanskim predsjednikom, sedamdesetsedmogodišnjim Donaldom Trampom, na izborima 5. novembra.

Dvojica kandidata se međusobno optužuju za slabljenje mentalnih sposobnosti. Trampova posljednja suparnica za nominaciju Republikanske stranke, pedesetdvogodišnja Niki Hejl, rekla je da su obojica kandidata prestara za Bijelu kuću i da bi se trebali podvrgnuti kognitivnim testiranjima.

Doktori su Bajdena proglasili zdravim i “sposobnim za obavljanje dužnosti” na prošlogodišnjem fizikalnom pregledu, koji je uključivao uklanjanje lezije s predsjednikovih prsa, a na njemu je rečeno i da Bajden nema simptoma dugotrajnog kovida nakon što se virusom korona zarazio 2022.

Nastavi čitati

Aktuelno