Connect with us

Svijet

KO SU HUTI I ZAŠTO NAPADAJU BRODOVE U CRVENOM MORU? Deceniju ratuju protiv vlade: Ubijeno više od 370.000 ljudi

Huti su naoružana grupa iz podsekte jemenske šiitske muslimanske manjine, Zaidi.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad na Jemen kao “očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena” i kršenje međunarodnih zakona.

Napadi “neće imati nikakav drugi rezultat osim podsticanja nesigurnosti i nestabilnosti u regionu“, rekao je portparol ministarstva Naser Kanani u postu na Telegram grupi ministarstva. U međuvremenu, libanska oružana grupa Hezbolah koju podržava Iran takođe je osudila udare na Jemen.

“Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD punopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu”, saopštila je grupa koju podržava Iran, prenosi Rojters. Napadi dronovima i raketama na teretne brodove u Crvenom moru sada su podstakli SAD i UK da izvedu vazdušne napade na ciljeve u regionu.

Zapadne snage su preduzele akciju nakon što su brodove napali Huti – pobunjenička grupa koju podržava Iran i koja kontroliše veliki deo Jemena. Američki predsednik DŽo Bajden rekao je da su američka i britanska vojska uspešno započele napade rano u petak na ciljeve Huta uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije.

Pogođeno je više od 12 lokacija, uključujući prestonicu, Sanu i Hudajdu, uporište Huta na Crvenom moru. Ciljevi u Jemenu uključivali su logistička čvorišta, sisteme protivvazdušne odbrane i skladišta oružja. Napadi su počeli nakon početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Huti su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje u Izrael. Nije jasno da li su svi napadnuti brodovi zapravo išli tamo. U novembru su zaplenili, kako su rekli, izraelski teretni brod. Od tada su napali nekoliko komercijalnih plovila dronovima i balističkim projektilima.

Napadi Huta u Crvenom moru porasli su za 500 odsto između novembra i decembra. Pretnja je postala tolika da su velike brodarske kompanije prestale da plove u regionu, a troškovi osiguranja su porasli 10 puta od početka decembra. Velike brodarske kompanije, uključujući rekle su da preusmeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Strah je da će cene goriva porasti i da će lanci snabdevanja biti oštećeni. Skoro 15 odsto globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je Sueckim kanalom povezano sa Mediteranom i predstavlja najkraći brodski put između Evrope i Azije. Vašington je optužio Iran da je “duboko uključen” u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru, piše BBC.

Huti su naoružana grupa iz podsekte jemenske šiitske muslimanske manjine, Zaidi. Ime su preuzeli po osnivaču pokreta Huseinu al Hutiju. Formalno poznata kao Ansar Alah grupa je formirana 1990-ih da bi se borila protiv onoga što su oni videli kao korupcije tadašnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Huti od 2014. godine vode građanski rat protiv jemenske vlade. Vladu je protiv Huta podržala koalicija arapskih zemalja koju predvode Saudijska Arabija i UAE. Do početka 2022. godine rat je izazvao oko 377.000 smrtnih slučajeva i raselio četiri miliona ljudi, prema UN.

Huti se izjašnjavaju kao deo iranske “osovine otpora” protiv Izraela, SAD i šireg Zapada – zajedno sa Hamasom i Hezbolahom.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno