Connect with us

Društvo

KOJE SU DUŽNOSTI KUMA koji drži dijete na krštenju

Koje dužnosti ima kum prema djetetu – nije riječ o slavlju i poklonima, evo koja je njegova uloga u životu porodice.
Uloga kumova se često je svedena na viđanje na slavljima, poklone, rođendane, ali kumstvo ima dublje značenje.

Prema tumačenju, kum treba da bude osoba koja je bliska, od povjerenja, neko ko može da bude uzor djetetu.

Kršteni kum se smatra duhovnim roditeljem djeteta, uči ga važnim duhovnim vrlinama.

U pravoslavnoj vjeri pravilo je da kum mora da bude kršteni pravoslavni hrišćanin, a njegova odgovornost se smatra velikom jer on nosi na duši kako vrline, tako i grijehe kumčeta. Kumstvo ne treba raskidati, niti olako shvatati, jer ono podrazumijeva ozbiljnu, obostranu odgovornost i poštovanje.
Običaj je da kum djetetu daje ime na krštenju, ali to radi u dogovoru i po želji roditelja.

Kum treba da bude neko sa kim dijete može uvek da razgovara, da ga utješi, saosjeća sa njegovim uspjesima i da mu pomogne u nevolji. Čak i kada se vaši putevi raziđu i odvedu vas daleko, i dalje je važno da postoji ta topla i bliska veza.

Biti kum je prije svega odgovornost, to je osoba koja treba da ponudi podršku, ljubav i povjerenje.

Kum je dio djetetovog života, da bude prisutan tokom odrastanja djeteta.
Kum treba da zasluži njegovo poverenje kako bi mališan mogao bez brige da podeli svoje misli i osjećanja, da bude prijatelj sa njim. Ovo jača vezanost i podršku koja mu je potrebna.

Još jedna važna odgovornost kuma je da bude dobar uzor.

Dijete se ugleda na svoje roditelje, ali kum može biti takođe bliska osoba od povjerenja koje može pomoći djetetu kako da se izbori sa raznim životnim situacijama.

Takođe, važno je da se njeguje veza sa djetetovim roditeljima, da budu prijatelji koji su tu jedni za druge.

Kum bi trebalo da uči dijete vrijednostima poput empatije, ljubavi, zajedništva, a kada se bira, to treba da bude osoba za koju vjerujete da može da donese nešto važno i lijepo na duhovnom i životnom putu vašeg djeteta, prenosi Stil.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno, uz uslove za lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno