Connect with us

Banjaluka

„Konferencija beba“ okupila brojne mališane i roditelje u Parku „Petar Kočić“

Brojni mališani i njihovi roditelji uživali su u zabavnom programu na ovogodišnjoj „Konferenciji beba“, koja je održana u Parku „Petar Kočić“.

 

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da se raduje svakom lijepom događaju, koji se održava u našem gradu.

-Banja Luka jeste porodica, baš onako kako glasi i naš slogan. Hoćemo da zajedno proslavljamo sve važne datume, kako one iz istorije, tako i sve druge, poput ove prelijepe manifestacije – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Napomenuo je da se „Konferencija beba“, poslije više godina – ponovo vratila u Banju Luku u duhu da okupimo porodicu kao suštinu društva.

-Grad Banja Luka ima ozbiljne programe podrške porodici. Za svako novorođeno dijete izdvajmo iz budžeta 500 KM, za treće dijete u porodici 700 , za četvrto i svako naredno dijete 2.000 KM. U ovom trenutku gradimo dvije škole, završavamo u Adi i započinjemo na Paprikovcu – naveo je gradonačelnik.

Kako je naglasio, Grad podržava Udruženje sa četvoro i više djece, a nedavno je upućena inicijativa prema Skupštini Grada o besplatnim građevinskim dozvolama za sve roditelje i dodatno sa besplatnim građevinskim placevima za porodice sa četvoro i više djece.

-To znači da kada jedna višečlana porodica gradi kuću dobije beplatnu građevinsku dozvolu, kao i sve druge porodice, ali ona još dobije i besplatan plac i projekat za kuću. Dodatno ima i besplatan priključak za vodu i kanalizaciju. To znači oko 50.000 KM podrške – kazao je gradonačelnik, te dodao da se i dalje nastavlja sa besplatnim javnim prevozom za srednjoškolce i studente iz višečlanih porodica, dodjelom udžbenika i dr.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za porodicu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Jelena Kurtinović kazala je da to ministarstvo ove godine manifestaciju „Konferencija beba“ organizovalo u saradnji sa 38 lokalnih zajednica.

-Zvanični moto ove manifestacije jeste „Porodica za pet“. U ovim izazovnim vremenima, važno je i putem ove manifestacije podsjetiti se šta je to porodica, šta je to odgovorno roditeljstvo, koje su to prave porodične vijrednosti i koja je važnost demografske obnove Republike Srpske – kazala je Kurtinović.

Na današnjoj „Konferenciji beba“ nagrađene su: najmlađa beba – Maša Krecelj, najstarija beba – Relja Kuzmić, beba sa najviše braće i sestara – Milica Berak i najbrža beba u takmičenju u puzanju – Relja Kuzmić.

Ove godine, Konferenciju su organizovali zajedno Grad Banja Luka u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srspke i partnerima Udruženjem porodica sa četvoro i više djece Fondacijom za porodicu.

Prijatelji ovogodišnje manifestacije su: Fabrika obuće „Bema“, Dunav osiguranje, Tropik centar Banja Luka, Bojprom, Violeta, Pharma Maac, Sport Vision Banja Luka.

Gradska uprava

Banjaluka

GRADONAČELNIK POŽELIO DOBRODOŠLICU: Banja Luka domaćin Prve kripto konferencije “CryptoAdria”

Banja Luka je domaćin prve kripto konferencije u Republici Srpskoj i BiH, “CryptoAdria”, na kojoj se govori o budućnosti novca.

Dobrodošlicu učesnicima Konferencije, koja je okupila brojne stručnjake iz ove oblasti, uputio je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Svijet ide prema naprijed, a Banja Luka ide u korak s njim! Raduje me što su se stručnjaci iz kripto svijeta okupili, kako bi predavanja na ovu temu održali baš u našem gradu – poručio je gradonačelnik.

Inače, Konferencije “CryptoAdria” okupila je u našem gradu stručnjake i profesionalnce iz oblasti kriptovaluta, koji će kroz prikaze slučaja i različite prezentacije razmijeniti svoja iskustva sa predstavnicima nadležnih institucija u zemlji i regionu, te drugim akterima kripto svijeta na domaćoj i regionalnoj sceni.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Aktuleno