Connect with us

Politika

KOŠARAC O POLITICI EVROPSKE UNIJE “Ironija je što njihove stavove određuju AMERIČKA I BRITANSKA AMBASADA”

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da stav šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH ne treba da bude u Banjaluci potvrđuje samo jedno – da politiku te delegacije određuju američka i britanska ambasada, zemlje koje, da ironija bude veća, nisu članice EU.

On je ukazao da bi Satler da odlučuje umjesto institucija Republike Srpske, ali ćuti kada su te institucije, srpski narod i Republika Srpska u cjelini meta suludih pritisaka i napada ambasadora /SAD u BiH Majkla/ Marfija, OHR-a i, kako je naveo, notornog Kristijana Šmita.

Košarac je upitao zašto Satler i Delegacija EU uporno ćute na očigledni politički progon legitimno i legalno izabranog predsjednika Republike Srpske?

“Zašto su nijemi na činjenicu da se na najgrublji način krše izborna volja i demokratska prava građana Srpske? Zašto ćute na činjenicu da se u BiH, kao zemlji kandidatu, pojavio stranac koji želi da nameće svoju volju kao zakon koji se mora poštovati?”, naveo je Košarac na “Instagramu”.

On je istakao da očekuje da EU ne nasjeda na lažne sarajevske narative i da principijelno poštuje Dejtonski mirovni sporazum, međunarodno pravo i osnovne demokratske postulate. On je pojasnio da to u praksi znači da EU stane iza izborne volje tri konstitutivna naroda u BiH, te da poštuje i podrži legitimno i legalno, na demokratskim izborima, izabrane političke predstavnike.

“Jednako tako, EU treba da konačno ispuni svoje obećanje o zatvaranju OHR-a i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH kada zemlja dobije kandidatski status”, poručio je Košarac.

On je istakao da je jedina dosljedna i principijelna politika u BiH politika Republike Srpske, predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom. On je naglasio da je Republika Srpska jasno rekla da je za realizaciju 14 evropskih prioriteta u cjelini i da podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda bez stranog intervencionizma.

Košarac je ukazao da su nametnute teze o tome da Republika Srpska nešto blokira kreirane u američkoj i britanskoj ambasadi, a jedini cilj njihovog spinovanja i spletkarenja jeste da po svaku cijenu ugroze ustavni kapacitet Srpske i otmu joj imovinu.

“Dvije zapadne ambasade koriste dio federalnih političkih struktura kao megafon za širenje lažnih narativa o Republici Srpskoj. Nažalost, svjedoci smo da i Delegacija EU na čelu sa Satlerom ponizno prihvata da učestvuje u tom vrzinom kolu, dodatno urušavajući svaki pokušaj unutrašnjeg dogovora u BiH. Otkud Satleru pravo da se miješa u unutrašnja pitanja u BiH? Doza njegove drskosti dijametralno je suprotna dozi elementarne pristojnosti jednog diplomate”, poručio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Politika

RADO SAVIĆ ODGOVORIO LJUBIŠI PETROVIĆU Objavio satirični tekst u kojem proziva “MAGARCE” i “gazda Ljubišu”

Načelnik Lopara Rado Savić na društvenim režama objavio je satirični tekst u kojem proziva “magarce” i “gazda Ljubišu”.
Iako nije sasvim jasno na koga je Savić precizno mislio kad je pominjao tovarnu životinju, mnogi su njegovu satiru, objavljenu na Fejsbuku, povezali s otvorenim sukobom koji načelnik Lopara već danima ima sa svojim partijskim kolegom iz SDS i gradonačelnikom Bijeljine, Ljubišom Petrovićem.

U objavi na Fejsbuku, kojoj je dao naslov “magarac gavreša”, Savić, između ostalog, navodi da je juče na tribini u Loparama, “kaže Sneža ekolog iz Bijeljine, da je bolje da mi na Majevici gajimo magarce nego da otvaramo rudnik”.

– Razmišljam cijelo vrijeme kako doći do dobrog magarca, gdje ga naći!? Ne lezi vraže, upalim TV i sam se preporuči jedan divan magarac iz BN. Samo što njaknu sa BN TV, po njakanju mu poznah da je grlo gazda Ljubišino. Navikao taj mladi magarčić na zeleniš iz ugljevičke RiTE. Pojede 5.000 travki i uhvati ga magareće ludilo zbog kojeg zaboravi na RiTE. Ali, pomože mu njegov gazda dr Lj. i propisa terapijsku dozu litijum-karbonata – naveo je Savić.
Terapija je imala efekat, dodao je načelnik Lopara, “pa se magarence razdraga po Majevici i stade vodit tuđu brigu”.

– Poče svake Nedjeljice njakati o Loparama i Majevici. I džaba se ponadah da ćemo naći dobro magare. Ovo neće lasno od svog gazde, tamo mu je slasno, pa nama Majevičanima ostaje da deveramo naše muke sami – objavio je Savić na Fejsbuku, dodajući da se radi o “satiri, da se ovi zabrinuti momčići iz BN ne sataru od njakanja”.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Politika

SATLER U MOSTARU NAJAVIO milijarde za BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler najavio je dodatna finansijska sredstva EU za BiH.
Inače, Satler je danas došao u Mostar, gdje bi se trebao sastati s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona. Šef Delegacije EU u BiH otkrio je da će se, između ostalog, razgovarati i o dodatnim sredstvima EU za BiH.

– Pred kraj sedmice, takođe, predstoji izuzetno važan sastanak liderstva Evropske unije na kojem će se razgovarati o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove “Plan za rast i razvoj” u ukupnom iznosu od šest milijardi evra – rekao je Satler.

On je, između ostalog, poručio da s obzirom na institucionalni sistem, EU malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.

– Danas je upravo o tome bilo govora, o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u u toj ukupnoj slici. Razgovorali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko bogom danih resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super kanton, posebno kad je riječ o zelenoj energiji. Znam da ovdje ima jedna vjetroelektrana. Međutim, potencijala je mnogo više koji se mogu iskoristiti i za vjetroelektrane i solarne elektrane, ali i turizma – poručio je Satler.

Nastavi čitati

Politika

OTKAZAN SASTANAK KOALICIJE NA NIVOU BIH! Nema usaglašenih stavova

Sastanak stranaka koalicije na nivou BiH, koji je bio zakazan za danas u 14 časova, ipak je otkazan.

Na sastanku u Parlamentu BiH danas se trebalo razgovarati o ‘evropskim’ zakonima. No, kako saznaje N1, nema spremnosti za razgovor u vezi sa temama koje bi se trebale naći na sutrašnjem dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Teme se još usaglašavaju, a u ovom trenutku i dalje nisu usaglašeni stavovi vezani za Nacrt zakona o sporazumu sa Fronteksom. Kako smo ranije objavili, pojedini misnitri smatraju da predloženim nacrtom entiteti preuzimaju nadlaženost kada je riječ o kontroli granica, sa čime nisu saglasni.

Podsjetimo, o evropskom putu BiH danas je govorio i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, podsjetivši da će krajem sedmice uslijediti samit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno