Connect with us

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Banjaluka preduzetnički i privredni grad”

Infrastruktura, visokoobrazovana radna snaga, ali i brz rad lokalnih administracija samo su neki od razloga što sve više stranih investitora otvora svoje firme u Republici Srpskoj, a da lokalne zajednice postaju sve interesantnije za ulaganje govori i podatak da je na kraju 2023. godine u Srpskoj djelovalo 2.215 stranih firmi.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), lani je u Srpskoj bilo 257 stranih firmi više nego u 2022. godini, kada ih je bilo 1.958.

Najveći broj stranih firmi, njih 1.363, registrovano je u Banjaluci, 301 u Bijeljini, u Gradišci je lani registrovana 121 ovakva firma, a u Laktašima 120. Među pet lokalnih zajednica sa najviše stranih investicija našlo se i Trebinje, gdje je prošle godine djelovala 81 firma sa stranim vlasništvom. Svoje mjesto na listi pronašli su i Istočno Sarajevo, Prijedor, Zvornik, Doboj i Derventa. Neke od djelatnosti među stranim firmama u Srpskoj su savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje, nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje, kao i proizvodnja električne energije i agencije za reklamu i propagandu.

Prisustvo stranih firmi značajno je za lokalne zajednice, pa i Gradišku, smatra Zoran Adžić, gradonačelnik grada na Savi. Kako ističe, dolazak novih investicija znači i otvaranje novih radnih mjesta, ali i povećavanje standarda zaposlenih. Prema njegovim riječima, niz razloga je zbog kojih strani investitori dolaze u Gradišku, a jedan je i geostrateška pozicija.

“Mi se nalazimo na vratima Republike Srpske, na samoj granici s Evropskom unijom. Usvojili smo niz standarda. Želimo da budemo u funkciji privrednika i građana koji žele da realizuju svoje projekte. U Gradišci u roku od sedam dana dobijete lokacijske uslove, u roku od pet dana građevinsku dozvolu, a u roku od 15 dana upotrebnu dozvolu”, navodi Adžić.

Kako ističe, investitorima je važan i brz rad administracije, a stvoreno je i povjerenje koje je prepoznato među investitorima, koji dolaze iz Italije, Slovenije, kao i Njemačke.

“Želimo da doprinesemo investitoru da što prije realizuje svoj razvojni projekat jer je to naš interes”, kaže Adžić za “Nezavisne novine”, te dodaje da bez infrastrukture nijedna lokalna zajednica ne može biti interesantna, bez obzira na poziciju koju ima. “Bez infrastrukture niste interesantni. Morate stvoriti povoljan ambijent, a da biste sve to uradili, morate imati strategiju razvoja, plan kapitalnih investicija i niz drugih stvari”, zaključuje on.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, ističe za “Nezavisne novine” da se trude da omoguće pogodnosti za strane investitore. “Svakodnevno sarađujemo sa domaćim investitorima, a kad god se pojavi strani investitor, svi smo tu na usluzi jednako i nema selektivnog pristupa, nego je potpuno sve otvoreno”, kaže on i dodaje da je pozicija Istočnog Sarajeva posebna prednost za njih. Prema njegovim riječima, ova lokalna zajednica je zapravo strateški centar Srpske.

“Geografski se nalazi blizu aerodroma, blizu Sarajeva kao administrativnog centra, blizu uključenja na auto-put 5c. Imamo kvalifikovanu radnu snagu, imamo kvalitetnu visokoobrazovanu radnu snagu, a sve su to razlozi koji vode stranog investitora prilikom odluke da posluje na našem području”, objašnjava Ćosić.

Među značajnim ulaganjima u posljednjem periodu izdvajaju se investicije u kapacitete na okolnim planinama, a među najznačajnijim investitorima se ističe Srbija, kao i zemlje Evropske unije.

Bojan Kresojević, gradski menadžer u Gradskoj upravi Banjaluka, istakao je za “Nezavisne novine” da je Banjaluka preduzetnički i privredni grad. “Otvoreni smo kao grad za sve djelatnosti i generalno za privredni ambijent, što ima međusobno isprepletene relacije, a svi oni pozitivno utiču na otvaranje bilo koje poslovne djelatnosti. Mi kao grad Banjaluka sprovodimo stimulativne mjere za razvoj privrede. Rezultati koji su na tom planu postignuti idu u prilog tome da je Banjaluka najotvoreniji grad, kako za domaće, tako i za strane investitore”, naveo je Kresojević, dodajući da je tokom 2023. godine Banjaluka prvi put imala više od hiljadu novih registrovanih preduzetnika.
Nezavisne

Banjaluka

BANJALUKA SUTRA PROSLAVLJA DAN GRADA! Sve je spremno za spektakl i dobru zabavu

Baš kao i prethodne godine, zajedno sa sugrađanima, ali i brojnim posjetiocima Banja Luka će sutra, 22. aprila uz veliku tortu i spektakularan program proslaviti Dan grada.

Program počinje od 18.00 časova u Parku „Mladen Stojanović“, uz najveću tortu, koju u saradnji Grada Banje Luke i „Kuhinjice“ pripremaju banjalučki kuhari.

Pored toga, sve prisutne očekuje zanimljiv i zabavni program, za koji će se pobrinuti sjajni Gradski tamburaški orkestar.

Na spektakularnu proslavu Dana našeg grada pozvani su svi.

Podsjećamo, program obilježavanja Dana grada biti nastavljen i u danima koji su pred nama.

Naime, u srijedu 24. aprila, program obilježavanja započeće odavanjem počasti našim herojima, a planirano je polaganje vijenaca na četiri gradske lokacije. Centralno polaganje vijenaca na Spomen obilježje palim borcima NOR – a na Trgu palih boraca zakazano je za 12.00 časova.

Takođe, predstavnici Grada Banje Luke će u 9.00 časova položiti vijence i odati počast žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija, u 10.00 časova planirano je polaganje na Spomenik palim Krajišnicima, dok će u 11.00 časova biti položeni vijenci i na Spomenik 12 beba u centru grada.

U čast Dana našeg grada osim tradicionalnog svečanog prijema za delegacije, 24. aprila u Sportskoj dvorani „Borik“ biće održana svečana akademija.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Mnogo volim Mišin Han i Prijakovce, HVALA ZA JEDNOGLASNU PODRŠKU”

Gradonačelnik Banjaluke sinoć je obišao Mišin Han i Prijakovce, te naglasio kako mnogo voli ova naselja i često ih posjećujem.

-Stalo mi je do podrške ovih ljudi kao i da za ova naselja uradimo najviše. Do sada smo uradili zaista mnogo, a istim tempom nastavićemo i u budućnosti. Zbog toga sam i ovdje dobio jednoglasnu podršku za novi mandat gradonačelnika na čemu sam im neizmjerno zahvalan, istakao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

HITNA POMOĆ I VATROGASCI NA TRGU KRAJINA: Evo kako je izgledala pokazna vježba u centru Banjaluke

Instruktori Službe hitne medicinske pomoći “Doma zdravlja” Banjaluka danas su na Trgu Krajine organizovali pokaznu vježbu za sugrađane.

Vježbe su imali tri scenarija: pad sa električnog trotineta i bicikla, pad sa motora uz učešće automobila, te izvlačenje iz automobila, dva povrijeđena.

Pokazna vježba ima za cilj informisanje i edukovanje sugrađana o prevenciji, postupcima edukovanih zdravstvenih radnika i službi saradnika, ali i samih građana kako bi trebalo da postupe u određenim situacijama ako se zateknu na mjestu nesreće.

Istakli su da je Dom zdravlja Banjaluka jedini u Bosni i Hercegovini proglašen nosiocem ITLS (International Trauma Life Support) licence u pogledu zbrinjavanja teško povrijeđenih pacijenata.

“ITLS edukacija je sastavni dio rada u više od 100 zemalja, koje su, osnivajući ogranke ITLS-a, obezbijedile primjenu ove edukacije i samim tim jednoobraznost u radu svih hitnih pomoći i službi saradnika, kao što su policija, vatrogasci, vojska, Gorska služba spasavanja, Civilna zaštita, Crveni krst i slične organizacije”, naveli su u oni.

Pokazna vježba je organizovana u sklopu manifestacije “Banjalučko proljeće”.

Nastavi čitati

Aktuelno