Connect with us

Društvo

Kriza gasi auto-škole

Zbog učestalih migracija, ali i loše finansijske situacije građana, auto-škole širom Srpske iz godine u godinu bilježe sve manji broj kandidata za polaganje vozačkog ispita, a pad interesovanja posebno je bio izražen lani, kada je samo na području banjalučkog ispitnog centra evidentirano 3.000 polaznika manje u odnosu na godinu ranije.
Vlasnici auto-škola u Srpskoj kažu da ne pamte gori period, ističući da tek sad dolazi na naplatu masovni odlazak stanovnika u inostranstvo.Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto – škole “Mir” u Banjaluci Milenko Jaćimović kazao je za “Glas Srpske” da je u ovom poslu 26 godina te da se za taj period nije desio ovako rapidan pad broja kandidata kao što je to zabilježeno u posljednjih godinu i po.

– Koliko je situacija zaista loša najbolje svjedoči podatak da je samo na području banjalučkog ispitnog centra lani zabilježeno 3.000 kandidata manje u odnosu na prethodnu godinu. Upravo zbog toga za nekih pola godine samo u Banjaluci je, prema mojim saznanjima, ključ u bravu stavilo četiri, pet auto-škola – kazao je Jaćimović.

Dodao je da je njegova auto-škola prošle godine imala za 35 odsto manje posla nego što je to bilo 2021. godine.

Jaćimović kaže da su auto-škole na uštrb obnavljanja voznog parka lani minimalno podigle cijene obuke odnosno za pedesetak maraka, što su tek sad, kad je gorivo pojeftinilo, uspjeli da kompenzuju.

– Kad nema kandidata svako podizanje cijena obuke ide samo na štetu auto-škola – rekao je Jaćimović dodavši da je za dobijanje vozačke dozvole “B” kategorije neophodno najmanje 950 maraka.

Ništa bolja situacija nije ni na području Posavine, gdje prema riječima vlasnika auto-škole “Semafor” iz Dervente Drage Đukića vlada borba za svakog kandidata.

– Posao ne da je opao, nego gotovo da ga nema. Prošle godine smo imali za 20 odsto manje kandidata u odnosu na godinu ranije. Poslovanje auto-škola dodatno usložnjavaju pojedinci koji se bave raznim malverzacijama – kazao je Đukić, u čijoj auto-školi čas košta 20 maraka.

Sa manjim brojem kandidata suočavaju se i auto-škole na području Semberije. Prema riječima vlasnika auto-škole “Stop” u Bijeljini Miljana Trifokvića posao je opao za 20 odsto.

– I ova godina je jako kilavo počela. Sve je poskupjelo pa ljudi jednostavno biraju prioritete. U odnosu na te prioritete vozački ispit danas postaje luksuz – kazao je Trifković.

Dodao je da od 2020. godine ova auto-škola drži istu cijenu, a čas obuke u Bijeljini kreće se od 15 do 20 maraka.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prošloj godini djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila obavljalo je 225 auto-škola, dok je godinu ranije bilo njih 237 na području Srpske.

Iz oblasti propisa o bezbjednosti saobraćaja lani je 21.131 kandidat izašao na ispit, a 14.804 njih je položilo. U odnosu na 2021. godinu, prema statističkim podacima, broj izlazaka na ispit smanjen je za 3,3 odsto, dok je za 10,2 odsto smanjen broj kandidata koji su položili ispit.

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno