Connect with us

Banjaluka

KRUG NEKADAŠNJE BANJALUČKE “MLJEKARE” biće reciklažno dvorište

Banjaluka ima 2.800 kontejnera, a krug nekadašnje “Mljekare” u Ulici dr Mladena Stojanovića služiće kao reciklažno dvorište, kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako kažu, popis kontejnera za 2023. godinu još nije u potpunosti okončan.

“Prema posljednjem zvaničnom popisu iz 2022. godine, na teritoriji grada, uključujući urbani i ruralni dio, Banjaluka ima oko 2.800 kontejnera”, kazali su oni za “Nezavisne novine“.

U prethodnoj godini, kako ističu, grad je nabavio 47 novih kontejnera, a ove godine će biti nastavljena nabavka, sa naglaskom na podzemne i nadzemne kontejnere.

“U prošloj godini postavljeno je 12 nadzemnih kontejnera u ulicama Gorana Radulovića Bimbe, Nikole Pašića, Vase Pelagića, Srpskoj i Kralja Alfonsa XIII, dok su na četiri lokacije ugrađeni podzemni kontejneri, i to kod Sokolskog doma jedan, u Ulici Bore Stankovića dva, Ulici dr Mladena Stojanovića dva i na parkingu parka ‘Mladen Stojanović’ tri kontejnera”, naveli su oni.

U saradnji sa investitorima, koji grade kolektivne stambene objekte, kako dodaju, postavljeno je ukupno osam podzemnih kontejnera, i to u Romanijskoj ulici dva, u Ulici Ranka Šipke jedan, u Ulici Dragana Bubića dva i u Ulici braće Podgornika tri kontejnera.

“Na tri lokacije su postavljeni kontejneri za razdvojeno sakupljanje otpada, što je ujedno i praksa koja će biti nastavljena i u narednom periodu”, kazali su oni.

Dodaju da su se na lokacijama gdje su ugrađeni podzemni kontejneri prestale pojavljivati deponije pored kontejnera.

“U narednom periodu biće nastavljene aktivnosti na ugradnji podzemnih kontejnera, tako da svi novi višeporodični stambeni objekti biće izgrađeni sa podzemnim kontejnerom”, kazali su oni za “Nezavisne novine”.

Studija upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama, kako kažu, ulazi u završnu fazu i trebalo bi da bude okončana u maju ove godine.

“Zelena ostrva su postavljena na tri lokacije, i to dva u naselju Sime Šolaje i jedno na parkingu kod dvorane ‘Centar’”, naveli su oni, te dodali da je u toku uređenje površine u krugu “Mljekare” u Ulici dr Mladena Stojanovića, koja će služiti kao reciklažno dvorište, a na zvaničnoj stranici grada će biti objavljeno tačno kad počinje s radom.

“Napravljen je plan odvoza kabastog otpada po mjesnim zajednicama za godinu dana, što bi trebalo da dovede do smanjenja količine otpada odloženog pored kontejnera”, objasnili su oni, te dodali da je grad akcenat stavio na zaštitu životne sredine, kao i na realizaciju aktivnosti koje se tiču smanjenja količine i nepropisnog odlaganja otpada.

Predstavnici nadležnog odjeljenja i ovaj put apeluju na sugrađane da otpad odlažu u kontejnere.

Nadležne gradske službe nedavno su sanirale divlju deponiju na putu za Ljubačevo, a sakupljeno je i odvezeno više od dvije tone različitog otpada.

Banjaluka

DIREKTNE MJERE POMOĆI Stanivukoviću donijele ogromnu podršku u Donjim Kolima

-Broj realizovanih investicija u Donjim Kolima i direktne mjere podrške zaslužne su za ogromnu podršku građana koju uživamo u ovoj mjesnoj zajednici kao i u cijeloj Banjaluci, napisao je na društvenoj mreži X gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da uz ovakvu stranačku infrastrukturu ubjedljiva pobjeda je jedini ishod koji očekuje u oktobru.

Nastavi čitati

Banjaluka

“INDEXI I PRIJATELJI” nastupili u Banjaluci, ovacije u punoj dvorani

Banjaluka je sinoć uživala u koncertu “Indeksa” i prijatelja koji je održan u dvorani Borik.

Uz bezvremenske hitove grupe “Indexi” kroz projekat “Indexi i prijatelji” brojne kolege, ali i banjalučka publika, prisjetili su se istaknutog gitariste, kompozitora, producenta, aranžera i člana ovog benda Slobodana Bode Kovačevića.

Naime, ove godine se obilježava 20 godina od Slobodanove smrti, a svoj posljednji koncert “Indexi” su imali upravo u banjalučkom “Boriku” u maju 2001. godine, pišu Nezavisne novine.

Nakon pjesme “Moja Hana” kojom je započet sinoćnji koncert, nizale su se pjesme koje znaju sve generacije kao što su “Žute dunje”, “Krivac si ti”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Jutro će promijeniti sve”, “Balada” i mnoge druge. Zoran Predin otpjevao je poznatu pjesmu “Pozdravi Sonju”.

Sinoć su se Fadilu Redžiću, Neni Jurinu, Peci Peteju, Sinanu Alimanovići, te gitaristi Murisu Varajiću pridružili i Vlatko Stefanovski, Branko Đurić, Boris Novković, Dado Topić, Seid Memić – Vajta, Dejan Cukić, Aida Mušanović Arsić, Hari Mat Hari, Nermin Puškar, Vlado Kalember i drugi.

Naime, Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge hitove Indexa. Njegove kreacije kao što su “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Projekt “Indexi i prijatelji” započet je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Postanite dio ovogodišnjeg Banjalučkog karnevala

Grad Banja Luka uputio je poziv zainteresovanim da se prijave za učešće na 3. Banjalučkom karnevalu, koji će biti održan od 24. do 26. maja ove godine.

Učešće u manifestaciji, koja se održava u okviru Banjalučkog priljeća, uzeće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, studenti, plesni klubovi i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ljepotom, raznolikošću i šarolikošću plesnih kostima maskirane grupe će se predstaviti već 24. maja 2024. godine, te uz muzičku pratnju i animacije pozvati građane i posjetioce na Karneval nakon čega će uslijediti žurka na Trgu i po gradskim kafićima.

Osim obaveze kostimiranja, zainteresovani za učešće potrebno je da se pridržavaju sljedećih propozicija:

  • Predškolske ustanove mogu prijaviti grupe od minimalno 20 učesnika;
  • Osnovne i srednje škole, udruženja, plesni klubovi i drugi zainteresovani mogu prijaviti grupe od minimalno 15 učesnika;

Važno je napomenuti da jedna predškolska ustanova ili škola može prijaviti više grupa (jedna grupa broji minimalno 15, odnosno 20 učesnika).

Prijavu je potrebno dostaviti na propisanom obrascu uz fotografiju kostima, te muzičku numeru maksimalnog trajanja do tri minute u mp3 formatu.

O učešću grupe na Festivalu, potrebno je obavijestiti nadležno odjeljenje Gradske uprave najkasnije do 10. maja ove godine, i to putem imejla: [email protected]. Za sve dodatne informacije u vezi sa prijavama kontakt osoba je Marijana Maran, koju možete kontaktirati na sljedeći broj telefona: 065/775-777.

Naime, Banjalučki karneval organizuju Grad Banja Luka i Centar za edukaciju i rad sa djecom i omladinom „MIS“.

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno