Connect with us

Uncategorized

Lavrov optužio SAD i još dvije zemlje da se spremaju za RAT SA SJEVERNOM KOREJOM

Lavrov optužio SAD, Japan i Južnu Koreju da se pripremaju za rat sa Sjevernom Korejom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je sinoć Sjedinjene Američke Države, Južnu Koreju i Japan da se spremaju za rat sa Sjevernom Korejom, prenosi Asošiejted pres. Lavrov je na konferenciji UN rekao da novi vojni blok, koji su SAD okupile, jača vojne aktivnosti i izvodi vježbe velikih razmjera. Prošle nedjelje, tri zemlje su izvele zajedničke pomorske vježbe u kojima je učestvovao američki nosač aviona, što je predstavljalo demonstraciju snage saveznika pred očima Sjeverne Koreje.

“Retorika Južne Koreje postala je još neprijateljskija prema Pjongjangu. Oštre poruke stižu i iz Japana, a ozbiljno se govori o uspostavljanju infrastrukture NATO-a uz pomoć SAD. Oni se spremaju za rat sa Sjevernom Korejom”, rekao je Lavrov. Ruski šef diplomatije je rekao da su SAD, Južna Koreja i Japan razgovarali i o razvoju međusobne saradnje. “Prilično je smiješno kako su to formulisali, ali je jasno da je riječ o saradnji u vezi sa nuklearnim oružjem”, rekao je on.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je posljednjih nedjelja naredio čitav niz testiranja različitog oružja, ali i priprijetio Južnoj Koreji i SAD, podižući tako tenzije u regionu. Predviđeno je da se diplomate iz SAD, Japana i Južne Koreje sastanu u Seulu kako bi razgovarali o odnosima sa Pjongjangom.

S druge strane, Lavrov je rekao da se odnosi Rusije i Sjeverne Koreje “razvijaju aktivno i kvalitetno”. “Vidimo da Sjeverna Koreja pokušava da bude nezavisna od uticaja drugih”, rekao je on.

Kim Džong Un je jedan od rijetkih svjetskih lidera koji otvoreno podržava ruski rat protiv Ukrajine. Aktivno je jačao veze sa Rusijom u pokušaju da izađe iz diplomatske izolacije i ojača svoju poziciju, a istovremeno ulazi u sve veći sukob sa Vašingtonom, Seulom i Tokijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da namjerava da poseti Pjongjang u septembru ove godine.

“Neki vjeruju da su gospodari univerzuma”
Lavrov je uporedio nedavnu najavu Kim Džong-una da se Sjeverna Koreja neće ponovo ujediniti sa Južnom Korejom sa izjavom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da poslije rata između Izraela i Hamasa neće biti palestinske države.

“Užasno je kada umjesto jedinstva imamo stvari koje nas dijele. Međutim, to je sistematski proces u mnogim regionima, a ovom trendu najviše doprinose oni koji vijeruju da su gospodari univerzuma. Bivše kolonijalne sile moraju da se suoče sa realnošću u današnjem svijetu. Ne bi trebalo da mislite da ste tako jaki samo zato što imate dolar”, tvrdi Lavrov.

Ne navodeći SAD i bivše zapadne kolonijalne sile, rekao je da zemlje koje su pola milenijuma nametale drugima kako da žive ignorišu činjenicu da je velika većina bivših kolonija sada nezavisne države.

Zapad ne treba bivšim kolonijalnim državama, smatra Lavrov, misleći na ekonomski blok ekonomija u razvoju BRIKS-a koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Članice BRIKS-a su takođe pozvale Iran, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Etiopiju da se pridruže.

Uncategorized

NAJNOVIJE LETJELICE PETE GENERACIJE: Ukrajina želi turske avione, predlažu proizvodnju motora u Kijevu

Kijev sada želi nove turske lovce Kaan (TF-X) i predlaže proizvodnju motora u Ukrajini.

Ukrajinske vazduhoplovne snage izjavile su da ne namjeravaju da se zadovolje samo zastjarelim lovcima F-16, koje kolektivni Zapad obećava da će isporučiti, Kijev planira da nabavi najsavremenije američke i švedske lovce. Vjerovali ili ne, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva, Juri Ignat izjavio je prošle godine da ukrajinske vazduhoplovne snage planiraju čak i da kupe američke lovce 5 generacije F-35. Međutim sada na listu stižu i najnoviji turski, takođe pete generacije.

“Ukrajina trenutno radi na motoru za novi turski avion. Timovi ukrajinskih inženjera rade i učestvuju na konkursu za razvoj projekta KAAN”, rekao je ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar za CNN. Ukrajinski diplomata dodaje da je saradnja sa Ankarom strateški važna i doprinosi povećanju odbrambenog potencijala i Ukrajine, a i Turske.

Bodnar podsjeća da ideja o učešću Ukrajine u najsavremenijem programu turskih lovačkih aviona nije nova i da su pregovori počeli prije eskalacije sukoba u Ukrajini.

“Postoji neka vrsta konzorcijuma ukrajinskih kompanija koje se takmiče za ovaj motor sa drugim međunarodnim i nacionalnim proizvođačima, možemo brzo da proizvedemo opremu sa karakteristikama koje su toliko neophodne za ovaj avion. Kao što sam rekao, ako uspemo i sprečimo uticaj trećih strana i na Istoku i na Zapadu, bićemo među najmoćnijima u regionu”, rekao je Bodnar, navodi tursko izdanje CNN.

Uz ove izjave naravno, ističe se da turski avion KAAN ima potencijal da se takmiči sa F-35 i F-22 (ovaj drugi nije namijenjen za izvoz). Upitan da li će Ukrajina u budućnosti kupovati turske borbene avione KAAN, on kaže sledeće: “Ne samo da ćemo ih kupovati, već ćemo ih i koristiti. Znamo i gde da ih koristimo”.

KAAN (TF-X, Turski Lovac Eksperimentalni) je turski projekat borbenog aviona pete generacije, koji je razvija kompanija Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAȘ). Avion se razvija da zamijeni F-16, okosnicu turskog ratnog vazduhoplovstva, formalni razvoj je počeo u avgustu 2016. godine, sa optimističnim preliminarnim planovima za isporuku 20 aviona Blok 1 turskim vazduhoplovnim snagama 2028. godine i postizanje stope proizvodnje od čak dva aviona mjesečno 2029. godine.

Kaan će biti prvi prototip aviona 5. generacije koji je razvila turska odbrambena industrija. Ukoliko sve pođe po planu, Turska će tako ući u izabrani klub država koje posjeduju avione pete generacije. Uprkos uspjehu industrije da proizvede avion pete generacije, ali i uprkos ogromnim ambicijama da se napravi čak i šeste generacije, Turska se suočava sa problemima vazduhoplovstva, prvenstveno usljed raznih kazni i ukora koji dolaze iz SAD, od kojih žele da se riješe zavisnosti.

Iako sa značajnim ulogom, isključena iz programa F-35 od strane SAD, kao rezultat odluke o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, Turska je ostala “nepokrivena” sa vazduhoplovnim snagama, posebno zato što SAD pored ovoga odlažu i uslovljavaju tursku kupovinu F-16 Blok 70 Viper kao i modernizaciju F-16 koje danas imaju Turci na najsavremeniji standard.

U decembru prošle godine, turska štampa je objavila da će 27. decembra 2023. turska vazduhoplovna industrija obilježiti istorijski trenutak: prvi let aviona Kaan, prvog borbenog aviona pete generacije koji su Turci proizveli.

Kaan, takođe poznat kao TF-X (Turkish Fighter – Experimental), trebalo je da poleti 27. decembra. Međutim, polijetanje se nije dogodilo, a događaj je odložio proizvođač Turkish Aerospace Industries (TAI).

Ukrajinska avio industrija i Turska
Činjenica da je ukrajinska industrija uključena u razvoj programa KAAN ne treba nikoga da iznenadi, posebno u pogledu snabdijevanja motorom. Podsećamo, krajem 2021. godine turska kompanija Baykar Defense i ukrajinsko državno preduzeće Ivčenko-Progres potpisali su ugovor o isporuci mlaznih motora AI-322F i AI-25TLT. Jedan od ova dva motora biće instaliran na budući jurišni dron koji proizvodi turska odbrambena industrija.

Nastavi čitati

Uncategorized

GRAD UČESTVOVAO U MODERNIZACIJI PRUŽNIH PRELAZA: Željeznice Republike Srpske otklanjaju kvar na oštećenom sistemu u Zalužanima

Iako nije u nadležnosti Grada, finansijski smo učestvovali u modernizaciji pružnih prelaza u Prištinskoj i u Podgoričkoj ulici zajedno sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske“, a radi veće bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

-Nažalost, desila se saobraćajna nezgoda, tokom koje je oštećena oprema na prelazu u Zalužanima i Grad nije kriv za to. Radi se o opremi koja je rijetka i koju ne možete da nabavite od danas do sutra. Oprema je u garanciji i vjerujem da će „Željeznice“ to što prije da riješe i vrate u funkciju – kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, siguran je da to mještani mogu razumjeti.

-U komunikaciji smo sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske“ da se ta oprema što prije vrati u funkciju i nadam se da će to biti riješeno u danima koji su pred nama – rekao je gradonačelnik.

Naime, proteklog vikenda na pružnom prelazu u Zalužanima nepoznati vozač je automobilom udario u sistem obezbjeđenja prelaza koji zbog oštećenja trenutno nije u funkciji.

Nastavi čitati

Uncategorized

PUTIN ODLIKOVAO KADIROVA! “Zasluge pred Otadžbinom”

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je lidera Čečenije Ramzana Kadirova.
Putin je odlikovao Kadirova ordenom “Za zasluge pred Otadžbinom” drugog stepena, za doprinos jačanju ruske državnosti i odbrambene sposobnosti zemlje.

Ukaz je objavljen na sajtu zvaničnih pravnih informacija, javio je “Sputnjik”.

Nastavi čitati

Aktuelno