Connect with us

Svijet

LAVROV UPOZORAVA: Uslovi Ukrajine za početak pregovora su nerealni

Uslovi Ukrajine za početak pregovora su očigledno nerealni i nisu u skladu sa situacijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na marginama samita G20 na Baliju.

On je dodao da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom.
– Više puta je naš predsjednik potvrdio da ne odbijamo da pregovaramo. Ako neko i odbija, to je Ukrajina. I što duže bude odbijala, to će na kraju biti teže da se postigne dogovor – rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov se osvrnuo i na vijesti da SAD navodno pripremaju teren za pregovore Rusije i Ukrajine, rekavši da se radi o glasinama.

Šef ruske diplomatije imao je kratke razgovore i sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Oni odlično znaju da Ukrajina koči taj (pregovarački) proces. Ta zemlja je, između ostalog, zakonski, ukazom Zelenskog, zabranila da se vode pregovori sa Rusijom. To pitanje ne treba upućivati nama. To sam i rekao danas tokom kratkih razgovora sa predsjedikom Markonom i kancelarom Šolcom – rekao je Lavrov novinarima.

– EU i NATO su odavno hibridni učesnici u hibridnom sukobu, hibridnom ratu u Ukrajini. Radi se o isporukama oružja, treninzima, obukama vojnika, pomoći u obezbjeđivanju ogromne količine obavještajnih podataka, učešću u određivanju ciljeva – kao što znate, Amerikanci se time bave. To je i rad instruktora na terenu, a da ne govorimo o hiljadama plaćenika – rekao je šef ruske diplomatije.

Ranije je predsjednik Ukrajine Vlodimir Zelenski tokom video-obraćanja na samitu G20 rekao da Kijev neće pristati na potpisivanje novih Minskog sporazuma.

Po njegovim riječima, Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka.

Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbjednosti, razmjena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.

Svijet

Na izborima glasala i najviša žena na svijetu

Turkinja Rumejsa Gelgi, koja ima Viverov sindrom i ušla je u Giniseovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, glasala je danas na drugom krugu izbora za predsjednika u turskom gradu Karabuku.

Službenici izbornog odbora u okrugu Safranbolu odnijeli su pokretnu glasačku kutiju u četvrt Emek, u kuću 26-godišnje Gelgi koja je visoka 2,15 metara.

Gelgi je istakla da je prethodnih godina odlazila glasati na biralište, ali kako je ove godine koristila mobilnu glasačku kutiju, za koju je kazala kako je vrlo korisna.

Izrazila je želju da izbori budu korisni za cijelu državu i sve građane Turske.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u osam časova po lokalnom vremenu, čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Nastavi čitati

Svijet

Zaplijenjeno 58 kg kokaina u paketima sa nacističkom zastavom, na vrhu pisalo Hitler

Peruanska policija zaplijenila je 58 kilograma kokaina, upakovanog u pakete na kojima je bila nacistička zastava.

Kokain je bio raspoređen u pedesetak paketa, na čijem vrhu je pisalo Hitler, prenosi AP.

Agencija dodaje da je kokain bio spreman za slanje u Belgiju iz luke na sjeveru zemlje.

Iz policije su naveli da je kokain bio sakriven u transportnom kontejneru koji je prevozio špargle na brodu pod zastavom Liberije koji je ranije bio usidren u ekvadorskoj luci, prenosi BBC.

Vlasti u Peruu procjenjuju da ta zemlja proizvodi oko 90 tona droge godišnje i da većina odlazi u Evropu morskim putem, ali i malim avionima koji prevoze kokain u Boliviju, na putu do atlantskih luka.

Peru je drugi najveći proizvođač lista koke na svijetu i drugi po veličini proizvođač kokaina.

 

Nastavi čitati

Svijet

Vladin službenik ispumpao jezero kako bi pronašao svoj telefon

– Vladin zvaničnik u Indiji suspendovan je nakon što je naredio da se ispumpa voda iz vještačkog jezera kako bi pronašao svoj telefon.

Kako prenosi BBC, bilo je potrebno tri dana da se ispumpaju milioni litara vode kako bi se pronašao telefon koji je inspektor za hranu Radžeš Višvas ispustio dok je pravio selfi na brani jezera.

Kada je pronađen, telefon je bio previše natopljen vodom da bi mogao da radi.

Višvas je u nedjelju ispustio svoj Samsung telefon vrijedan oko 1.200 dolara (100.000 rupija), u jezero Kerkata, u centralnoj indijskoj državi Čatisgar.

On je je tvrdio da telefon sadrži osjetljive vladine podatke i da se mora pronaći.

Nakon što lokalni ronioci nisu uspjeli da nađu telefon, Višvas je o svom trošku dopremio dizel-pumpu, rekavši da je dobio usmenu dozvolu od nadređenih da ispusti “nešto vode u obližnji kanal”.

On je tvrdio da mu je rečeno da bi to “u stvari koristilo farmerima kojima nedostaje vode”.

Čitava akcija je prekinuta kada je drugi zvaničnik, iz odjeljenja za vodoprivredu, poslije prijave stigao na lice mjesta.

“Višvas je suspendovan do istrage. Voda je neopһodan resurs i ne može se trošiti na ovaj način”, rekla je Prijanka Šukla, zvaničnik okruga Kanker.

Nastavi čitati

Aktuleno