Connect with us

Uncategorized

LJUBIČASTA DJETELINA novi je interijer trend koji i mi želimo što prije nabaviti

Tražite sobnu biljku koja će dati boje vašoj zelenoj oazi? E onda ne sumnjamo da će vam se svidjeti Oxalis triangularis ili ljubičasta djetelina sa svojim zadivljujućim i privlačnim ljubičastim lišćem.

Uz odgovarajuću njegu u zatvorenom prostoru, osigurat će vam snažan rast i kolorit tokom cijele godine.

Vodič u nastavku će vam reći sve što trebate znati o njezi ljubičaste djeteline.

Kako njegovati Oxalis Triangularis?

Ljubičasta djetelina ima svoje ime triangularis zbog listova u obliku trokuta u tamno ljubičastoj boji sa svjetlijom ljubičasto-ružičastom crtom u sredini. Iako su robusno obojeni listovi najupečatljiviji dio biljka također daje male cvjetove u obliku trube u proljeće u ružičastoj ili bijeloj boji. Cvjetanje traje nekoliko sedmica, a još jedna karakteristika listova je da se otvaraju tokom dana i zatvaraju uvečer.

Ako želite da uzgajate biljku Oxalis triangularis u svom domu obavezno je postavite na svijetlo mjesto, čak i indirektno sunce joj neće smetati.

Koju god mješavinu zemlje odlučite upotrijebiti za uzgoj ljubičaste djeteline najveća stvar koju treba zapamtiti je da tlo treba pravilno drenirati i ne zadržavati previše vode. Ako nakon zalijevanja primijetite da voda ostaje na vrhu zemlje i polako se cijedi, smjesa je preteška.

Najvažnije je da posuda u kojoj se nalazi biljka uvijek ima rupu na dnu kako bi višak vode lako oticao.

Ovo je rizomatozna biljka i ona može biti osjetljiva na trulež uzrokovanu stajaćom vodom stoga nemojte pretjerivati.

Tokom ljetnih mjeseci možete pustiti da se prvi centimetar ili dva zemlje osuši prije ponovnog zalijevanja. Zimi, kada sobnim biljkama nije potrebno toliko vode, pričekajte da se tlo osuši na pola, otprilike zalijevajte svake dvije do tri sedmice.

Uncategorized

SRPSKA BOGATIJA ZA 17 MRVICA! Evo gdje je rođeno najviše beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 17 beba, 10 dječaka i sedam djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima.

U Banjaluci je rođeno sedam beba, u Istočnom Sarajevu, Doboju, Foči i Trebinju po dvije i po jedna beba u Zvorniku i Prijedoru.

U Banjaluci su rođene četiri djevojčice i tri dječaka, u Istočnom Sarajevu i Doboju po dva dječaka, u Foči i Trebinju po jedan dječak i djevojčica, u Zvorniku jedna djevojčica i u Prijedoru jedan dječak.

Porođaja nije bilo u Bijeljini, Nevesinju i Gradišci.

Nastavi čitati

Uncategorized

JOŠ JEDAN LJEKAR SPECIJALISTA otišao u inostranstvo za BOLJIM ŽIVOTOM! Đajić i dalje radi u “Hjustonu”

Danas je još jedan ljekar specijalista zauvijek napustio Republiku Srpsku. I dok nam život kroje mahom ljudi sa kupljenim ili diplomama privatnih fakulteta naši stručnjaci masovno odlaze. Ovakav katastrofalan odljev posebno je primjetan u sektoru zdravstvenih radnika, a stanje je postalo alarmantno ješ prije desetak godina kada je Srpska ostala bez jedinog dječijeg kardiologa doktora Đukića koji je danas načelnik Dječije klinike za kardiologiju u Sloveniji, a u Banjaluku dolazi tek jednom mjesečno u privatnu ordinaciju Lazarević. Kako taj problem godinama nije imao rješenje naprasno je specijalizacija dodijeljena doktoru Zecu koji je tada već imao preko 50 godina te je on trenutno jedini dječji kardiolog u Srpskoj.
Odlaze nam i hirurzi, i pedijatri i oftalmolozi, a direktor UKC-a Vlado Đajić i dalje živi u svom svijetu na nekoj planeti koja je izgleda naša paralelna stvarnost.

Priučene medicinske sestre i manjak ljekara biće hroničan kroz vrlo kratko vrijeme, ali po tom pitanju svi se prave slijepi dok ne bude prekasno.

Nastavi čitati

Uncategorized

OZBILJNA PRIJETNJA ZAHAROVE “Moskva neće oklijevati da UNIŠTI američke F-16”

Rusija neće oklijevati da uništi avione američke proizvodnje F-16 poslate Kijevu, čak i ako deluju iz baza izvan Ukrajine, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je upozorila da je Rusija svjesna da će Zapad uskoro Ukrajini obezbijediti napredne lovce, čija se prva isporuka očekuje sljedeće godine.

Međutim, Zaharova je istakla da je “značajan dio ukrajinske aerodromske infrastrukture uništen, a ti američki lovci možda djeluju sa aerodroma van zemlje”, uključujući Poljsku, Slovačku i Rumuniju.

Prema njenim riječima, Oružane snage Rusije smatraće borce koji učestvuju u sukobu na strani ukrajinske vojske kao legitimne mete za uništenje.

Zaharova je naglasila da predstojeće isporuke F-16 dovode NATO do toga da se “još više zaglavljuje u sukobu u Ukrajini”.

Ona je dodala da Alijansa slanjem oružja Kijevu, zapravo, “vodi hibridni rat protiv Rusije pod maskom spasavanja Ukrajine”.

Ukrajina je dugo tražila napredne avione od Zapada, tvrdeći da bi oni bili ključni u suprotstavljanju ruskoj vazdušnoj nadmoći. Velika Britanija i Holandija su u maju, nakon višemjesečnog oklijevanja, najavile “međunarodnu koaliciju” koja će da pomogne Kijevu da nabavi F-16.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje oružje Kijevu, napominjući da bi to samo produžilo sukob, a ne bi promijenilo njegov ishod.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da će Moskva pošiljke F-16 smatrati “nuklearnom prijetnjom”, s obzirom da bi uz neke modifikacije ti avioni mogli da nose atomsko oružje, prenose mediji.

Nastavi čitati

Aktuelno