Connect with us

Svijet

Mađarska postigla sporazum s Gaspromom

Mađarska je saopštila danas da je postigla sporazum s Gaspromom o odlaganju plaćanja isporuka gasa tokom zime, što je potez koji bi mogao da ublaži pritisak na rastući deficit tekućeg računa zemlje i na forintu.

Tgovinski deficit Mađarske je ove godine porastao pod uticajem skoka cijena energenata, povećavajući njenu ranjivost i slabljenje forinte, koja je danas dotakla rekordni minimum prema evru, izvještava Rojters.

Državna energetska grupa MVM dogovorila se sa Gaspromom o odlaganju plaćanja za kupovinu gasa ako cijene pređu određeni prag, omogućavajući mađarskoj kompaniji da gas plati tokom naredne tri godine ako cijene skoče.

“Dogovorili smo se o određenom cjenovnom pragu i da dio koji prelazi taj prag ne moramo da plaćamo sada, već da on ide na odloženo plaćanje”, rekao je ministar razvoja Marton Nađ za Rojters.

On je naveo da je dogoveni cjenovni prag ispod aktuelne tržišne cijene, ali nije precizirao koliko on iznosi. Sporazum pokriva rast cijena u periodu od šest mjeseci, do marta 2023.

Nađ je dodao da bi sporazum mogao da ublaži korelaciju između rastuće cijene gasa i forinte, koja slabi otkako cijena plavog energenta raste.

Cijena holandskog gasa za oktobarsku isporuku, koja se smatra evropskom referencom, iznosila je danas oko 173 evra po megavat-satu (MWh).

Nađ je takođe rekao da sa trenutnom tržišnom spot cijenom, ugovor s Gaspromom znači za Mađarsku do milijardu evra odloženih plaćanja. Pod pretpostavkom da cijena krene ka nivou do 300 evra/MWh, odložena plaćanja bi mogla da iznose od 3,5 do 4,5 milijardi evra.

Pored toga, MVM će umjesto ranijih pet dana sada imati rok od 30 dana da na tržištu kupi evre potrebne za plaćanje gasa, što bi moglo da ublaži pritisak na fointu na deviznom tržištu.

Mađarska valuta, koja je jutros pala na rekordno nizak nivo od preko 425 forinti za evro, oporavila se na 421 forinti prema novčanoj jedini evrozone na trgovanju do 14.31 časova po srednjoevropskom vremenu.

Prema 15-godišnjem sporazumu potpisanom prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije u okviru dugoročnog ugovora s Rusijom i još jednu milijardu kubnih metara gasa iz Austrije.

Iz MVM-a su saopštili da će koristiti 800 miliona kubnih metara gasa iz svojih rezervi, čija je vrijednost oko 1,5 milijardi evra po tržišnim cijenama, kako bi pomogli vladine napore za smanjenje računa za energiju domaćinstvima.

Svijet

ZELENSKI ĆE BITI U PROBLEMU, AKO POBIJEDI TRAMP! Nećemo davati novac Ukrajini, MOŽE SAMO ZAJAM

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će republikanci podržati pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, ali samo “u obliku zajma”.
Što se tiče zakona o pomoći Ukrajini, mi ga trenutno razmatramo. Razmišljamo da to uradimo u vidu zajma, a ne samo poklona. Nastavljamo da dajemo poklone od milijarde i milijarde dolara, istakao je Tramp.

On je dodao da su mnogo važniji koraci Evrope.

– Treba da daju novac. Moraju da nam pariraju. Ako to ne urade, biću veoma razočaran – rekao je Tramp nakon sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, na kojem je razgovarano o pomoći Ukrajini i američkim izborima.

Tramp je mjesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tvrdeći da podrška Ukrajini nije vitalni američki interes i da Evropa treba da pruži najveći dio pomoći.
Njegovi stavovi su uticali na njegove saveznike u Kongresu, što je otežavalo prolazak pomoći Ukrajini u Domu koji kontrolišu republikanci.
SAD su pružile milijarde dolara pomoći Ukrajini u vidu vojne i humanitarne pomoći, ali su krajem prošle godine ostale bez sredstava koje odobrava Kongres.

Američki predsjednik Džozef Bajden je više puta upozoravao da je podrška Ukrajini u interesu Sjedinjenih Američkih Država, jer “ako Rusija pobijedi Ukrajinu, mogla bi da izvrši invaziju na saveznicu NATO što bi uvuklo američke snage u širi sukob”.
Senat je prošlog mjeseca usvojio paket finansiranja nacionalne bezbijednosti vrijedan 95 milijardi dolara, koji je uključivao 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

SKANDAL U ITALIJI! Zvaničnik italijanske vlade dostavljao POKVARENO MESO izraelskom ambasadoru

Neimenovani zvaničnik italijanskog Ministarstva obrazovanja osumnjičen je da je u dva navrata poslao pokvareno meso izraelskom ambasadoru u Italiji, Alonu Baru.

Istraga Divizije za generalne istrage i specijalne operacije (DIGOS) provincija Rim i Latina otkrila je da je čovjek prilikom dostavljanja pokvarenog mesa u februaru i martu dolazio obučen u istu odjeću, sa upakovanim paketom i naznakom nepostojećih pošiljalaca na poštanskim paketima, prenosi Ađencia nuova, napominjući da je osumnjičeni od ranije poznat policiji kao član ljevičarskih propalestinskih grupa.

U petak ujutru, izvršen je pretres kuće ovog zvaničnika (51) u mjestu Sece, u Latini, a istražitelji su tom prilikom pronašli i oduzeli odeću za koju se pretpostavlja da je bila nošena tokom nezakonitih radnji i druge elemente korišćene pri dostavi mesa.

U toku su uviđaji o zaplijenjenim stvarima, a istraga se nastavlja.

Nastavi čitati

Svijet

UKRAJINCI NE ODUSTAJU! Danas napali Lugansk

Dvije eksplozije odjeknule su u Lugansku, gradu koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

Pojavilo se više snimaka koji prikazuju dim koji se uzdiže iznad mjesta udara.

Rusi su saopštili da su se eksplozije dogodile u blizini autobuske stanice. Prema prvim izvještajima, radilo o raketnom napadu.

– Prema preliminarnim podacima, ukrajinske trupe ispalile su dvije rakete Storm Shadow na Lugansk – izjavio je neimenovani funkcioner Narodne Republike Lugansk za rusku državnu novinsku agenciju Tass.

Novinar Tassa je s mjesta događaja javio kako je u napadu oštećeno više stambenih zgrada i da su na teren izašli pripadnici hitnih službi.

Rusi navode kako je ovo bio prvi napad na grad od maja prošle godine, prenosi Index.

Nastavi čitati

Aktuelno