Connect with us

Banjaluka

Mart U ZNAKU ŽENA: U Domu omladine otvoren interaktivni sajam za ekonomsko osnaživanje žena

„Interaktivni sajam za ekonomsko osnaživanje žena“ uz panel diskusiju o temi „Prava žena u oblasti zapošljavanja i rada“ okupio je u Domu omladine predstavnike institucija, udruženja građana i poslovne zajednice, koji će tokom dana svim zaintersovanim sugrađankama prezentovati korisne informacije o radnim pravima, prilike i otvorene radne pozicije.

Ovo je još jedan u nizu događaja organizovanih u okviru kampanje „Za život žena“, a osim toga u sklopu sajma održana je i panel diskusija na temu „Radna prava žena“.

Ovim događajima u Domu omladine u ime Grada Banje Luke prisustvovala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, koja je zajedno da izvršnom direktoricom Fondacije „Udružene žene“ Goricom Ivić – otvorila Sajam.

-Grad drugu godinu zaredom želi da pošalje jednu snažnu poruku da Osmi mart nije samo praznik kada poklanjamo cvijet dragim damama, nego jedan bitan datum za sve žene , datum kada su se izborile za svoja prava. Trudimo se da kroz cijeli mart imamo niz aktivnosti – kazala je savjetnica Šukalo.

I u naredne dvije sedmice, kako je najavila, biće održani paneli i drufim o o važnim temama.

-Pričaćemo o zdravlju žena, o srednjoj životnoj dobi, o inspirativnim ženama Banje Luke i pozivam vas da budemo zajedno, jedinstvene i da dođemo do što boljih rezultata, a ono što mogu da obećam jeste da će Grda uvijek da bude uz vas – poručila je savjetnica.

Izvršna direktorica Fondacije „Udružene žene“ Gorica Ivić kazala je da u današnje vrijeme nije lako biti ni žena koja je zaposlena, a tek koliko je teško biti žena koja nije zaposlena.

-Osim finansijske dobiti koju nosi zaposlenje, ono sa sobom nosi i socijalnu uključenost koja je vrlo važna. Hvala učesnicima koji su došli da podijele sa nama zakonska rješenja i izazove, sa kojima se susrećemo prilikom ostvarivanja svojih radnih prava. Ukoliko i jedna žena danas dobije potrebnu informaciju ili ostvari zaposlenje bićemo presrećni – kazala je ona.

Osim predstavnika Fondacije „Udružene žene“ i Grada, učesnici panela bili su predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Preduzetničkog centra Banja Luka, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i dr.

Interaktivni sajam za ekonomsko osnaživanje otvoren je danas u Domu omladine do 17.00 časova.

Podsjećamo, Banja Luka, zajedno sa svim relevantnim udruženjima i organizacijama i ove godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sprovodi kampanju „Za život žena“, koja će trajati do 26. marta i koji donosi niz različitih događaja.

Banjaluka

VELIKI USPJEH BANJALUČKIH KAJAKAŠA: Gradonačelnik čestitao Aljoši i Urošu Travaru na osvojenim medaljama

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je banjalučkim sportistima Aljoši i Urošu Travaru na velikom uspjehu na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku, koje se održava u Sjevernoj Makedoniji.

-Naši sportisti su najbolji ambasadori Banje Luke. U ime Grada Banje Luke i u svoje lično ime čestitam Aljoši Travaru na osvojenoj zlatnoj medalji, kao i Urošu Travaru na osvojenoj bronzanoj medalji na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku koje se održava u Sjevernoj Makedoniji. Ponosni smo na vas i cijeli vaš tim – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da uvijek mogu računati na podršku svog grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD BANJALUKA JE UVIJEK NA STRANI DJECE I RODITELJA: Subvencije su pomoć roditeljima, ne dodatni profit POJEDINIM VRTIĆIMA (VIDEO)

Subvencije idu i do 350 KM.

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac, komentarisala je subvencije koje Grad Banjaluka daje roditeljima kako bi subvencionisali boravak u privatnim vtrićima.

– Grad Banjaluka je uvijek na strani djece i roditelja, zato su subvencije povećane i idemo ka tome da cijene u privatnim i državnim vrtićima budu potpuno izjednačene – rekla je Savić-Banjac.

Ona dodaje da već od sljedećeg mjeseca subvencije biti povećane na 100 KM, a od ovgusta na 150 KM za prvo dijete. Za drugo dijete subvencije iznose 200 KM.

Nastavi čitati

Banjaluka

BESPLATNE POLITIKE OD BANJALUKE PREPISALI MNOGI GRADOVI U BIH: Šta jedna prosječna banjalučka porodica dobija od Grada Banjaluka?

Banjaluka, kao jedan od najpoželjnijih gradova za život u Republici Srpskoj, kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života svojih građana.

Grad je uveo niz pogodnosti koje značajno olakšavaju svakodnevni život porodicama i pojedincima. Istražili smo šta sve jedna prosječna četvoročlana porodica može očekivati od svog grada.

Građevinske dozvole i legalizacija bez troškova

Uzmimo za primjer porodicu koja trenutno gradi kuću. Zahvaljujući gradskoj politici, dobili su besplatnu građevinsku dozvolu, čime su uštedjeli značajnu svotu novca. Osim toga, legalizacija bespravno izgrađenih objekata je takođe besplatna, što dodatno olakšava život vlasnicima nekretnina.

Besplatni priključci za vodovod i kanalizaciju

Pored besplatnih građevinskih dozvola, ova porodica može računati i na besplatne priključke za vodovod i kanalizaciju. Od aprila 2023. godine, svi novi priključci za vodovod su besplatni, što štedi domaćinstvima između 700 i 800 KM, a ova mjera je veliki korak ka smanjenju troškova izgradnje i uređenja novih domova.

Novčana pomoć za novorođenčad

Grad Banjaluka također brine i o najmlađima. Svako novorođeno dijete dobija jednokratnu novčanu pomoć od 500 KM, što pomaže roditeljima da lakše pokriju početne troškove dolaska novog člana porodice.

Subvencije za privatne vrtiće i besplatni udžbenici

Ako porodica ima dvoje djece, jedno vrtićkog uzrasta, a drugo osnovnoškolca, Grad nudi značajne pogodnosti. Besplatni udžbenici za osnovce olakšavaju roditeljima troškove obrazovanja i omogućavaju djeci jednak pristup školskim materijalima. Za dijete koje pohađa privatni vrtić, Grad je povećao subvencije za boravak na 100 KM mjesečno, dok za dvoje djece subvencija iznosi 300 KM, što značajno smanjuje finansijski pritisak na porodicu.

Besplatna proslava mature

Za starije dijete koje završava srednju školu, Grad nudi besplatnu proslavu mature. Ova inicijativa omogućava mladima da uživaju u jednom od najvažnijih dana u svom životu bez dodatnog finansijskog opterećenja za njihove roditelje.

Besplatan prevoz za penzionere

Ako u porodici živi i penzioner, on ima pravo na doživotnu karticu za besplatan javni prevoz. Ova mjera značajno poboljšava mobilnost starijih sugrađana i omogućava im lakši pristup svim dijelovima grada.

Pomoć za oboljele od dijabetesa tipa 1

Grad pruža financijsku pomoć za liječenje omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1. Ova inicijativa pomaže porodicama koje se suočavaju s ovim zdravstvenim izazovom da smanje svoje troškove liječenja.

Besplatan parking za dobrovoljne davaoce krvi

Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv donirali za muškarci preko 25 puta, a za žene preko 15 puta, dobijaju besplatnu godišnju kartu za parkiranje. Ovo je znak zahvalnosti Grada za njihov plemeniti doprinos zajednici.

Banjaluka svojim građanima nudi širok spektar pogodnosti koje značajno poboljšavaju kvalitet života, a vjeruje se da nijednu porodicu u Gradu neka od ovih pogodnosti nije zaobišla. Kroz besplatne usluge i podršku, Grad pokazuje da brine o svim aspektima života svojih stanovnika, čime Banjaluka postaje još poželjnije mjesto za život.

Blink

Nastavi čitati

Aktuelno