Connect with us

Banjaluka

MEDICINSKIH RADNIKA svakim danom sve manje! Dok se ESTRADNI MENADŽER bavi koncertima, MEDICINARI ODLAZE

Za samo dva mjeseca iz UKC RS otišlo čak 20 medicinara!?

Zbog mnogih nedostataka u zdravstvenom sisitemu, Sindikat medicinskih sestara i tehničara uputio je inicijativu Vladi Republike Srpske za donošenje zakona o sestrinstvu. Medicinski radnici svakim danom sve više odlaze da rade u inostranstvo, tamo gdje je radnik više cijenjen, dok se kod nas ne mijenja ništa ili su promjene zanemarive.

Samo u pva dva mjeseca ove godine iz Kliničkog centra Republike Srpske u inostranstvo otišlo je 20 medicinskih radnika, upozoravaju iz Sindikata.

Nekoliko puta obraćali su se nadležnima s zahtjevima da se sistem mora mijenjati, ali odgovor nisu dobili. Pored loše sistematizacije i plata, radnik nije adekvatno zaštićen, što govori nedavni slučaj iz Prijedora, kada je radnik Službe hitne pomoći fizički napadnut.

„Ministarstvo obrazovanja je prepoznalo diplome medicinskih sestara sa visokim i akademskim zvanjem, dok u zdravstvenom sistemu te diplome nisu prepoznate. Ono što nas još više boli su te neuredne sistematiuzacije radnih mjesta, gdje naše sestre sa određenim diplomama visokih i akademskih zvanja, rade sa zvanjima viših ili srednjih medicinskih sestara. Mi tražimo da se napad na zdravstvenog radnika, smatra kao napad na službeno lice i da se tako tretira. Ono što smo predložili Ministarstvu i što upućujemo apel, da ako ne možemo kroz neke krivične zakone urediti tu profesiju, pa dajte da uredimo to kroz Zakon o platama, možda kroz Zakon o djelatnostima“, kaže predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Mirko Šerbedžija.

Iz resornog ministarstva navode da je u prošlog godini provedena validacija dokumenta „Knjiga profesionalnih kompetencija u oblasti zdravstvene njege“ u Domu zdravlja u Čelincu i u bolnici u Bijeljini, gdje su izvršene adaptacije postojeće sistematizacije radnih mjesta, a u toku je, kažu i izrada Registra sestrinske radne snage.

Navedene zdravstvene ustanove su obezbijedile detaljnu analizu „knjige profesionalnih kompetencija“ i dostavile prijedloge za eventualne korekcije koji će se uvrsiti u finalnu verziju dokumenta. Izrađena je nomenklatura sestrinskih usluga za sva tri nivoa zdravstvene zaštite, a u svrhu prepoznavanja usluga iz oblasti zdravstvene njege. Takođe, izrađena je i sestrinska dokumentacija, a u toku je uspostava Registra sestrinske radne snage. U planu je i uspostavljanje centra za kontinuiranu edukaciju i profesionalno usavršavanje medicinskih sestara i tehničara“, navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Plate zdravstvenih radnika duplo su manje nego u Federaciji BiH i u regionu, što je jedan od razloga odlaska stručnog kadra, ističe doktor medicine i poslanik u Narodnoj skupštini Maja Dragojević Stojić. Veliki problem su, kaže, i prekvalifikovani radnici.

„Mi nažalost nemamo tu sistematizaciju ni kada su škole u pitanju, da se školuju za određena zanimanja koja su neophodna kod nas u Republici Srpskoj i onda se dešava da neko ko je npr. završio mašinsku školu ili za frizera, kozmetičara, ja nemam ništa protiv, ali ne može nikad takva jedna osoba da bude ista kao medicinska sestra, koja se školovala četiri godine ili koja je nastavila školovanje iz ove oblasti zdravstvene njege ili bilo koje druge struke, kada je u pitanju medicina. I onda dolazi do prekvalifikacija, gdje ti ljudi nisu spremni da rade i obavljaju iste poslove, na isti način i istim kvalitetom, kao medicineske sestre i uopšte zdravstveni radnici, koji su školovani iz te oblasti“, kaže doktor medicine i poslanik u Klubu SDS-a u NSRS Maja Dragojević Stojić.

Ministarstvo treba da se ugleda na Hrvatsku ili Sloveniju i da tako uredi i zdravstveni sistem Republike Srpske, poručuju medicinski radnici, jer kada odu stručnjaci, ko će ostati da nas liječi, piše BN.

Banjaluka

BANJALUKA DOBIJA SKEJT PARK! Velika žurka najavljena za subotu!

U subotu 1.juna u Banjaluci se otvara skejt park, na lokaciji D.K.C. Incel.

Od 14 časova biće organzivan bogat program za sve ljubitelje skejtanja, ali i onih koji vole da gledaju akrobacije.

Radovi na izgradnji ovog parka se privode kraju, a kako sve trenutno izgleda zabilježio je fotoreporter Blinka.

Organizatori su saopštili da su radovi tekli sjajno, te da je sve završeno za 10 dana.

Zahvalili su i mještanima na pomoći.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ NAKON SASTANKA SA “Zvjezdicom”! “Grad neće dopustiti ZLOUOPTREBU SUBVENCIJA”

Gradski menadžer Bojan Kresojević razgovarao je sa predstavnicima privatne predškolske ustanove „Zvjezdica“, a u vezi sa najavljenim poskupljenjem cijena boravka djece u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi.

Nakon sastanka Kresojević je poručio da ne postoji nikakva argumentacija koja opravdava povećanje cijena usluga boravka djece u predškolskoj ustanovi „Zvjezdica“ za 100 KM.

– Povećanje cijene usluge boravka djece za oko 30 odsto u periodu kada je samo prije tri mjeseca vršeno usklađivanje cijena u ovoj ustanovi je neopravdano i ne postoji niti jedan argument da je ovakva odluka ekonomski utemeljena, već je očigledno da se radi o zloupotrebi subvencija – istakao je gradski menadžer.

Kako je kazao, odluka o povećanju cijene je uslijedila neposredno nakon najave gradonačelnika da će povećati subvencije za vrtiće od juna.

– Više je nego očigledno da je cilj ovakve odluke da se budžetska sredstva ne usmjere prema roditeljima već prema vlasnicima privatnih predškolskih ustanova, a Grad Banja Luka to neće i ne smije dozvoliti. Zakon o javnim nabavkama propisuje da u situacijama kada subvencije za neke usluge prelaze 50 odsto, moraju se sprovoditi procedure za javne nabavke, kroz koje se daje garancija da subvencije ne mogu biti iskorištene za neracionalno i neopravdano povećanje cijena – istakao je Kresojević.

Takođe je dodao da je za Grad neprihvatljivo da se ide u „rat cijena“, u kojem će jedna ustanova povećanjem cijena izazvati reakcije i drugih ustanova, a što će najviše štete nanijeti roditeljima.

– Roditelji su ti koji takođe moraju zaraditi platu i kojima u protekla tri mjeseca plata nije porasla za 30 odsto i stoga je neopravdano da im se na teret stavljaju nova poskupljenja – rekao je gradski menadžer, koji je najavio da će biti nastavljeni pregovori s ciljem pronalaska najboljeg mogućeg rješenja.

– Za dva dana dogovorili smo još jedan sastanak, nakon kojeg ćemo moći govoriti o nekim konkretnijim rješenjima. Najvažnije od svega svakako je da zaustavimo zloupotrebu subvencija – rekao je Kresojević.

Takođe je dodao da Grad ima razumijevanje i za kadrovske izazove i nedostatak vaspitača, te da je spreman da u tom pogledu pruži podršku kroz legislativu i druge mehanizme.

– Iako se nalazimo u izazovnoj situaciji, kojom je pogođeno preko 1.000 roditelja, čija djeca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, optimističan sam da ćemo pronaći rješenje za novonastalu situaciju – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ JOŠ JEDNOM PONOVIO! “Na lokaciji tzv. „Kupusišta“ biće izgrađen „Ćirilični park“, NEMA IZMJENE REGULACIONOG PLANA”

-Usvojena odluka od strane Skupštine Grada o izmjeni regulacionog plana Centar – Istok, odnosno regulacionog plana koji obuhvata prostor tzv. „Kupusišta“ biće zaustavljena te kao takva neće ići u dalju proceduru.

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković naglašavajući još jednom da će na toj lokaciji biti izgrađen park, kako je i ranije najavljivano.

-Na pomenutoj lokaciji, odnosno lokaciji „Kupusišta“ u narednih mjesec i po dana počinje izgradnja prelijepog „Ćiriličnog parka“, koji će krasiti 30 azbučnih slova, kako smo i ranije najavljivali, te smatram da naziv „Kupusište“ treba trajno da bude zamijenjen ovim nazivom. Za daljom polemikom o nečemu što ne ide u proceduru i što neće biti razmatrano – nema potrebe – kazao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali na pozivu da budem dio ove javne rasprave koja će se ticati upravo ovog regulacionog plana.

Nastavi čitati

Aktuelno