Connect with us

Hronika

MNOGOBROJNI GRAĐANI SE OPROSTILI! Sahranjen Slobodan Stanković (FOTO)

Privrednik Slobodan Stanković sahranjen je danas na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci. Na vječni počinak, pored porodice, ispratili su ga predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa porodicom, brojni prijatelji i istaknuti privrednici.

Opijelo je sasluživalo sveštenstvo Eparhije banjalučke, a u govoru na porodičnoj grobnici istaknuto je da je Slobodan Stanković bio veliki čovjek i privrednik, koji je pružao nesebičnu podršku svima i u svakoj prilici.

Kako je rečeno, Stanković je bio privrednik i graditelj, ali prije svega čovjek, otac, djed, suprug. Posebno je naglašeno da je bio jedan od prvih donatora za obnovu Sabornog hrama u Mostaru, ali i da je pomogao obnovu džamije Arnaudije u Banjaluci.

Slobodan Stanković, vlasnik i direktor kompanije Integral inženjering, preminuo je u utorak u Banjaluci u 74. godini.

Ognjen Crnobrnja/Banjaluka.net

Stanković je rođen 1949. godine u Bosanskoj Krupi, a od 1957. živio je u Banjaluci.

Osnovnu i Srednju tehničku školu završio je u Banjaluci, a u Zagrebu prvi stepen na Građevinskom fakultetu.

U Laktašima je 1989. godine osnovao preduzeće Integral inženjering.

Ognjen Crnobrnja/Banjaluka.net

U Banjaluci je juče održana komemoracija povodom smrti Slobodana Stankovića, jednog od osnivača, vlasnika i generalnog direktora Integral inženjeringa.

Na komemoraciji je istaknuto da je Stanković bio neimar koji je gradio bolju budućnost u Republici Srpskoj, ali i šire i da će njegovo ime trajati dok traje ono što je ostavio iza sebe, a ostavio je mnogo.

Foto: Ognjen Crnobrnja/Banjaluka.net

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Stanković bio patriota, da je volio Republiku Srpsku, te da je bio spreman da svima pomogne.

– Bio je uporan i iza njega nisu ostali nikakvi “repovi”, niti nedovršene građevine. Republika Srpska mu duguje zahvalnost, jer je pitanje da li bi mnogi objekti bili izgrađeni, da nije bilo njega – rekao je Dodik.

On je istakao da je otišao veliki čovjek, patriota koji je želio da Republika Srpska bude uspješnija, uređenija i u to je ulagao svu svoju energiju i znanje.

Ognjen Crnobrnja/Banjaluka.net

– Bio je čovjek koji je svima pomagao, ali kako to kod nas uvijek bude, uspjeh se ne oprašta i oni, koji nemaju nikakvog osnova, pokušavaju da vas ospore, pripišu etikete koje ne stoje i znam koliko ga je to vrijeđalo – rekao je Dodik.

Izvršni direktor za marketing Integral inženjeringa, Nikola Radovanović, rekao je da je danas tužan dan za sve u ovoj kompaniji.

– Slobodan Stanković nije bio samo generalni direktor, vlasnik i jedan od osnivača, već čovjek koji je svojom vizijom i predanošću godinama omogućavao svima nama da rastemo i profesionalno se razvijamo i da svaki posao uspješno završimo – rekao je Radovanović.

banjaluka.net

Hronika

“Ekološki teroristi” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Hronika

Maloljetnik povrijeđen u školi: Učenik vršnjaku na praksi spržio zadnji dio vrata

Policijskoj stanici Bosanska Krupa Zlatan Terzić, doktor porodične medicine u lokalnom Domu zdravlja, prijavio je da je u ovu ustanovu primljena maloljetna osoba inicijala S.A. (16) s povredama u vidu opekotine na vratu.

Policijska patrola je upućena u Dom zdravlja kako bi obavili razgovor s povrijeđenim učenikom, te je ustanovljeno da je na času praktične nastave jedan od učenika prislonio zagrijani metalni predmet na vrat S.A. (16) i na taj način mu spržio zadnji dio vrata.

Navodno, sve je rezultat učeničke neozbiljnost, te da nije bilo namjere da S.A. (16) bude povrijeđen.

Kako se saznaje iz MSŠ “Safet Krupić”, direktor je obavio razgovor s učenicima i roditeljima, te je učenik odgovoran za opekotine primjereno kažnjen, piše  Dijaspora.info.

Nastavi čitati

Svijet

Crnogorcima koji su pali u Urugvaju sa 489 kg kokaina sa Mikijem Mausom i Plutonom određen pritvor

Dvojici državljana Crne Gore uhapšenih u akciji zapljene 489 kilograma kokaina u Urugvaju određen je pritvor do 120 dana.

U višemjesečnoj akciji “Virtus” u toj južnoameričkoj državi uhapšeno je 16 osoba, među kojima su i državljani Urugvaja i Bolivije, prenose Vijesti.me.

Oni se, prema pisanju medija, tereta za različita krivična djela vezana za šverc droge.

Za državljane Crne Gore, urugvajski mediji pišu da bi, prema navodima policije “mogli biti dio balkanskog klana, velike mreže organizovanog kriminala koja djeluje u Evropi”.

Pretpostavlja se da je kokain proizveden u Boliviji, odakle je put nastavio ka sjeveru Argentine.

Droga je bila upakovana u 450 paketa na kojima je bio logotip sa likovima Diznijevih junaka Mikija Mausa i Plutona.

Navodi se i da je procijenjena vrijednost zaplijenog kokaina oko 16 miliona dolara.

Prema pisanju argentinskih medija, vlasti su bile upoznate sa švercom tovara droge, a njen transport je nadgledan kako bi se organizatori uhapsili i dobilo više informacija o njihovom načinu rada.

Prema pisanju “El Observadora” državljani Crne Gore uhapšeni su tokom racije kuće koja se nalazi na šetalištu u gradu Siudad de la Kosta. Navodi se u da su državljani Crne Gore na Interpolovoj plavoj potjernici.

U akciji su zaplijenjeni oružje, više stotina hiljada dolara i argentinskih pezosa, tri automobila, kamion, dva čamca, traktor i osam mobilnih telefona.

 

Nastavi čitati

Aktuleno