Connect with us

Društvo

“MOZAIK PRIJATELJSTVA” vodi korisnike na more, potrebna im je pomoć

Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” počelo je sa pripremama za ljetovanje te, već tradicionalno, i ove godine vodi svoje korisnike na more, njih 45.

“Nakon obilježavanja svih vjerskih praznika, krenuli smo s pripremama za more”, naglasio je Miroslav Subašić, predsjednik Udruženja građana “Mozaik prijateljstva”, te dodao da im je cilj da i ove godine pokušaju odvesti svoje korisnike na more.

“Već smo pronašli smještaj, a polako nastavljamo sa drugim pripremama”, rekao je on za “Nezavisne”.

Kako dodaje, trenutno traže pomoć za prevoz i hranu.

“Nešto hrane smo uštedjeli za ovaj put, a za ostalo krećemo u potragu”, naveo je Subašić i dodao da do mora ima još dva mjeseca, te se još pripremaju.

“Idemo 25. avgusta u Zeleniku, u Crnu Goru”, rekao je on.

Prema riječima Subašića, potrebno je dosta vremena kako bi se pripremili za more, jer, kako kaže, potreban im je za to novac.

“Mi već 18 godina tradicionalno vodimo ljude na more, a za to nemamo budžet. Mi ovo napravimo da nešto košta, a onda pored toga tražimo ko će za nekoga platiti kako bismo na moru imali namirnice za kuhinju”, ispričao je on.

Prošle godine su, kako kaže, vodili 50 polaznika, i to djecu, paraplegičare i osobe sa invaliditetom, ali nisu svi u mogućnosti da plate ovo ljetovanje, te je potreban odziv humanih građana kako bi se sve ovo moglo organizovati.

“Odlazak na more po osobi koštao je prošle godine oko 450 KM, a cijena je ista i ove godine”, rekao je on te dodao da će tamo, kao i u prostorijama javne kuhinje, pripremati sva tri obroka te će iznajmiti kuću sa kuhinjom i ostavom kako bi mogli kuvati.

Kako kaže, kao i svaki put, drugi dio tima ostaje u javnoj kuhinji i tako prepolovljen nastavlja sa pripremom redovnih dnevnih obroka.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ se očekuje pretežno sunčano vrijeme, uz prolaznu umjerenu oblačnost.

Tokom dana očekuje se razvoj oblačnosti, ali će i dalje biti suvo, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok će u Hercegovini biti umjerena bura, na momente pojačana.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 14 do 19, dok će maksimalna temperatura biti od 24 do 33 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Društvo

BiH zemlja sa najviše REGISTROVANIH KLADIONICA U EVROPI

BiH je zemlja sa najviše registrovanih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mjesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze, navodi “Forbs BiH”.

Kladionice koje posluju na području Federacije BiH u prošloj godini imale su prihod od nevjerovatnih 597.950.000 KM, istovremeno u budžet su uplatile nešto manje od 30 miliona KM poreza.

“Forbs” navodi da dugovanja kladionica u FBiH na osnovu poreza iznose oko 49 miliona KM.

Riječ je o sredstvima koje je gotovo nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. Same kladionice najčešće nemaju imovinu.

“Kod nas se još o kockanju ne govori kao problemu kakav on zaista jeste. Neke procjene govore da u BiH više od 500.000 ljudi posjećuje kladionice i kocka svakodnevno, a da od tog broja nekih 50.000 su patološki kockari. Što znači da su osobe koje su razvile zavisnost o kockanju”, rekla je Sanela Pekić iz Udruženja za prevenciju zavisnosti “Narko-ne” Sarajevo.

Svjetska zdravstvena organizacija klasifikuje zavisnost o kocki kao ludopatiju, koju karakteriše nekontrolisana želja da se nastavi sa kockanjem, nezavisno o ekonomskim posljedicama na vlastiti budžet.

Nastavi čitati

Društvo

SARADNJA ISTOČNE ILIDŽE I GRADA BANJALUKE: Besplatni udžbenici za učenike od petog do devetog razreda

Djeca na teritoriji opštine Istočna Ilidža, koja pohađaju osnovnu školu, a uzrasta su od petog do devetog razreda, dobiće besplatno udžbenike za narednu školsku godinu.

Kako je saopšteno iz Opštine Istočna Ilidža, ova opština je u saradnji sa Gradom Banjaluka obezbijedila 750 kompleta udžbenika za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda.

– Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici od petog do devetog razreda, čiji roditelji imaju mjesto prebivališta na teritoriji opštine Istočna Ilidža. Potrebno je da se svi zainteresovani roditelji, koji žele da dobiju besplatne udžbenike za svoje osnovce, prijave i evidentiraju u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti Opštine Istočna Ilidža, na broj telefona: 057/ 316 – 026 – navedeno je iz Opštine Istočna Ilidža.

Za detalje o podjeli udžbenika zainteresovani će biti naknadno obaviješteni.

Nastavi čitati

Aktuelno