Connect with us

Uncategorized

Mrtve ribe isplivale u blizini australijskog grada: Ima ih NA MILIONE

Stanovnici regionalnog australijskog grada pronašli su na milione mrtvih riba u njihovoj rijeci.

Veliki pomor ribe prvi put je prijavljen u petak ujutro u gradu Meninde u Novom Južnom Velsu, piše BBC. Državne riječne vlasti saopštile su da je to rezultat tekućeg toplotnog talasa koji pogađa rijeku Darling-Baka.

Mještani kažu da je to najveći događaj uginuća ribe koji je pogodio grad, koji je doživio još jedan značajan masovni pomor ribe prije samo tri godine. U objavi na Fejsbuku iz Odjeljenja za primarnu industriju je rečeno da je toplotni talas stavio “dodatni stres na sistem koji je doživio ekstremne uslove zbog poplava velikih razmjera”.

Klimatske promjene

Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i duže traju zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Svijet se već zagrijao za oko 1,1 stepen Celzijusa otkako je počela industrijska era, a temperature će nastaviti rasti osim ako vlade širom svijeta ne naprave strmoglave smanjenje emisija.

Stanovnik Menindeja Grem Mekreb opisao je smrt riba kao “nadrealno”.

– Vjerovatno će danas biti malo suprotstavljenije – rekao je, upozoravajući da lokalno stanovništvo predviđa da će još više ribe uginuti jer je riba koja se već raspada usisala više kisika iz vode.

Uginuće ribe

Oko 500 ljudi živi u gradu na krajnjem zapadu Novog Južnog Velsa. Rijeka Darling-Baka je dio Murej Darling basena, najvećeg riječnog sistema Australije. Iz Odjeljenja za primarnu industriju je naglašeno da je uginuće ribe “uznemirujuće za lokalnu zajednicu“.

Sport

Navijaču zbog NAPADA na Dmitrovića zabrana od 40 GODINA

Navijaču koji je napao golmana španskog kluba “Sevilja” Marka Dmitrovića tokom meča “Lige Evrope” sa holandskim “PSV Ajndhoven” danas je izrečena zabrana ulaska na stadion “Filips” u narednih 40 godina.

Meč u Ajndhovenu je prekinut nakon što je navijač utrčao na teren i napao je Dmitrovića, nakon čega ga je on savladao i držao na zemlji do dolaska obezbjeđenja.

Sud je dvadesetogodišnjem navijaču izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca, od čega jedan mjesec uslovno.

“Pored zabrana ulaska na stadion od 40 godina, žPSVž je pokrenuo proces naplate odštete. Navijaču je, takođe izrečena zabrana prilaska okolini stadiona žFilipsž u narednih dvije godine”, navodi se u saopštenju holandskog kluba.

Navijaču je ranije Holandska fudbalska fedederacija izrekla zabranu ulaska na nacionalni stadion do 2026. godine, ali je on ušao na stadion kluba “PSV” jer mu je kartu kupio prijatelj.

Nastavi čitati

Uncategorized

Žuti karton i NESPORTSKO ponašanje Ronalda u Saudijskoj Arabiji

Fudbaleri Al Nasra su uspeli da se plasiraju u polufinale Kupa Saudijske Arabije, pošto su sa 3:1 slavili protiv Al Abhe, gde je Kristijano Ronaldo imao jednu veoma bledu utakmicu, koju je obeležilo i nesportsko ponašanje.

Ronaldo nije bio na visini zadatka i onoga što se od njega očekuje, a sve je eskaliralo krajem prvog poluvremena. Taman je Portugalac krenuo u kontru, kada je sudija odlučio da prekine taj napad i svira kraj, koji je iznervirao fudbalera.

Potom je Ronaldo uzeo loptu u ruke i ispucao je daleko, zbog čega je dobio žuti karton.

To nije sve, pošto je Ronaldo i na kraju samog meča zamijenjen, zbog čega takođe nije bio pretjerano srećan.

Na kraju krajeva, za Ronalda i ekipu je najbitnije da su prošli u narednu fazu takmičenja, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Uncategorized

Trudnice u Srpskoj JOŠ NE MOGU ostvariti pravo na BESPLATNE prenatalne testove

Iako je Fond zdravstvenog osiguranja RS usvojio program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice kojim se utvrđuju kriterijumi i način ostvarivanja ovog prava, a Vlada RS obezbijedila novac za te namjene, budućim majkama besplatna testiranja još nisu dostupna jer se čeka sklapanje ugovora s inostranom laboratorijom koja će raditi analize.
Naime, novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, koji je stupio na snagu u septembru prošle godine, predviđa finansiranje prenatalnih  testova za trudnice što ranije nije bio slučaj. Međutim, primjeni tog prava prethodilo je nekoliko koraka koji još nisu završeni.Fond zdravstva imao je zadatak da donese program kojim se utvrđuju indikacije i kriterijumi za ostvarivanje prava, što je i uradio sredinom februara ove godine. Zatim, Vlada RS je prošle sedmice donijela odluku o načinu finansiranja ovog prava, a predviđena sredstva za te namjene ove godine su dva miliona maraka. Odluka stupa na snagu osam dana nakon objave u “Službenom glasniku RS”.

–  Budući da su program kao i odluka Vlade već usvojeni, preostalo je još da Univerzitetski klinički centar (UKC) RS potpiše ugovor sa ustanovom u inostranstvu koja će analizirati uzorke. Primjena prava u praksi počinje onog momenta kada se potpiše pomenuti ugovor – pojasnili u Fondu.

U UKC Republike Srpske kratko su juče rekli za “Glas” da će u narednom periodu postupiti prema instrukcijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te da će pristupiti pronalasku adekvatne referentne inostrane laboratorije i potpisivanju ugovora u svrhu slanja prenatalnih testova na analizu.

–  Javnost će o tome biti blagovremeno informisana – rekli u UKC-u.

Inače, riječ je o pravu koje je prvi put uvršteno u paket prava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koje će u potpunosti biti finansirano i po tome je Srpska  jedinstvena u regionu.

Podsjećamo da će pravo na prenatalni test imati žene starije od 35 godina. Takođe, pravo na finansiranje ovih testova imaće i trudnice mlađe od 35 godina ukoliko imaju preporuku genetskog savjetovališta zbog lošeg rezultata ultrazvučnog pregleda fetusa, kombinovanog skrininga ili tripl testa, genetske mutacije, nasljedne bolesti usljed komplikacija poput prsnuća plodovih ovojaka, teškog krvarenja ili kontrakcija materice i slično. Programom je definisano i da će pravo na finansiranje testova buduće majke ostvarivati na osnovu uputnice ginekologa kod koga su registrovane, dok se će uzorak krvi uzimati u javnim bolnicama s kojima Fond zdravstva ima potpisan ugovor. Bolnice će potom uzorak krvi dostavljati UKC-u RS koji će dalje prosljeđivati uzorak na testiranje ustanovi s kojom zaključi ugovor o proceduri testiranja.

Struka

U Fondu zdravstva su istakli da je kriterijume finansiranja prenatalnih testova odredila zdravstvena struka, tačnije ljekari UKC RS. Naglasili su da je rok za donošenje programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice bio 31. jul ove godine, ali je Upravni odbor Fonda i prije zakonom predviđenog roka usvojio pomenuti program.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno