Connect with us

Politika

NACRT ZAKONA O IMUNITETU! Zvaničnici zaštićeni kao “BIJELI MEDVJEDI”?

Nacrt zakona o imunitetu koji će se danas naći pred poslanicima Narodne Skupštine RS predviđa da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti!

Na taj način oni se štite, kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti, a razlog za njegovo donošenje iz vladajuće koalicije predvođene SNSD-om vide u postojećem zakonskom rješenju koje je još 2002.godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik za BiH a ono predviđa mogućnost vođenja krivičnog postupka protiv nosilaca izvršne vlasti.

Jedna od spornih stvari u Nacrtu zakona koji će se danas naći u javnoj raspravi na nastavku sedme redovne sjednice NSRS je što se predviđa njegova retroaktivna primjena od 1. avgusta 2021. godine?!

Zakonom bi bili obuhvaćeni obuhvaćeni predsjednik i potpredsjednici Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, delegati u Vijeću naroda RS, kao i članovi Vlade Republike Srpske.

Opozicionari i dio pravnih stručnjaku upozoravaju da je na sceni zloupotreba kojom bi funkcioneri izvršne vlasti mogli postati nekažnjivi za krivična djela koja počine za vrijeme svog mandata.

Šef Kluba poslanika PDP u NSRS Igor Crnadak je rekao da Nacrt zakona, kao i sam zakon, ima za cilj isključivo da vlasti u Srpskoj zaštite same sebe.

– Žele da izgrade jedan ogroman kineski zid oko sebe i da svaki funkcioner bude potpuno zaštićen. I nije im više dovoljno da kradu, nego treba da budu i zaštićeni da za to ne odgovaraju. Vlast samo sjedi i smišlja kako da popravi položaj funkcionera – rekao je Crnadak.

Transparency International u BiH (TI BIH) upozorava da Nacrt Zakona o imunitetu Republike Srpske koji će razmatrati Narodna skupština RS otvara ogroman prostor za kriminal i nekažnjavanje krivičnih djela korupcije koja počine najviši zvaničnici.

– Ovakav zakon bi amnestirao nosioce najodgovornijih izvršnih funkcija krivičnog procesuiranja za bilo kakva djela koja počine “iz svoje nadležnosti” što je suprotno svim međunarodnim standardima, zbog čega je TI BiH uputio komentare na ovaj zakon i tražio njegovo povlačenje iz dalje procedure – naglašavaju iz TI BiH.

Oni ističu da je opšta tendencija da se obim imuniteta sužava, a ovim nacrtom se taj obim proširuje i to na nosioce izvršnih funkcija – predsjednika i potpredsjednike RS, kao i članove Vlade.

– To bi dovelo do gubitka suštine samog imuniteta, budući da je opšta tendencija da se obim imuniteta sužava. Posebno je problematična retroaktivna primjena zakona što je Ustavom RS predviđeno samo kao izuzetak, i to ukoliko se utvrdi opšti interes – dodaju iz TI BiH.

Uz same komentare na Nacrt, TI BiH je narodne poslanike upozorio na potencijalne štetne posljedice po pravnu sigurnost i vladavinu prava ali i neusaglašenosti ovakvog zakonskog rješenja sa međunarodnim standardima i pozvao da se ovakvo zakonsko rješenje povuče iz daljnje procedure.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik pozvao je ranije predlagače da uzmu u obzir njegov stav da nije potrebno ni opravdano da se Zakon o imunitetu koji je u proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srpske u sadašnjim okolnostima primjenjuje retroaktivno.

On je u ime institucije koju predstavlja naveo da je ispravno to da ovaj zakon ide kroz redovnu proceduru, te da je njegovo donošenje potrebno zbog kontinuiranog pravnog nasilja kojeg čini lice koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH pokušajem nametanja zakona i s tim u vezi pokretanja krivičnih postupaka od sudova na nivou BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpske nastao kao reakcija na neustavne odluke takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita od 1. jula.

– Šmit se miješao u rad Narodne skupštine i onemogućio normalno odvijanje zakonodavnog procesa i funkcionisanje ustavnih institucija Republike Srpske – rekao je danas Stevandić.

Prema njegovim riječima, predloženim nacrtom zakona postavlja se vrsta temelja da se štite odluke koje su državotvorne, suverenističke.

Da li će Nacrt zakona, a kasnije i sam Zakon, jasno propisati da se odredbe zakona odnose na isključivo “državotvorne”, odnosno političke odluke funkcionera Srpske, ostaje da se vidi.

Politika

RASKOL U NARODNOM FRONTU GRADIŠKA: Pukla tikva oko izborne liste

Nakon sastanka Gradskog odbora Narodnog fronta u Gradišci sa predsjednicom ove partije Jelenom Trivić, a uoči predaje odborničke liste CIK-u, došlo je do sukoba odbornika Branislava Mrakića i Gorana Bijelića oko pozicije na listi.

Naime, Mrakić je smatrao da je on shodno dosadašnjem uspjehu zaslužio mjesto nosioca liste, dok se Bijelić s tim ne slaže. Uz to Bijelić je tražio ili da on bude nosilac liste ili da ne bude ni jedan od njih dvojice. Situaciju su presjekli Trivićeva i Dončić tako što su rekli da ni jedan neće ići na listu.

Izvori bliski ovoj partiji tvrde da su Bijelić i Mrakić uz Dončića okosnica ove partije. Postoje određene špekulacije da je Jelena Trivić obećala Kodićevoj prilikom transfera iz Ujedinjene Srpske, poziciju nosioca liste i da je čitava ova svađa nastala zbog tog obećanja.

U prilog tome idu i priče da će Dončić povući kandidaturu, kako bi opozicija podržala Željka Sladojevića u Gradišci.

Nezvanično izvori iz Narodnog fronta u Gradišci otkrivaju da narod u ovoj lokalnoj zajednici naziva Mrakića i Bijelića “papcima” jer su kako kažu u pitanju preletači iz PDP-a.

Nakon svađe i teških optužbi i Mrakić i Bijelić ipak su se našli na listi gradiškog NF-a ali sukob nije završen.

Nastavi čitati

Politika

TREBALA BI BAR DA ZADRŽI DOSTOJANSTVO! Savić-Banjac poručila Trivić: Takmičimo se djelima, a ne prljavim kampanjama

Komentarisala navode Trivićeve na društvenim mrežama na račun poslanika PDP Nebvojše Drinića.

Politika je ozbiljan i težak posao. Ipak, i pored i nakon politike svaki čovjek bi trebao da zadrži dostojanstvo i da svakom može da pogleda u oči – poručila je ovo narodni poslanik PDP-a u Narodnoj skupštimni Republike Srpske Mirna Savić-Banjac.

U svojoj objavi na društvenim mrežama ističe da se uvijek rastuži kada vidi da pametni ljudi u izazovnim situacijama, onda kada bi trebalo da najviše sačuvaju staloženost, dozvole da lični animoziteti i fikcije upravljaju i prevladaju razum.

-Najnoviji slučaj je potez gospođe Trivić koja sada i lično, bez posrednika, političko (ne)djelovanje pokušava da svede na lično, trećerazredno i na nivou portaloida koji prljavom kampanjom donose mnogo više štete nego koristi – naglasila je Savić-Banjac.

Poručuje da bi svi napravili mnogo više za građane, ali i sebe same kada bi se takmičili djelima.

-A ne opanjkavanju i potezima koji više priliče kojekakvim zadrugama, nego ozbiljnoj političkoj sceni. Zaista nastojim biti korektna u svom djelovanju i svjesna sam da ću od ove objave mnogo više biti na meti od strane raznih frontova političke scene, ali ovo govorim iz iskrene namjere i uvjerenja da će svako ponaosob razmisliti o načinu djelovanja – naglasila je Savić-Banjac.

Na kraju svoje objave se našalila sa navodima Trivićeve.

-Pitala sam Nebojšu da mi da krug da probam Poršea, ali on ne posjeduje takav automobil – čime se osvrnula na tvrdnje Trivićeve koje plasira na društvenim mrežama o tome kako narodni poslanik Nebojša Drinić posjeduje skupocjeni automobil.

Nastavi čitati

Politika

POSTOJI LI GRANICA? Šobot snimao OPERACIJU SRCA za društvene mreže, javnost zgrožena (FOTO)

Predizborna kampanja je počela, mnogi kandidati odavno ne biraju ni mjesto ni vrijeme kada će poslati poruke svojim biračima i pokušati da pridobiju još koji glas.

Društvene mreže su postale najjače oružje, pa iako smo mislili da smo baš sve vidjeli, kandidat SNSD za gradončelnika Banjaluke, Nikola Šobot otišao je korak dalje.

Naime, ovaj kardiohirurg je na društvenim mrežama objavio snimak iz operacione sale.

Iako snimci opercija nisu novost, mnogi se koriste na predavanjima, na predstavljanjuma klinika, seminarima i slično, Šobot je možda prvi koji ga, ako je suditi po komentarima, koristi u svrhu političke kampanje.

Da je sve zbog politke i to u cilju predstavljanje Šobota kao ozbiljnog kandidata potvrdile su i nјegove stranačke kolege.

Prvi je na društvenim mrežama njegov snimak iz operacione sale podijelio novi stranački kolega odbornik Slobodan Stanarević, i to upravo u političkom kontekstu, poredeći ga sa njegovim protivkandidatom Draškom Stanivukovićem.

Šobotov snimak dijelile su i ostale stranice SNSD, kao i mediji bliski režimu, upravo aludirajući na to kako je ozbiljniji kandidat od Draška Stanivukovića, piše Blink.

Video iz operacione sale nesumnjivo je posto dio kampanje i video materijal za promociju kandidata SNSD, kao i pokušaj diskreditacije aktuelnog gradonačelnika.

Međutim, javnost i nije oduševljena ovim potezom. Politički analitičari već su mnogo puta komentarisali ulazak politike u zdravstvo, i štetu koju ona može da donese, a evo šta misle građani.

Nastavi čitati

Aktuelno