Connect with us

Gradovi

Nag muškarac “plivao” poplavljenom ulicom u Gradišci, policija ga uhapsila (VIDEO)

Nepoznati muškarac je danas obnažen “plivao” na ulici u Gradišci, vidi se na snimku koji je objavio ATV.

Slučaj je prijavljen policiji.

Muškarac je uhapšen, nezvanično saznaje ATV.

Gradovi

Poplave na putu Mlinska rijeka – Čelinac, saobraćaj obustavljen

Foto: RTRS

ČELINAC – Јako nevrijeme zahvatilo je opštinu Čelinac.

 

Bujične poplave zahvatile su put Mlinska rijeka – Čelinac.

Saobraćaj je trenutno usporeno odvija.

 

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Gradovi

Bivši specijalac preživio udar groma: Kao da me Tajson udario (VIDEO)

Foto: Screenshot/Facebook

Bišćanin Ismet Alijagić Ćićmo 6. juni slaviće kao svoj drugi rođendan, nakon što je u dvorištu kuće u centru grada doživio nezapamćeno iskustvo.

U jakom nevremenu koje je zahvatilo ovaj grad Alijagić je doživio udar groma, ali je prošao bez povreda, pa mjesto na kojem su vidljiva manja oštećenja planira trajno označiti.

“Kao i obično popodne sam provodio u bašti, u ambijentu kojeg sa suprugom uljepšavam za svoje unuke i djecu, jer oni su u dijaspori pa se samo ljeti okupimo. Posmatrao sam jako olujno nevrijeme i slučajno počeo snimati kako jaka kiša ukrašava cvijeće. Nisam ni slutio šta će se desiti, iako je moj pas Masa pokazivala uznemirenost i strah. Drhtala je i nije se odmicala od mene”, kaže Alijagić za “Avaz”.

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta na kojem se nalazio.

“Kao da me Tajson udario. Vidio sam bljesak i osjetio jak udar koji me je ‘otpuhao’ u unutrašnjost šadrvana. Na trenutak sam pomislio da mi je pogodio mobitel i izbacio mi ga iz ruku. Oko minut sam ležao, a onda krenuo prema mobitelu s namjerom da ga isključim, jer sam očekivao još jedan udar. Šok je prošao za nekoliko minuta, pa sam onda snimio i posljedice. Straha i nije bilo, jer sam bio pripadnik specijalne policije i tri puta sam ranjen, ali ovo je svakako nešto što se ne može zaboraviti”, dodaje Alijagić.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Gradovi

Misteriozna šljiva u BiH izazvala regionalnu polemiku (VIDEO)

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive.

Koja je vrsta, niko ne zna, tvrdi vlasnik Esed Omanović, na čijem imanju rađa već decenijama.

Stablo je debelo 73 centimetra i prilično visoko u poređenju sa drugim šljivama.

Ovaj domaćin zagazio je u devetu deceniju, a kaže od kad zna za sebe, zna i za šljivu i “ona je uvijek ovolika bila”.

Čačanska rana, šumadinka, rutgešteter, požegača…

Ali vlasnik kaže: “Nije nijedna.”

Dolazili su baštovani i voćari i znatiželjno zagledali u stablo i listove, ali odgovor još niko nije dao.

“Niko ne zna ni ko je nju posadio, ja sam je upamtio ovaku kakva je. Ona je malo sitnija od požegače i ranije prispije”, kaže Omanović za “Agroklub”.

Dodaje kako ni njegov otac nije znao kako je ona tu ponikla.

Priča da je nekada dobro rađala, ali zadnjih godina slabo, kao i sve druge vrste. Njegov voćnjak je na drugoj lokaciji, a na ovom imanju koje je nedaleko od njegove kuće je tek par stabala.

“Prije sam znao skinuti 350 kilograma šljive s ovog stabla”, prisjeća se.

Dodaje da u ovom kraju posljednjih godina samo jabuke dobro rađaju, pa od njih uglavnom pravi pekmez, a nekad zna upeći i od šljive.

Plod nepoznate šljive je sitan i ukusan, više sladak nego kiseo, a Esed kaže nikada ga ne prodaje, nego pusti narod da pobere.

“Narod bere, ko nema dođe sa strane, ja im dam nek’ beru, nose”, priča ovaj domaćin.

Regionalna polemika

Velika polemika se povela i na Facebook stranici Žepa, gdje je objavljen video Eseda i njegove šljive, a jedan od prijedloga je i da joj da novo ime – žepka.

Ispod videa, koji je snimio prijatelj ovog Žepljaka, nanizalo se stotine komentara. Mnogi nagađaju da je riječ i o nekoj od starih sorti, pa tako pojedini kažu da je turgulja, debelica, prckulja ili trnovača, piskuša, italijanka…

“Garantovano kod mene u Valjevskom kraju to je Piskor, gledajući po kori ima bijeli i boje šljive, sladak je, ukusan i baca dobru rakiju. Piskor se ne kalemi, ali ima da se nađe sadnica”, navedeno je u jednom od komentara.

“Ovo triba čuvati ka oči u glavi. Vi niste svjesni koliko je to bogastvo. Kalemite, ne dozvolite da izumre”, napisao je jedan Zadranin.

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Aktuleno