Connect with us

Gradovi

NEVRIJEME U MOSTARU NAPRAVILO HAOS: Grom udario u kuću, oborena stabla i grane

Tokom olujnog nevremena u Mostaru grom je udario u porodičnu kuću u mjestu Polog i izazvao požar u kojem nije bilo povrijeđenih, rekli su Srni iz mostarske Profesionalne vatrogasne jedinice koja je nakon nevremena imala devet intervencija.

“Oko 20.00 časova grom je udario u porodičnu kuću u Pologu kod Mostara, nije bilo povrijeđenih, a požar smo stavili pod kontrolu”, naveli su iz Vatrogasne jedinice.

Ostale intervencije bile u vezi sa oborenim stablima i granama koje su na određenim dionicama blokirale puteve. Posljednja intervencija bila je noćas oko 2.00 časa na uklanjanju oborenih stabala u blizini pravoslavne crkve.

Iz Vatrogasne jedinice su naveli da tokom dana očekuju nove prijave o šteti nastaloj usljed nevremena.

Olujno nevrijeme praćeno grmljavinom sinoć je oko 20.00 časova zahvatilo područje Mostara, ali i veći dio Hercegovine. U Mostaru je u kratkom periodu pala velika količina kiše, a zabilježen je i veliki broj udara gromova.

(Srna)

Gradovi

BUDUĆNOST OBEĆAVA U Trebinju sve više prvačića

Na području Trebinja u novu školsku godinu kreće veći broj prvačića nego prethodnih godina, a prema najavama iz gradskih vrtića i predškolskih ustanova, ta brojka će biti veća i u narednim godinama.

Ovo je zaključeno na sastanku gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića sa direktorima osnovnih škola u ovom gradu, organizovanom u Gradskoj upravi povodom početka školske godine, gdje je zauzet jedinstven stav da se i u budućem vremenu taj trend treba zadržati pružanjem različitih benefita projektima školstva i porodice.

“U Osnovnu školu ‘Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški’ kreće 70 prvačića, ali imaju u najavi i još nekoliko učenika – povratnika iz inostranstva, u školu ‘Jovan Jovanović Zmaj’ kreće 122 prvačića u centralnu i još 12 učenika u područna odjeljenja, a u ‘Vuk Karadžić’ kreće 88 učenika u centralnu i pet novih malih đaka u područno odjeljenje”, pojašnjava Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola istočne Hercegovine.

To je, prema statistici, jedno novo odjeljenje u sve tri trebinjske osnovne škole, što nije zanemariv broj, pogotovo kada se zna da su povećanja evidentirana i u seoskim školama, na šta uveliko utiču i benefiti koje pruža lokalna zajednica za ovu djecu.

“Osim benefita koje lokalna zajednica pruža djeci iz ruralnih sredina, konstantno se poboljšavaju uslovi i u gradskim školama, pa je prošle godine u Osnovnoj školi ‘Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški’ preko gradskog projekta otvorena stomatološka ambulanta u saradnji sa Ambasadom Poljske, a u najavi je izgradnja lifta u školi ‘Vuk Karadžić’, dok u infrastrukturnom smislu nije izostala ni škola ‘Jovan Jovanović Zmaj’ gdje su ranije realizovani mnogi projekti na poboljšanju uslova rada”, kazao je Nadaždin, napominjući da se susreo i sa predstavnicima Policijske uprave Trebinje, čiji će pripadnici voditi računa o dodatnoj bezbjednosti djece u školama.

Ćurić je još jednom ponovio da u gradu nema učenika koji će krenuti u novu školsku godinu a da mu neće biti obezbijeđen kompletan školski i udžbenički pribor.

Nastavi čitati

Gradovi

Šteta od olujnog nevremena u Bijeljini gotovo dva miliona KM

Foto: InfoBijeljina

Šteta koju su poljoprivrednici u Semberiji pretrpjeli u olujnom nevremenu u julu procijenjena je na gotovo dva miliona KM, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Od toga je 1,8 miliona KM štete na plastenicima, a preostalih 200.000 KM na voćnjacima i kukuruzu.

Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu kaže da je podneseno 580 zahtjeva za procjenu i nadoknadu štete, od toga se 502 prijave odnose na oštećene plastenike, 56 na olujom oštećena polja kukuruza i 22 na voćnjake.

Nakon što je 19. jula Bijeljinu pogodilo olujno nevrijeme sa udarima vjetra koji su prelazili 100 kilometara na čas, proglašeno je stanje elementarne nepogode i formirane četiri komisije koje su obišle sve lokacije na kojima je prijavljena šteta na poljoprivrednim površinama.

Još tri komisije za procjenu štete na više od 260 prijavljenih individualnih i kolektivnih objekata sutra završavaju svoj posao.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Gradovi

Buknula tri požara u Bijeljini

Bijeljinski vatrogasci danas su lokalizovali požare koji su izbili u naseljima Pučile, Tombak i Koviljuše.

Na Pučilama su gorjeli šuma i nisko rastinje, a u Ulici Crvenog krsta u Tombaku suva trava, rečeno je Srni u vatrogasnoj jedinici u Bijeljini.

U oba slučaja bila su angažovana dva vatrogasca i jedno vozilo.

Požar koji je izbio u Ulici Dušana Radovića, naselje Koviljuše, gorjela je suva trava.

Na gašenju su od 16.00 do 17.18 časova bila angažovana četiri vatrogasca i dva vatrogasna vozila.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Aktuelno