Connect with us

Banjaluka

NAJBITNIJE JE PRANJE (PARA) I PEGLANJE (RAČUNA)! Spustio cijenu pranja veša i izmijenio USLOVE TENDERA

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske pokušaće iz četvrtog puta da izabere firmu koja će u naredne četiri godine biti zadužena za pranje, sušenje i peglanje veša u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U odnosu na posljednji poništeni tender UKC je sada za 1,9 miliona KM smanjio cifru koju je spreman da plati za ovaj posao, a izmijenjen je i dio uslova postavljenih u tenderskoj dokumentaciji.

Procijenjena vrijednost tendera koji je UKC raspisao prije dva dana iznosi 9,76 miliona KM bez PDV-a, odnosno 11,4 miliona sa PDV-om, dok je na posljednjem tenderu koji je poništen iznosila 13,3 miliona KM sa PDV-om.

Izmijenjen je i jedan od ključnih uslova zbog kojih je prethodna nabavka poništena, a koji se odnosi na to da se od ponuđača tražilo iskustvo u realizaciji sličnog posla vrijednog najmanje 1,8 miliona KM.

Sada se od ponuđača traži samo pozitivno poslovanje u prethodnoj godini.

Kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena, a zainteresovane firme ponude mogu da dostavljaju do 19. decembra.

Podsjećamo, tender UKC RS za pranje, sušenje i peglanje veša već tri puta „obara“ firma “Perfect clean” iz Prijedora koja tvrdi da se on namješta firmi koja ovaj posao već radi za UKC.

Inače, poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH je početkom avgusta, nakon žalbe „Perfect clean” poništila posljednji tender za pranje, sušenje i peglanje bolničkog veša UKC-a jer je direktor Vlado Đajić gušio konkurenciju.

Oni su u žalbi naveli da se postupak zloupotrebljava, a da se tender namješta kroz davanje nezakonitih pogodnosti i propisivanje uslova za tehničku i profesionalnu sposobnost koju može ispuniti samo jedan preferirani ponuđač u cijeloj zemlji i regionu.

Između ostalog, naveli su, da je UKC tražio ponuđača koji je ranije radio slične ili iste poslove u vrijednosti od 1,8 miliona maraka, što kako su istražili, ispunjava samo firma koja odranije sarađuje sa UKC-om, a što je KRŽ prihvatila te tende poništila.

CAPITAL

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA BOŽIĆNOM PRIJEMU KOD PRANJIĆA! Čestitao predstojeće praznike (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković večeras je prisustvovao Božićnom prijemu kod potpredsjednika Republike Srpske Davora Pranjića.
-Svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti želim srećne i Bogom blagoslovene predstojeće praznike, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ BAKI PRIREDIO IZNENAĐENJE ŽIVOTA! Rijetko ko uživa u ovako VELIKOJ pažnji i LJUBAVI UNUKA! (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, iznenadio svoju baku Gospu na veoma poseban način.
Odlučivši se na gest ljubavi i pažnje, Stanivuković je poklonio svojoj baki masažnu stolicu koja bi joj pomogla ublažiti tegobe reume.

Baka Gospa nije znala šta je čeka, a osmijeh na njenom licu bio je dovoljan svjedok o tome koliko joj se poklon dopao, te je odmah legla u stolicu da je testira. Ovaj nježan trenutak topline i radosti svjedoči o važnosti porodičnih odnosa i male pažnje koja može učiniti veliku razliku, a kako je to izgledalo pogledajte na snimku ispod.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAREDNIH DANA postavljanje velikog broja PODZEMNIH I NADZEMNIH kontejnera

Odjeljenje za komunalne poslove obavještava sve sugrađane da će se ovih dana pristupiti postavljanju velikog broja podzemnih i nadzemnih kontejnera u našem gradu.

Kontejneri će tako biti postavljeni u svim gradskim naseljima, ali isti će biti postavljeni i prilikom izgradnje novih stambenih i poslovnih zgrada, gdje će takođe biti obavezna izgradnja podzemnih kontejnera, a sve radi čistije Banje Luke.

-Ovo je prvi korak u sveobuhvatnom rješavanju jednog od najvećih komunalnih problema, a to je odlaganje otpada. U centralnom gradskom području biće zamijenjeni stari, nadzemni kontejneri sa novim koji su većeg kapaciteta. Takođe, na lokacijama na kojima to omogućavaju podzemne instalacije, pristupiće se ugradnji novih podzemnih kontjenera. Osnovna prednost podzemnih kontejnera jeste njihova velika zapremina –kazao je u ime ovog Odjeljenja, Boriša Mandić.

Dodao je kako će u užem urbanom području takođe biti zamijenjeni svi nadzemni kontejneri.

-Dodatno, problem kabastog i druge vrste otpada, koje se ne smatraju otpadom iz domaćinstva, biće riješeni tako što ćemo postaviti velike kontejnere za ovu vrstu otpada u svim naseljima, za šta će takođe biti određeni dani. Očekujemo pozitivnu reakciju od strane građana jer zasigurno pitanje otpada je nešto što treba prioritetno da rješavamo – rekao Mandić.

Ovim projektom, Grad preduzima sve mjere koje se tiču smanjenja količine i propisno odlaganje otpada, a kako navode iz Odjeljenja za komunalne poslove – pitanje odlaganja otpada je izuzetno kompleksno i zahtijeva adekvatne mjere uz koje se postepeno dolazi do željenih rezultata.

Sve ovo će, za one građane koji ne mogu ili ne žele čekati mjesečni odvoz otpada, biti omogućen odvoz po pozivu u dogovoru sa komunalnim preduzećem, i ova usluga će se naplaćivati.

Podsjećamo, Grad Banja Luka u saradnji sa Evropskom investicionom bankom aktivno radi na izradi Studije upravljanja čvrstim otpadom, kao i Studije upravljanja otpadnim vodama, istakavši da je ovo prvi put da se pristupilo izradi jedne ovako značajne i sveobuhvatne studije i rješavanju najvažnijih infrastrukturnih i komunalnih pitanja kao što su izgradnja prečistača otpadnih voda i reciklažnih dvorišta.

Nastavi čitati

Aktuelno