Connect with us

Banjaluka

NAJSKUPLJA PROSLAVA 9. JANUARA IKADA! Evo koliko će sve koštati

Nakon što je juče konstituisan Odbor za proslavu 9. januara, kabinet predsjednika Republike, Milorada Dodika raspisao je tender za usluge medijske kampanje povodom Dana Republike Srpske, kao i organizovanja proslave, a za te namjene planirano je da se izdvoji ukupno čak 650.000 KM bez PDV.

Naime, samo za medijsku kampanju planiran je iznos od 240.000 KM, bez PDV, dok je za usluge organizovanja proslave Dana Republike Srpske planiran iznos od 410.000 KM bez PDV.

Kako je navedeno na Portalu javnih nabavki BiH, kriterij za dodjelu ugovora za usluge medijske kampanje je ekonomski najpovoljnija ponuda, a rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 18. decembar 2023.

S druge strane, rok za preuzimanje javnog poziva za usluge organizovanja proslave Dana Republike Srpske je 7. decembar 2023.

S obzirom na iznos koji je planiran za proslavu Dana Republike u 2024. godini, sasvim je sigurno da će proslava biti najskuplja do sada.

Podsjećamo, ukupan budžet za proslavu Dana Republike u ovoj godini je iznosio 458.816 KM.

Godinu ranije, za proslavu Dana Republike Srpske izdvojeno je ukupno 637.400 KM.

Naime, dodjeljeni posao Organizacije obilježavanja Dana Republike Srpske planom nabavki trebalo je da košta 340.000 KM, ali je iznos na kraju gotovo udvostručen.

Inače organizacija se odnosila na svečanu akademiju u banjalučkoj dvorani Borik, organizaciju svečanih događaja na otvorenom u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, organizaciju pratećih događaja proslave širom Republike Srpske.

Proslava u 2021. godini, usljed pandemije virusa korona, izvedena je u znatno „skromnijem“ aranžmanu i koštala je preko 300.000 KM ( ugovor je bio na 328.640 KM), dok je ona iz 2020. bila nešto skuplja i koštala je skoro 420.000 KM ( 417.555 KM bez PDV).

Podsjetimo, na jučerašnjoj prvoj sjednicom Odbora za proslavu Dana Republike Srpske, kojom je predsjedavao predsjednik Srpske, Milorad Dodik, usvojen je prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike.

Centralni događaji povodom proslave Dana Republike biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, svečana akademija u sportskoj dvorani „Borik“, te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Srpskainfo

Banjaluka

BANJALUKA DOBIJA SKEJT PARK! Velika žurka najavljena za subotu!

U subotu 1.juna u Banjaluci se otvara skejt park, na lokaciji D.K.C. Incel.

Od 14 časova biće organzivan bogat program za sve ljubitelje skejtanja, ali i onih koji vole da gledaju akrobacije.

Radovi na izgradnji ovog parka se privode kraju, a kako sve trenutno izgleda zabilježio je fotoreporter Blinka.

Organizatori su saopštili da su radovi tekli sjajno, te da je sve završeno za 10 dana.

Zahvalili su i mještanima na pomoći.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ NAKON SASTANKA SA “Zvjezdicom”! “Grad neće dopustiti ZLOUOPTREBU SUBVENCIJA”

Gradski menadžer Bojan Kresojević razgovarao je sa predstavnicima privatne predškolske ustanove „Zvjezdica“, a u vezi sa najavljenim poskupljenjem cijena boravka djece u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi.

Nakon sastanka Kresojević je poručio da ne postoji nikakva argumentacija koja opravdava povećanje cijena usluga boravka djece u predškolskoj ustanovi „Zvjezdica“ za 100 KM.

– Povećanje cijene usluge boravka djece za oko 30 odsto u periodu kada je samo prije tri mjeseca vršeno usklađivanje cijena u ovoj ustanovi je neopravdano i ne postoji niti jedan argument da je ovakva odluka ekonomski utemeljena, već je očigledno da se radi o zloupotrebi subvencija – istakao je gradski menadžer.

Kako je kazao, odluka o povećanju cijene je uslijedila neposredno nakon najave gradonačelnika da će povećati subvencije za vrtiće od juna.

– Više je nego očigledno da je cilj ovakve odluke da se budžetska sredstva ne usmjere prema roditeljima već prema vlasnicima privatnih predškolskih ustanova, a Grad Banja Luka to neće i ne smije dozvoliti. Zakon o javnim nabavkama propisuje da u situacijama kada subvencije za neke usluge prelaze 50 odsto, moraju se sprovoditi procedure za javne nabavke, kroz koje se daje garancija da subvencije ne mogu biti iskorištene za neracionalno i neopravdano povećanje cijena – istakao je Kresojević.

Takođe je dodao da je za Grad neprihvatljivo da se ide u „rat cijena“, u kojem će jedna ustanova povećanjem cijena izazvati reakcije i drugih ustanova, a što će najviše štete nanijeti roditeljima.

– Roditelji su ti koji takođe moraju zaraditi platu i kojima u protekla tri mjeseca plata nije porasla za 30 odsto i stoga je neopravdano da im se na teret stavljaju nova poskupljenja – rekao je gradski menadžer, koji je najavio da će biti nastavljeni pregovori s ciljem pronalaska najboljeg mogućeg rješenja.

– Za dva dana dogovorili smo još jedan sastanak, nakon kojeg ćemo moći govoriti o nekim konkretnijim rješenjima. Najvažnije od svega svakako je da zaustavimo zloupotrebu subvencija – rekao je Kresojević.

Takođe je dodao da Grad ima razumijevanje i za kadrovske izazove i nedostatak vaspitača, te da je spreman da u tom pogledu pruži podršku kroz legislativu i druge mehanizme.

– Iako se nalazimo u izazovnoj situaciji, kojom je pogođeno preko 1.000 roditelja, čija djeca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, optimističan sam da ćemo pronaći rješenje za novonastalu situaciju – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ JOŠ JEDNOM PONOVIO! “Na lokaciji tzv. „Kupusišta“ biće izgrađen „Ćirilični park“, NEMA IZMJENE REGULACIONOG PLANA”

-Usvojena odluka od strane Skupštine Grada o izmjeni regulacionog plana Centar – Istok, odnosno regulacionog plana koji obuhvata prostor tzv. „Kupusišta“ biće zaustavljena te kao takva neće ići u dalju proceduru.

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković naglašavajući još jednom da će na toj lokaciji biti izgrađen park, kako je i ranije najavljivano.

-Na pomenutoj lokaciji, odnosno lokaciji „Kupusišta“ u narednih mjesec i po dana počinje izgradnja prelijepog „Ćiriličnog parka“, koji će krasiti 30 azbučnih slova, kako smo i ranije najavljivali, te smatram da naziv „Kupusište“ treba trajno da bude zamijenjen ovim nazivom. Za daljom polemikom o nečemu što ne ide u proceduru i što neće biti razmatrano – nema potrebe – kazao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali na pozivu da budem dio ove javne rasprave koja će se ticati upravo ovog regulacionog plana.

Nastavi čitati

Aktuelno