Connect with us

Svijet

NAJVEĆA AVIONSKA MISTERIJA: Nikad se nije saznalo šta se desilo sa 239 osoba

Počelo je saslušanje porodica kineskih putnika koje traže odštetu za članove nestalog leta “Malaysia Airlinesa MH370”.

Sud U Pekingu počeo je danas saslušanje porodica kineskih putnika koje traže odštetu za članove nestalog leta “Malaysia Airlinesa MH370” u Indijskom okeanu pre skoro deceniju. Više od 150 kineskih državljana bilo je na letu iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta 2014. godine. U avionu je bilo 227 putnika i 12 članova posade.

Malezijski istražitelji ne isključuju mogućnost da je avion namjerno skrenuo sa kursa, a ono za šta se vjeruje da su njegovi ostaci našli su se na obalama Afrike i ostrva u Indijskom okeanu. Rođaci nestalih sada traže odštetu od aviokompanije “Malaysia Airlines”, proizvođača aviona Boinga, proizvođača motora “Rolls-Royce” i osiguravajuće kompanije “Allianz”, između ostalih.

Sud nije objavio detalje sudskog postupka, ali su državni mediji objavili da svaki od više od 40 članova porodice traži između 10 i 80 miliona juana, što je između 1,4 i 11,2 miliona dolara. Noseći natpise “nastavite sa potragom” i “vratite međunarodni istražni tim”, portparol porodice Jiang Hui rekao je da im aviokompanija nije ostavila izbora i da im je jedina opcija da odu na sud, prenosi Index.hr pisanje Hine.

“Njihov stav je “‘mi više nismo odgovorni””, rekao je Đijang, čija je majka bila na letu. Veliki broj policajaca bio je ispred sudnice okruga Čaojang u Pekingu pre početka suđenja, a između novinara i članova porodice postavljen je kordon.

Dio porodice je kasnije razgovarao sa novinarima, rekavši da žele da nastave potragu za nestalim avionom i direktnu komunikaciju avio-kompanije sa njima, kao i psihološko savjetovanje. Druga grupa članova porodice pozvala je u martu malezijsku vladu da dozvoli američkoj kompaniji Ocean Infiniti da pokrene novu istragu o letu.

Svijet

BLIŽE SE NAJVEĆI IZBORI NA SVIJETU! Ankete pokazuju Bajden ili Tramp

U novembru će se održati predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveće šanse za novi mandat u Bijeloj kući imaju bivši predsjednik Donald Tramp i aktuelni Džo Bajden.

U trku za fotelju u Ovalnoj kancelariji uključio se i Robert Kenedi Mlađi, ali kao nezavisnom kandidatu, ne daju mu se prevelike šanse.

Po dosadašnjim anketama, drugom mandatu bliži je republikanski kandidat, ali i demokrate imaju svoju računicu.

Kako se bliži dan izbora, sve češće se vrši ispitivanje pulsa nacije, a jednu takvu anketu pokrenula je stranica “World of Statistics”.

Kao mogući odgovori, ponuđeni su Donald Tramp, Džo Bajden, treća opcija, a kao i mogućnost da se ne izađe na izbore.

Pomenuta stranica ima skoro četiri miliona pratilaca, a samo u prvih 10 minuta od pokretanja ankete, glasalo je više od 5.000 ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA UPOTRIJEBIO UVREDLJIVU RIJEČ! Vatikan se izvinio LGBT osobama

Vatikan se izvinio nakon što je papa Franjo upotrijebio veoma uvredljivu riječ za gej muškarce.

– Papa Franjo upoznat je sa nedavno objavljenim člancima o razgovoru iza zatvorenih vrata sa biskupima. Kao što je u više navrata izjavio: `U Crkvi ima mjesta za svakoga, za sve! Niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mjesta za svakoga` – navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da papa “nikada nije namjeravao da vrijeđa ili koristi homofobične izraze i izvinjava se onima koji su se osjetili uvrijeđenim upotrebom termina koji su drugi prijavili”.

Papa je na sastanku iza zatvorenih vrata sa biskupima upotrijebio uvredljiv izraz za gej populaciju, te navodno ponovio da takvim muškarcima ne bi trebalo dozvoliti da postanu sveštenici.

Nastavi čitati

Svijet

RASTE BROJ ŽRTAVA: Više od 2.000 mrtvih u klizištima, do sada pronađeno svega šest tijela

Vlada Papua Nove Gvineje saopštila je danas da se strahuje da je u nedavnim klizištima u unutrašnjosti zemlje poginulo više od dvije hiljade ljudi.

Selo koje je zatrpano blatom broji više od 4.000 stanovnika i nalazi se u zabačenom području u unutrašnjosti te siromašne ostrvske zemlje sjeverno od Australije, čineći potragu i spasavanje komplikovanim i opasnim.

Broj mrtvih koji je saopšten gotovo je trostruko veći od procjene UN da je poginulo 670 ljudi. Do sada su pronađeni ostaci samo šest osoba.

U pismu rezidentnom koordinatoru Ujedinjenih nacija u nedjelju, u koje je Asošiejted pres imao uvid, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog centra za katastrofe Papue Nove Gvineje Luseta Laso Mana rekao je da je klizište “zatrpalo više od 2.000 ljudi” i izazvalo “velika razaranja” u selu Jambali u centralnoj provinciji Enga.

Procjene o žrtvama uveliko su varirale od kada se katastrofa dogodila, a nije odmah jasno kako su zvaničnici stigli do tog broja stradalih.

Vlada Papue Nove Gvineje danas je zvanično zatražila veću međunarodnu pomoć.

Preživjeli su oklijevali da dozvole upotrebu teške mašinerije jer ne žele da se oštete tijela njihovih rođaka, rekao je šef misije agencije UN za migracije u Papui Novoj Gvineji Serhan Aktoprak.

Konvoji sa humanitarnom pomoći mogu da putuju samo po danu zbog bezbjednosnih rizika, a sa dvosatnom vožnjom u oba smjera, njihovo vrijeme na licu mjesta je ozbiljno ograničeno, rekao je Aktoprak.

Dugogodišnji plemenski rat u provinciji Enga nije popustio uprkos katastrofi, što znači da vojnici moraju da obezbijede konvoje pomoći koji su krenuli ka Jambaliju.

Nastavi čitati

Aktuelno