Connect with us

Politika

Nakon sastanka sa trgovcima: Dio proizvoda u Srpskoj biće ZNAČAJNO SNIŽEN

Uskoro će se na rafama trgovaca u Republici Srpskoj pojaviti proizvodi po značajno nižim cijenama, poručio je građanima predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Višković je danas u Banjaluci, zajedno sa ministrom trgovine i turizma RS Denisom Šulićem, razgovarao sa predstavnicima trgovaca, dobavljača i domaćih proizvođača o mogućnostima proširenja kampanje „Društveno odgovorno“.

Cilj je, po ugledu na zemlje iz okruženja, plasirati proizvode po nižim cijenama u prodajnim objektima u Republici Srpskoj.

– Odaziv na današnji sastanak predstavnika trgovaca, dobavljača i domaćih proizvođača bio je veliki i na sastanku je iskazano opredjeljenje svih učesnika za učešće u kampanji snižavanja cijena pojedinih proizvoda – navodi se u saopštenju Vlade RS

Politika

OBOREN ZAKON KOJIM SE diže prag za ulazak u PDV sistem na 100.000 KM! SNSD glasao protiv

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u prvom čitanju nije usvojio izmjene Zakona o PDV-u kojim se podiže prag za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM.

Zakon je dobio potrebnu većinu, ali ne i entitetsku jer su delegati iz SNSD-a glasali protiv i to iz razloga što prvi zakon o kojem se treba raspravljati je zakon o Ustavnom sudu BiH.

Prethodno, delegati iz SNSD-a su “srušili” i izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja kao i izmjena Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja.

Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, prije glasanja o izmjenama Zakona o PDV-u, rekao je da je politički stav iz Republike Srpske da se ne usvaja nijedan zakon dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, te da samo iz tog razloga neće usvajati zakone.

Nastavi čitati

Politika

GOTOVO SVI POSLANICI U NSRS obavljaju duple funkcije i BEZ SRAMA primaju DVIJE BUDŽETSKE PLATE!

Kada već nećete da se odreknete duplih funkcija, makar objavite koliko mjesečno zarađujete iz budžeta.

Tako nekako glasi inicijativa koju će Kolegijumu Narodne skupštine danas podnijeti šef Kluba poslanika PDP, Igor Crnadak. On će na usvajanje predložiti zaključak kojim se od svih poslanika i ministara u Republici Srpskoj traži da objave sva svoja primanja iz javnih sredstava, uključujući direktorske pozicije, ali i članstva u raznim komisijama, odborima…

Podsjećamo, predsjednik SNSD Milorad Dodik je svojevremeno zatražio od svojih funkcionera da zadrže samo jednu funkciju, da bi kasnije, nakon očiglednog otpora, rekao da bar ne mogu da primaju dvije plate.

Foto: D. Rakita

Nakon toga su se neki poslanici počeli hvaliti kako poslaničku platu ili paušal daju u humanitarne svrhe.

Tim povodom, podsjećamo koji su sve poslanici u NSRS istovremeno rukovodioci u javnim preduzećima i ustanovama, kompanijama… Naravno, u tome dominira najveća stranka SNSD u čijem klubu gotovo da nema poslanika bez duple funkcije.

Zamjenik šefa Kluba poslanika Srđan Mazalica je istovremeno direktor Operativnog područja Banjaluka u „Elektroprenosu BiH“ – zajedničkoj kompaniji RS i FBiH. Njegov kolega u klubu Aleksandar Krsmanović je rukovodilac zvorničke filijale JU „Zavod za zapošljavanje RS“. Poslanik Aleksandar Subotić je, kao specijalista opšte hirurgije, pomoćnik direktora za hirurške grane bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj, piše Srpskainfo.

Takođe, svima je dobro poznato da je narodni poslanik Vlado Đajić istovremeno dugogodišnji generalni direktor UKC Srpske.

Poslanik SNSD Denis Pijetlović je direktor a.d. „Komunalac“, Derventa, Danijel Jošić je imenovan za v.d. direktora KPZ Doboj, dok je Dražen Vrhovac iz Prijedora godinama v.d. direktora Investiciono –  razvojne banke RS.

Dražen Vrhovac i Vlado Đajić/Foto: D. Rakita

Dugogodišnji poslanik iz Hercegovine Ilija Tamindžija je istovremeno i dugogodišnji izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Hidroelektrana na Trebišnjici. U energetskom sektoru Srpske radi i poslanik Milutin Tasovac. On je izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoj TE Ugljevik.

Ranka Perić Romić je istovremeno dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, a Strahinja Bašević direktor Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac.

Narodni poslanik u Klubu SNSD Saša Dragić je šef Odeljenja poluintenzivne nege za nehirurške grane u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS. Poslanik Nenad Lalović je načelnik odeljenja za hirurške grane u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Slavenko Ristić nije zaposlen na budžetu, ali je vlasnik Tehničkog remonta Bratunac koji posluje sa institucijama Srpske, prvenstveno sa MUP RS. Tu su i još neki poslanici SNSD koji nisu na duplim funkcijama, u smislu rukovođenja, ali su takođe zaposleni u javnom sektoru, na raznim nivoima. Aleksandra Stupar Radić je specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Prijedor, ambulanta u Omarskoj, Borivoj Obradović radi u JP „Putevi RS“, Boris Pašalić je redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Milica Ijačić iz Trebinja je zaposlena u Elektroprivredi RS, a dr Milica Lovrić u Bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini.

Naravno, ni ostale partije vladajuće koalicije nisu imune na poslanike koji imaju još jedan posao. U Demokratskom savezu (DEMOS) poslanik Aco Stanišić je istovremeno i direktor ZP „Elektrodistribucija“ Pale, a Milan Dakić v.d direktora „Puteva RS“.

U Socijalističkoj partiji to je slučaj sa tri poslanika. Šef Kluba Srđan Todorović je i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS. Velibor Stanić je nedavno imenovan za komercijalnog direktora JP „Šume Srpske“, a Ognjen Kuljić je direktor ZP „Elektrohercegovina“, Trebinje.

Predsjednik Narodne partije Srpske i poslanik u NSRS Darko Banjac jedan je od onih koji su najbolje unovčili duple funkcije. Banjac je direktor JZU Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ,,Mlječanica” Kozarska Dubica. Prije više od dvije godine najviši zvaničnici Srpske položili su kamen temeljac za novi kompleks Mlječanice, a investicija se mjeri s 32 miliona KM.

Darko Banjac/Foto: D. Rakita

U Ujedinjenoj Srpskoj primjer kolegama sa duplim funkcijama daje lider stranke i predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić, koji je i zamjenik generalnog direktora UKC RS. Poslanik Milan Trninić je pomoćnik direktora JU „Vode Srpske“, a Mirela Kajkut Zeljković je zaposlena na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci kao docent.

Poslanik SPS Maksim Skoko je v.d. direktora RiTE „Gacko“.

Podsećamo, vladajućim poslanicima duple funkcije omogućava zastario i gotovo beskoristan Zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS. Ipak, kada je vlast odlučila da ga mijenja, prije nekoliko dana u NSRS, nije bilo nikakvog poboljšanja. Naprotiv. Omogućeno je funkcionerima da istovremeno budu i na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta, pod uslovom da u njima ne primaju platu.

-Da može, SNSD bi najradije ukinuo zakon o sprječavanju sukoba interesa. Šta ima bolje da ide u izmjene zakona od duplih funkcija? Shvatite da poslanici ne mogu biti direktori, razni dekani, izvršni direktori, voditi državne banke, kliničke centre, bolnice, banje, preduzeća za proizvodnji i distribuciju električne energije. Ne mogu stići. To su sve odgovorne funkcije. Još važnije, ne mogu biti nepristrasni. Uzmite na primjer kolegu Darka Banjca koji je dobio silne milione od Vlade RS i od predsjednika SNSD da uređuje banju „Mlječanicu“ koju vodi. Pa mu neki dan došao predsjednik SNSD da se slikaju. Kako ćete vi nakon toga očekivati da ovdje Banjac glasa protiv nečega što predloži SNSD? – pita Igor Crnadak.

Koliko nas koštaju

Poslanici koji su u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini, tzv. profesionalni poslanici, imaju osnovnu neto platu 3.075 KM. Predsjednici skupštinskih radnih tijela, odbora i komisija, imaju platu uvećanu za 299 KM. Poslanici koji nisu u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini, nego na nekom drugom mjestu, imaju pravo na mjesečni paušal koji iznosi neto 2.063 marke. Prema izveštaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2022. godinu, bruto plate narodnih poslanika koštale su nas više od 6,6 miliona KM. Za mnoge od njih ni novinari nisu čuli, a kamo li građani, jer se nikada ne javljaju za riječ. Niti javno nastupaju.

BLink

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ OŠTRO O TRIVIĆEVOJ! “Ne bi bila ništa bez mene, JA SAD TRPIM NOŽEVE U LEĐA”

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, odgovorio je na navode nekadašnjeg partijskog kolege Jelene Trivić, a koja je kazala da ta stranka ne bi imala toliki politički uticaj da nje nije bilo.
On je takođe istakla da je bila kandidat ne zato što je htjela, nego zato što Borenović nije imao hrabrosti da Dodiku stane na crtu.

Borenović je poručio da je Trivićkina izjava “hvala” za sve što su on i ostali članovi PDP-a uradili za nju.
Kako je naveo, ništa ne bi postigla da nije bilo njega i partije.

“To vam je zahvalnost za sve što smo uradili za nju. Ona danas ne bi imala konferenciju za novinare, ne bi bila kandidat za predsjednika, ne bi bila poslanik, ne bi bila potpredsjednik stranke, da ja i ostali ljudi iz PDP-a njoj to nismo omogućili. Ali to govori o njoj, koliko je nezahvalna. Nema ni stida ni srama, da se tako ponaša. Možda je bolje da neke riječi ostanu, da se ne kažu”, rekao je Borenović te dodao:
“Ništa ne bi bila bez Borenovića. Ne bi danas bila to što jeste. Ali eto, ja sada trpim neke vrste noževa u leđa”, poručio je predsjednik PDP-a.

RTRS

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka6 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno